DR’s TV- og radiokanaler kommer efter nytår til at ændre sig markant. Kanaler og programmer lukker som følge af de politisk besluttede besparelser. Samtidig byder foråret på nye programmer og brede satsninger.
På et pressemøde i dag onsdag den 4. december blev disse ændringer præsenteret.
Når DR efter nytår lukker og flytter kanaler, vil der fremover være to hovedindgange til TV-indhold, nemlig DR1 og streamingtilbuddet DRTV. Det er en af de største ændringer i DR i mange år, forklarer DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.
- Der er tale om markante ændringer. Den politisk vedtagne reduktion af DR på 20% betyder, at kanaler lukker eller bliver til digitale tilbud, og at mange programmer vil lukke i 2020. Det vil påvirke mange danskere, der vil opleve at miste noget, de holder af, og at de skal ændre vaner. Hos DR betyder det også, at vi skal blive endnu skarpere på vores indhold. At det skal rage op. Have noget på hjertet. Og altid have en klar værdi for brugerne, siger Maria Rørbye Rønn.
I de følgende videoer kan du få et overblik over DR's tilbud på TV og radio i 2020.
Mens DRK helt lukker den 2. januar, og kultur- og historiestoffet flytter til DR2, lanceres på DRTV en række samfunds- og kulturprogrammer målrettet streamere under navnet ’DR2+’. DR3 og DR Ultra lukker på flow-tv, men de to indholdstilbud vil fremadrettet være at finde på DRTV. Desuden lukker P7 Mix på radio. Læs mere om ændringerne her.
Nye podcasts og fællessang
Mens kanal- og programændringerne er historisk store, er der også en del nyt indhold, som på forskelligvis vil markere sig på tværs og på flere af DR’s flader i foråret 2020. Et udvalg af det nye indhold blev onsdag præsenteret af vært Johannes Langkilde i selskab med en lang række af værterne, som står i spidsen for det.
Siden februar i år har P1 givet lytterne et løfte om, at der hver torsdag kommer en ny podcast med en god fortælling, som man efterfølgende har kunnet lyttet til på P1. Og det kommer der meget mere af i det nye år.
I år er alene P1 Dokumentarer samlet set blevet downloadet og streamet over 3.000.000 gange som podcasts, hvor særligt ’Dronekrigeren’ og ’Det perfekte offer II’ har været meget populære, og begge de serier er også foreslået til en Cavlingpris i 2019.Blandt nye dokumentarer i den kommende tid kommer der flere afsnit af netop ’Det perfekte offer II’, mens der også kommer en ny sæson af serien lavet af Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen.
En anden og helt ny P1-serie er også på vej med Iben Maria Zeuthen, som er ny radiovært på P1, hvor hun er på vej med podcasten ’Læge søger grænser’ med Søren Ventegodt. Den podcast kan høres fra den 12. december i DR’s radioapp og på P1 i det nye år.
2020 bliver også et år, hvor fællessang kommer til at indtage en stor rolle hos DR. Blandt andet indledes året med et stort fællessangsarrangement, når ’Live fra højeskolesangbogen’ den 12. januar inviterer hele landet til fællessang på lokationer rundt om i landet og på DR2, der reserverer sendefladen til højskolesang.
Senere på foråret holder DR Vokalensemblet ligeledes to fællessangsarrangementer i Koncerthusets Studie 2. Det foregår den 2. marts og 4. april.
Sussi, Leo og Signe Molde
På pressemødet var der også eksempler på, hvad DR2 og DR3 efter kanalomstruktureringerne kommer til at vise i det nye år.
På DR3 kommer der i løbet af foråret således et nyt program med titlen ’Pludselig boede jeg hos Sussi og Leo’, hvor man følger den unge Lukas, der er flyttet ind hos den nordjyske popduo Sussi og Leo Nielsen, mens ungdomsdramaserien ’Noia’, som er instrueret og skrevet af Camilla Ramonn, også vil få premiere på den 1. januar på DRTV.
Som et eksempel på indhold fra det nye DR2, fortalte Signe Molde om hendes nye program, hvor hun vil behandle forskellige aktuelle emner, og på vanlig vis formår Signe Molde både at underholde og udfordre seerne. Det program kommer til foråret.
Nationalt naturtema
’Natur’ bliver et af de store gennemgående temaer på DR i 2020. DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer er nemlig gået sammen om et landsdækkende tiltag, ’Vores Natur’.
I foråret kommer DR således med den stort anlagte serie ’Vilde Vidunderlige Danmark’, som vil tage seerne med rundt i den danske natur, hvor man kan følge dyrenes søgen efter en mage, opfostring af unger eller kampen mod fjender og meget mere. ’Vilde vidunderlige Danmark’ får premiere den 12. april 2020.
Det brede natursamarbejde betyder, at seerne efterfølgende kan forlade sofaen og finde flere tilbud og oplevelser om samme emner ude i landet. Parterne bag 'Vores Natur' vil således give befolkningen en oplevelse, der begynder på tv, men som fortsætter ude i det fri og på landets museer.
Fra nytår kommer der også en digital naturtjeneste med navnet ’Din Natur’ udviklet i et samarbejde mellem DR Viden i Aalborg og partnerne i ’Vores Natur’-samarbejdet. Tjenesten vil man kunne besøge på DR’s nyhedsapp og via dr.dk, hvor man hver uge hele 2020 vil kunne anbefalinger og tips til naturoplevelser over hele Danmark og i områder nær dig.
Bredt historisk fokus
Sammen med natur bliver historie også et markant fokus i 2020.
To store serier vil i foråret behandle vigtig dansk kulturhistorie på hver sin måde og med hver sit fokus.
Den 1. januar vil serien ’Frederik d. 9’ rulle over skærmen på DR1. Det er en serie i fire afsnit, hvor seerne vil komme tæt på Frederik d. 9. Det vil ske i gennem interviews med blandt andre Hendes Majestæt Dronning Magrethe II samt historiske genfortællinger, hvor flere af fortællingerne er dramatiseret.
I anledning af 100-året for Danmarks genforening med Sønderjylland kommer serien ’Grænseland’, der med Lars Mikkelsen som vært vil være en skildring af en højdramatisk historie om en landsdel og dens folk, som blev kastebold i en kamp om grænser og national identitet. Grænseland vil få premiere søndag den 17. maj.
I et samarbejde med Politiken vil DR i 2020 også have en premiere på en dokumentar, der undersøger brandulykken på færgen Scandinavian Star i 1990.
Der venter altså et forår med nye programmer og brede satsninger hos et anderledes DR.