1000 skoleelever fra Ringkøbing-Skjern skal lave nyheder med DR

Der står kildekritik, etiske dilemmaer og konkurrerende nyhedshistorier på dagsordenen for 1000 elever fra Ringkøbing-Skjern Kommune, når de besøger DR Byen den 17. og 18. september.

  • Erkan Özden, Tine Gøtzsche og Klaus Bundgård Povlsen fra TV-Avisen. Erkan Özden spiller en aktiv rolle i projektet 'I sandhedens tjeneste'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
  • Erkan Özden fra TV-Avisen spiller en aktiv rolle i projektet 'I sandhedens tjeneste'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
  • Sådan ser der ud i DRs nyhedsrum. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)
1 / 3

Der står kildekritik, etiske dilemmaer og konkurrerende nyhedshistorier på dagsordenen for 1000 elever fra Ringkøbing-Skjern Kommune, når de besøger DR Byen den 17. og 18. september.

TV-Avisens vært Erkan Özden og et hold af redaktører, journalister og produktionsfolk står klar til at tage imod 1000 elever fra Ringkøbing-Skjern Kommunes 8. og 9. klasser den 17. og 18. september.  Eleverne er første hold, der skal forsøge sig med at lave nyheder med DR med projektet ’I Sandhedens Tjeneste’.

I løbet af efteråret skal op mod 5000 elever fra hele landet prøve kræfter med forskellige aspekter af en nyhedsproduktion, når de i en intensiv nyhedsworkshop skal træffe redaktionelle beslutninger og formidle nyheder til befolkningen.

Eleverne får i høj grad mulighed for at få et indblik i, hvordan DR Nyheder arbejder, og formålet er både at åbne DR op og at gå i dialog med fremtidens mediebrugere:

”Med projektet vil vi først og fremmest i dialog med de unge. Vi er interesserede i at lytte og lære af fremtidens mediebrugere og blive klogere på, hvordan vi formidler relevante nyheder, der passer ind i de unges hverdag. Det skal projektet, ’I Sandhedens Tjeneste’, være med til at muliggøre”, siger nyhedsdirektør i DR Nyheder Ulrik Haagerup. 

Nyhedsproduktionen er i gang

Workshoppen tyvstarter, allerede før eleverne kommer til København. Som led i projektet er eleverne nemlig blevet bedt om selv at sammensætte en nyhedshistorie på to minutter, optage den med deres telefon og sende den ind til DR Nyheder.

Et dommerpanel, som blandt andet består af nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, udvælger de bedste historier og kårer vinderne i DR Byen. Og historierne er allerede begyndt at tikke ind.

Historierne bliver en del af nyhedsworkshoppen i DR Byen, hvor eleverne desuden kan se frem til at blive stillet overfor etiske dilemmaer og få afprøvet deres kildekritiske sans – en egenskab, der er blevet særligt behov for i en tid med en overflod af information:

”Vi lever i en tid, hvor der ikke er mangel på information, men hvor der er behov for at filtrere. Vi vil i dialog med eleverne om, at det ikke er ligegyldigt, hvor oplysningerne kommer fra. Det er nødvendigt at kunne skelne facts fra sladder, samt vurdere, hvad der er relevant og vigtigt. Og det er et af formålene med workshoppen”, siger Ulrik Haagerup.

I løbet af workshoppen skal eleverne desuden udvælge dagens historier og tage stilling til, hvordan de skal vinkles og fortælles til befolkningen. Undervejs vil eleverne også opleve, at nye historier trænger sig på nyhedsdagsordenen, og dermed tvinger dem til at revurdere deres valg – for hvilke historier er dagens vigtigste? Og hvilke må streges fra nyhedsdagsordenen til fordel for andre historier?  Nye indtryk og vinkler

TV-Avisens vært Erkan Özden, som til daglig formidler nyheder til hele befolkningen, skal guide eleverne igennem workshoppen frem mod deadline.  En opgave, han ser meget frem til:

"Jeg har ofte været ude på skoler for at fortælle om mit arbejde og kommer altid hjem med nye indtryk. Og nu kommer der så en hel masse unge mennesker til os, der garanteret har nogle helt nye ideer og vinkler på tingene. Det glæder jeg mig rigtig meget til”, siger Erkan Özden, der håber, at eleverne vil få en god og lærerig oplevelse.

Eleverne fra Ringkøbing-Skjerns 8. og 9. klasser, der deltager i nyhedsworkshoppen den 17. og 18. september, skal også opleve klassisk musik i DR Koncerthuset. Omkring 6000 elever fra Ringkøbing-Skjern Kommunes 2.-9. klasser, besøger nemlig DR Koncerthuset som led i projektet ’Ind i Musikken’, der i løbet af tre år skal give 75.000 børn og unge fra hele landet store musikalske oplevelser.

PROGRAM for ’I Sandhedens Tjeneste’

17. september

11.30-13.30: Nyhedsworkshop i Koncerthusets Foyer og rundvisning hos DR Nyheder

14.00-16.00: Nyhedsworkshop i Koncerthusets Foyer og rundvisning hos DR Nyheder

18. september

11.00-13.00: Nyhedsworkshop i Dab In i DR Byen og rundvisning hos DR Nyheder

14.00-16.00: Nyhedsworkshop i Dab In i DR Byen og rundvisning hos DR Nyheder

 

  E-mail-adresse: lbay@dr.dk   Telfonnummer: 2854 3576   Navn: Louise Wulff Bay-Jørgensen Anden kontaktperson Pressekontakt: Yderligere oplysninger