(Foto: © Andreas Bro, DR)

Som barn spiste han kridt i håb om at få den helt rigtige stemme – i dag spiller han udsolgte koncerter i hele landet

Østen har lige udgivet sit debutalbum, men spiller allerede udsolgte koncerter. Vi var med ham før, under og efter hans koncert torsdag aften.

Første gang man skal gøre noget helt nyt og stort, er det klart, at nerverne sidder lidt mere uden på tøjet. At pulsen lige stiger, og man kan mærke en uro i kroppen.

Sådan ville det helt sikkert være for mange af os, hvis vi skulle til at træde op på en stor scene, og sådan var det også for Østen, da han torsdag aften skulle spille sin største headliner-koncert til dato på Hotel Cecil i København.

Du kender nok Østen, hvis du har hørt P3 inden for det seneste år. Hans debutsingle, 'Regn', blev nemlig 'P3's Uundgåelige' i januar i år. En single, der i slutningen af oktober blev fulgt op af et debutalbum, 'Daylight', og som i disse dage kommer ud på scener i de tre største byer i landet.

'Daylight' er både titlen på albummet og på en lysterapilampe, som har fulgt Østen gennem det meste af livet – og der er en helt særlig grund til, at de to ting deler navn.

- Det har en meget poetisk betydning for mig. Det er en metafor for en masse sange, der handler om, at man nogle gange må nøjes med det, man kan få, fortæller Østen, kort tid efter han er trådt ned fra scenen torsdag aften.

- Sådan tror jeg sgu, det er for os alle.

Derudover fylder metaforer ikke meget i hans univers. Sangene er ærlige øjebliksbilleder fra hans liv. "En livhistorie fortalt gennem musik", lyder det fra ham. Det er sange som 'Sang til min mor' og 'Sang til min far', der ligger på albummet. Sange om frygten for at miste, sange om at nøjes, sange om at blive forladt og sange om at elske.

Vi var med ham før, under og efter torsdagens koncertdu kan se alle billederne her:

