Vil du gerne lave hurtige penge på nettet? Her er, hvad du ikke skal gøre

Folk står i kø på nettet for at rådgive dig om rigdom, men meget af det er super risky.

Nettet er fyldt med folk, der påstår, de kan hjælpe dig med at blive rig i en fart. Desværre er det bare ikke så nemt at blive rig på nettet, som det ser ud til. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Det er fedt at være rig.

Og det kunne være endnu federe, hvis man kunne blive det i en fart.

Desværre er det ikke helt nemt at blive millionær, men sådan kan det tit se ud i dit feed.

Her står der faktisk mennesker i kø for at fortælle dig, hvordan de har skabt deres egen formue på ingen tid.

Og hvis du gør ligesom dem, så er det måske dig, der lige om lidt kan vælte rundt på en privat yacht i Dubai.

Men.

For der er et stort men. Mange af de simple opskrifter på succes er tvivlsomme. Nogle er endda ulovlige.

Prøv bare at se vores liste over fire "bliv rig i en fart"-fælder på nettet:

1

Finfluencere

Når finfluencerne reklamerer for deres kurser, bruger de tit et velkendt markedsføringstrick. De fortæller ikke så meget om kurset, men de viser dig lækre videoer, hvor fedt et liv de har, og så lover de dig, at du også kan komme til at leve lige så lækkert i Dubai med pool og pivdyre biler. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Vi begynder med finfluencerne.

Og nej, der er ikke et f for meget i sætningen.

Finfluencere står for "finansielle influencere", og det er de her typer, der fortæller om investeringer på sociale medier, og som supergerne vil lære dig, hvordan du kan tjene millioner af kroner på en lynhurtig måde.

Ofte vil finfluencerne gerne sælge dig noget rådgivning – måske i form af et onlinekursus.

Det er nemlig på sådan et kursus, du får at vide, hvordan du bliver rig og økonomisk uafhængig. Tit koster kurset bare ret mange penge, som finfluenceren så tjener...og her er der altså grund til at tænke sig om, inden man tilmelder sig, advarer cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk:

- Ofte ser vi finfluencerne give indtryk af, at de ved noget helt særligt, som kan gøre dig rig på kort tid. Men der skal man altså lige være kritisk:

- Selvom man da godt kan være heldig ved at købe en god aktie på samme måde, som man kan vinde i et lotteri, så er der ingen hurtige genveje til at blive rig i en fart på de finansielle markeder. Sådan fungerer det ikke, og jeg oplever tit, at finfluencernes råd er temmelig banale og noget, en lærer på handelsskolen vil kunne forklare dig på fem minutter.

Hvis du vil blive klog på, hvordan finfluencere arbejder, så se mere i programmet 'Nemme penge' på DRTV:

Nemme penge
2

Tvivlsomme tradingplatforme

Mange internationale tradingplatforme, ser ikke så bank-agtige ud: Tit er de designet med en masse guldmønter, pakker, der skal åbnes, eller virtuelle pokaler, man kan vinde. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Hvem har ikke en ven eller to, der synes, det er sjovt at investere?

Engang var aktier noget, man købte via sin bank. I dag kræver det bare en app og fem hurtige klik. Men selvom investering for mange lugter af økonomisk ansvarlighed, kan det også hurtigt blive en økonomisk fælde.

Især hvis du benytter dig af udenlandske tradingplatforme, hvor du investerer i komplekse finansprodukter.

Men de her platforme er farlige, da de udbyder meget komplekse investeringer uden at informere tilstrækkeligt om risikoen for tab. Det fortæller Carsten Holten-Møller, der er behandler på Center for Ludomani.

Han oplever flere og flere, der i forvejen er i behandling for ludomani, som er blevet lokket ind på de udenlandske tradingplatforme:

- På de her platforme er det gjort meget nemt for folk at geare deres investeringer, og gearing er risikofyldt. Et lille udsving i markedet kan hurtigt betyde, at man taber alle sine penge. Det minder mere om lotteri end investering, siger Carsten Holten-Møller og forklarer, hvorfor én dårlig handel let kan føre til flere dårlige handler:

- Når mennesker bliver pressede af økonomiske tab, reagerer hjernen uhensigtsmæssigt. Man når ikke at tænke sig om og handler derfor ikke rationelt. Det betyder, at når man taber penge, så i stedet for at stoppe, så fortsætter man med noget endnu mere risikabelt, fordi man vil tjene de tabte penge tilbage. Det er et typisk mønster, som vi også ser, når folk er afhængige af spil, siger Carsten Holten-Møller, der har mødt folk, der har tabt millionbeløb på tradingplatforme.

3

Kryptovaluta

Mange af de internationale tradingplatforme, der tilbyder handel med kryptovaluta, er ikke regulerede af finansmyndigheder på samme måde som banker og handelsplatforme i Europa og USA er det. Det betyder, at de kan tilbyde produkter, som vores myndigheder vurderer at være risikable. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Kryptovaluta lugter af succes og hurtige penge, og i en tid hvor bitcoins er steget til nye højder, lyder det som noget, man hurtigt kan blive rig på.

Problemet er bare, at nettet er proppet med kryptofælder. Dels kan du blive narret til at investere i kryptovaluta, der slet ikke findes, men mange internationale tradingplatforme lokker også med, at du kan tjene på at spekulere i kryptovaluta. Kort fortalt kan du tjene penge på at gætte, om kryptovaluta stiger i værdi.

Og den her form for spekulation er altså super risky, forklarer Carsten Holten-Møller fra Center for Ludomani.

- Når du spekulerer i, om kryptovaluta vil stige eller falde på børsmarkedet, så er det jo ikke, fordi du ejer kryptovalutaen. Du laver egentlig bare et bet og gambler i udsvinget, og det er risikabelt. Jeg vil faktisk kalde det giftigt, fordi det er gambling forklædt som investering, og jeg har set eksempler på, at man kan blive hamrende afhængig af det.

4

Pyramidespil

Når Cheføkonom fra TÆNK, Morten Bruun Pedersen, er stødt på pyramidespil på nettet har det været et internationalt netværk, som så er begyndt at sprede sig i Danmark. Ligesom finfluencerne lokker pyramidespillene ofte også deres medlemmer med stor rigdom og måske økonomisk uafhængighed. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Har du hørt om pyramidespil?

Hvis ikke, så læs godt med her, for pyramidespil er også en økonomisk fælde, som du kan havne i, men det kan faktisk også hurtigt blive ulovligt, hvis man er med i det.

Derfor er det vigtigt at vide, hvad det er.

Et pyramidespil er ikke et brætspil fra Egypten, men en ulovlig form for forretningsmodel. Som deltager bliver man lovet store økonomiske gevinster, hvis man rekrutterer nye deltagere.

I Danmark siger man, at hvis mere end halvdelen af en virksomheds indkomst kommer fra hvervning af nye medlemmer, så er der høj risiko for, at det er et pyramidespil.

- Så hvis du møder en virksomhed eller en bevægelse, som vil have dig til at rekruttere nye medlemmer, og hvor deres produkt er lidt uklart, så skal du altså være kritisk, lyder det fra cheføkonom, Morten Bruun Pedersen fra Tænk, som er stødt på flere eksempler på pyramidespilslignende virksomheder på nettet.

Du kan blive klogere på de ulovlige pyramidespil og finfluencerne i programmet 'Nemme penge' på DRTV:

Nemme penge