Da knap 700.000 seere sidste søndag så og måske sang med på sangene fra den danske højskolesangbog gennem hele dagen på DR2, markerede det indledningen på et halvt år, hvor DR sætter ekstra tryk på musikken og inviterer til flere musikalske arrangementer i hele Danmark.
Siden DR opstod i 1925 har musik været en integreret del af DR’s tilbud – dengang med klassisk musik og radioens symfoniorkester som noget af det første, man kunne lytte til. De senere år har digitaliseringen betydet store forandringer i måden, vi lytter til musik og oplever musik på. Men musik er stadig en enorm stor del af de flestes hverdag, og musikken giver i dag fortsat anledning til både store oplevelser og stærke fællesskaber.
Så DR prioriterer fortsat musikken højt, og sammen med flere samarbejdspartnere vil DR i foråret både invitere til mere fællessang og til flere store shows og programmer, der vil sætte fokus på og hylde dansk musik. Nye digitale musiktilbud vil også se dagens lys for at styrke musikformidlingen til den unge målgruppe og samtidig sætte fokus på den nye danske musik.
Alsang – mangestemmig fællessang
I anledningen af 75-året for befrielsen inviterer DR sammen med foreningen Spil Dansk, der også arrangerer Spil Dansk Ugen, og Frederiksberg Kommune den 4. maj til fællessang i Frederiksberg Have. Arrangementet ’Alsang’ vil i 2020 genskabe de fællessangsarrangementer, der under samme navn samlede omkring en million mennesker til sang for fællesskabet under besættelsen.
Den 4. maj vil der være plads til mange tusinde mennesker, og for de, der ikke kan være med, vil DR sende live fra dagen, så resten af Danmark også kan deltage i den mangestemmige fællessang. Frem mod den 4. maj vil DR i en programserie samle et kor af danskere, der skal lære at synge, og som skal optræde til Alsang-arrangementet den 4. maj. Flere kendte danske artister vil også optræde på dagen – og i udsendelsen fra den.
- Det skaber et unikt fællesskab, når man synger sammen med andre, og fællessang er en stor del af vores fælles danske kultur og historie. Derfor er Alsang et rigtig godt initiativ som DR er både glade og stolte af at kunne være med til at realisere sammen med gode samarbejdspartnere. Den 4. maj har vi ambitioner om at lave et kæmpe fællessangsarrangement for hele Danmark. Et arrangement som bliver festligt for alle, der møder op i Frederiksberg Have og for alle de, der vælger at synge med hjemmefra. Alsang 2020 har som ambition både at sætte et markant kulturaftryk i nutiden og samtidig tjene til minde for en besættelsestid, hvor fællessang var en vigtig måde at skabe sammenhold på, siger Gustav Lützhøft, der er ledende redaktionschef for DR Kultur og Samfund.
Jørgen Thorup, der er formand for Spil Dansk, glæder sig også til den 4. maj.
- Det bliver en spændende aften, hvor historien bliver levendegjort, så vi kan genopleve, hvordan alsangen var med til at give danskerne håb og sammenhold, da nationen var i knæ. Det kan minde os om, at demokrati ikke er noget, der er givet. Alsangen viser, hvor meget den danske sangskat betyder for vores identitet, medborgerskab og fællesskab. Derfor glæder vi os helt vildt til denne historiske festdag for sangen, siger Jørgen Thorup.
Læs mere om Alsang2020 her.
Dansk Melodi Grand Prix
Den 7. marts afholdes Dansk Melodi Grand Prix 2020. Danskerne har i år endnu mere indflydelse på valget af sangene, og musikken kommer til at fylde mere. Dansk Melodi Grand Prix skruer i år op for fokus på musikken, solisterne og sangene – og der kommer større bredde end tidligere i de sange, danskerne præsenteres for.
I morgen præsenteres værterne for årets show og allerede i næste uge begynder semi-finalen, hvor danskerne over hele landet kan være med til at vælge de første sange, der skal deltage.
- Sangene i Dansk Melodi Grand Prix vil være endnu mere varierede end tidligere, så flere kan se deres musikinteresse afspejlet i showet. I det hele taget vil vi gerne have, at musikken i Dansk Melodi Grand Prix får en endnu større betydning for flere, samler Danmark om musikken og sangskrivning og inviterer endnu flere til at være en del af Dansk Melodi Grand Prix, siger Gustav Lützhøft.