  • Østen mødte Frederik Thaae, da han gik på et sangskrivningskursus. Thaae er producer og står bag flere prominente albums fra ind- og udland. - Jeg spurgte, om Frederik Thaae ville bruge fem minutter på at lytte til noget, jeg havde forberedt. Han forstod det bare, og vi endte med at bruge en time på det i stedet og var helt oppe at køre. Han havde meget travlt i den periode, så jeg måtte være fastholdende og blive ved med at spørge, om vi kunne arbejde på musikken. Som en del af den proces spurgte jeg ham, om jeg måtte komme i praktik hos ham og følge ham. Der var jeg i et helt år, inden vi gik i gang med 'Daylight', fortæller Østen. I den periode, hvor Østen var i praktik hos Frederik Thaae, var han med til at lave Artigeardits plade 'Længe leve' og Barselonas 'Væbnet hjerte' – begge anmelderroste albummer fra 2023. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    1 / 12
  • Onsdag spillede Østen og bandet i Odense. Det var en aften præget af tekniske fejl, men der er alligevel færre nerver på Hotel Cecil, fordi de nu ved, at de kan klare det, selv om der er modstand. Torsdagens koncert på Hotel Cecil er hans største headlinerkoncert til dato. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    2 / 12
  • - Jeg plejede at rappe. Helt fra at jeg boede i et kolonihavehus med min familie og var 11 år gammel. Dengang ville jeg gerne lyde som en hæs rapper, fordi det syntes vi var sejt. Vi spurgte min vens mor, hvordan man kom til at lyde på den måde, og hvordan man fik den energi. Hun svarede så sarkastisk, at man skulle ryge en pakke smøger og spise en pakke kridt. Vi var naive 11-årige, der var ude på ballade, så vi købte smøger og en pakke kridt, som vi endte med at pakke ind i en banan for at spise det der kalkhelvede, siger Østen og griner. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    3 / 12
  • Inden koncerten løber Østen en tur omkring Søerne i København for at få ro på krop og nerver. Samtidig åbner det op for åndedrættet og gør, at han kan synge bedre, forklarer han, inden han trækker i de røde træningsbukser og begiver sig ud i mørket. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    4 / 12
  • - Vi indspillede de første sange i et 'World of Warcraft'-headset til computeren, og det lød ikke særligt godt, så jeg brugte de penge, jeg havde tilbage efter smøgerne, på et lillebitte kabel på 30 centimeter, som vi kunne tilslutte en mikrofon, jeg havde fået i julegave, til en stationær computer, så vi kunne sidde på knæ og indspille vores raptekster, siger han og griner. - Vi prøvede at blive rappere og være hårde og seje. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    5 / 12
  • Til koncerten spiller Østen alle ti sange fra sit album 'Daylight' – og også to sange, der endnu ikke er udgivet, men som er kommet til verden, efter han er blevet færdig med albummet. Undervejs i koncerten fortæller han, at 'Sang til min far' var den sværeste sang på albummet at udgive. - Jeg kender det godt, lyder det som svar fra en mand i publikum. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    6 / 12
  • Østen har lagt hiphoppen bag sig og synger i dag, men han ser alligevel ikke sig selv som sanger. - Det er ret sjovt at stå der og synge. Det har altid været en unaturlig følelse. Jeg nynner altid lidt, inden jeg starter den første sang. Jeg har ikke kunnet synge rent i langt det meste af mit liv indtil i år, men har inden for de sidste år lært det ved at gøre det og især udviklet mig i løbet af det sidste år, fordi jeg har fået en masse sangundervisning. 'Regn' er den første indspilning af mig, der synger, og er et resultat af, at jeg fandt ud af at man kan efterredigere sine vokalindspilninger. Computeren var min redning på den sang. Nervøsiteten omkring min stemme går heldigvis over, for det handler mere om at formidle historier, end det handler om at synge rent. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    7 / 12
  • - Planen og håbet og drømmen er at kommunikere bredt. Jeg vil gerne fortælle komplekse ting, og jeg vil gerne blive forstået. Jeg vil sgu gerne ændre noget i verden, men på min måde. Det kan godt lyde kliché, men jeg vil gerne få folk til at føle noget. Det er noget af det vigtigste, vi kan: føle noget. Jeg er ikke så meget til konkrete mål. Jeg ville selvfølgelig ikke sige nej, hvis jeg blev spurgt, om jeg ville spille på Orange Scene på Roskilde Festival, og det kunne da også være fedt en dag at åbne Højskolesangbogen og have en af mine sange deri, men jeg tror hurtigt, at man bruger mere energi på at blive skuffet over det, hvis man sigter så specifikt, så vil jeg hellere have optur over at mærke de mennesker, der kommer her, hvor det betyder noget for dem. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    8 / 12
  • Østen er ét stort smil, da koncerten slutter. Det er gået godt. Bedre end forventet. Han og bandet spillede præcis, som de skulle, og publikum var lyttende, fortæller han. De var opmærksomme og lyttende, og det er det bedste, han ved. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    9 / 12
  • - Jeg synes, at det gik helt enormt godt, faktisk. Det gik bedre end til nogen øvere og bedre end til koncerten i går. Jeg tror altid, at jeg håber på, at vi gør det bedst muligt, og at der er plads til forbedringer, men i dag synes jeg, at vi havde den, lød det fra Østen efter koncerten. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    10 / 12
  • - Jeg blev spurgt efter koncerten, hvad sangene handlede om, men jeg synes, at det må man selv om. Jeg har ikke lyst til at udpensle historien bag, for jeg synes, at sangene klarer at fortælle den selv. Så jeg vil hellere spørge, hvad andre folk synes om sangen. Jeg er gået planken ud på mine sange. Det er jo det, man gør, når man laver kunst. 'Sang til min far’ skrev jeg i et øjeblik, hvor følelserne stod helt klart. Jeg føler helt sikkert, at det er lettere at fortælle den historie, som jeg har brugt mange timer på at udpensle over en lydfil eller har brug enormt mange timer på at raffinere og prøve at perfektionere, end det er at tale om den følelse senere eller her foran dig, forklarer Østen om skriveprocessen. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    11 / 12
  • - Jeg føler, at det er svært at udgive musik. Man bliver nervøs for, om det, man har lavet, finder sin plads i verden. Men når folk skriver, at sangene betyder noget for dem, opnår jeg mit helligste formål: at kunne gøre noget for andre mennesker – ellers kunne jeg lige så godt beholde det for mig selv. Jeg vil gerne kunne have en bæredygtig karriere, hvor jeg kan købe økologisk mad og sørge for, at min kæreste og jeg en gang imellem kan tage på ferie og have det lækkert, men ikke noget udover det. Jeg vil bare gerne have det godt og have det trygt. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    12 / 12