Dansk Melodi Grand Prix 2020 afholdes i år i Royal Arena.
Læs mere på dr.dk/grandprix
’P3 Guld’ i Aalborg
Dansk musik har en særlig position på P3, og den 28. marts afholder kanalen den tilbagevendende årlige hyldest og markering af ny dansk musik ’P3 Guld’. Showet foregår i år i Musikkens Hus i Aalborg.
En række danske navne kommer til at optræde live til showet, mens der uddeles priser til de kunstnere, der har sat markante kunstneriske aftryk i det forgangne år. Det gælder både etablerede navne såvel som de nye stjerneskud, der kommer til at tegne dansk musik i fremtiden. De tre priser, der skal uddeles er ’P3 Prisen’, ’P3 Talentet’ og ’P3 Lytterhittet’.
Blandt tidligere prismodtagere kan nævnes Benal, Karl William, MØ, Ukendt Kunstner og Lukas Graham.
Mere om P3 Guld, programmet for ugen i Aalborg og andet live-indhold hos DR vil blive offentliggjort løbende.
KarriereKanonen er skarpladt
DR’s musikalske talentprojekt for danske bands og artister ’KarriereKanonen’ har eksisteret siden 2002 og har gennem årene bidraget med masser af kvalitet, hits og nyskabelse til den danske musikscene. Marie Key, Djämes Braun, Katinka, Ravi Kuma, The Minds of 99, og senest Høker, Angående Mig og Patina er nogle af de navne, som har været igennem talentkonkurrencen.
I foråret 2020 vil ’KarriereKanonen’ tage sig anderledes ud end tidligere. Hvor man før valgte 12 artister eller bands, vil man i år blot udvælge 10 artister. Det sker for at kunne give de talentfulde danske bands et endnu bedre og mere koncentreret forløb end tidligere.
I begyndelsen af februar vil de ti udvalgte artister blive offentliggjort, hvorefter de ti til marts vil deltage i KarriereKanonens semifinale, som i år vil blive afholdt i DR Koncerthuset, hvor intentionen er at skabe et attraktivt og indbydende KarriereKanonen-univers for publikum med 10 skarpe optrædener.
Fra seminalen går fem artister videre til finalen, der i år afholdes på Spot Festivalen (30. april-3. maj) i Aarhus.
Efter finalen kåres to vindere, som får et skræddersyet talentudviklingsforløb hos Bandakademiet samt efterfølgende koncerter og spillejobs arrangeret af DR Koncerthuset, SPOT og Smukfest. Samtidig følges vindernes udvikling tæt på DR’s platforme.
Nye musikprogrammer og formater
P3 har i programmet ’Pelle Peter på P3’ også rettet blikket udelukkende på dansk musik, mens de nye P3-programmer 'Selv tak' med Emil Lange, 'Tættere på himlen' med Andrew Moyo og 'Ny Lyd' med Fie Neergaard også tager udgangspunkt i musikken. Det samme gør sig gældende for følgende tre nye programmer på P6 Beat: 'Musiklivet' med Carsten Holm, 'Vær.her.nu' med Mads Axelsen og 'Bassen på P6 Beat' med Johan Wohlert og Camilla Jane Lea. Lige efter nytår lancerede P4 også et nyt musikprogram, ’Toner’, med Carsten Holm som vært, som fokuserer på dansk musik og de oplevelser, som musikken kan give. P3 og P6 BEAT i løbet af foråret vil præsentere flere nye programmer med musikken som omdrejningspunkt, og som også vil gøre sig som digitale formater.
For mange er mobilen nemlig blevet en hovedindgang til musikalske oplevelser. Derfor har DR og vil DR også i fremtiden lave flere digitale musiktilbud, så musikformidling ikke bare foregår live i radioen, men også via podcasts og andre formater i DR’s Radioapp.
Allerede nu kan et format som ’Mixtapes’ opleves i radioappen, hvor flere af DR’s radioværter formidler musik i et podcastformat, mens podcastserien ’Splittet til Atomer’ dissekerer forskellige sange af danske kunstnere og kortlægger sammen med kunstnerne, hvordan et nummer er blevet til. Sådanne og lignende formater vil der i foråret blive lavet endnu flere af, mens der også er nye musikprogrammer fra DR3 på vej.