One hit wonder.
Et begreb, der dækker over en kunstner, der fik et massivt hit, men siden løb tør for held i hitsprøjten. Og et udtryk, der passer rimelig godt på det britiske rockband The Darkness, der torsdag spiller på årets Smukfest.
I 2003 brød gruppen gennem lydmuren med nummeret 'I Believe In A Thing Called Love', der blev et stor hit i flere dele af verden - men siden dengang har The Darkness ikke gjort meget væsen af sig.
Denne sommer er bandet dog draget på en stort anlagt jubilæumsturné, der - med ét års forsinkelse - skal fejre deres massive gennembrud. Og torsdag aften lægger de britiske puddelrockere så vejen forbi bøgeskoven i Skanderborg.
- The Darkness er jo et nostalgi-navn, og det er klart den rolle, de spiller på festivalplakaten. De laver stadig musik, men for langt de fleste festivalgæster er det jo en koncert, hvor man skal hen og dyrke noget, man plejede at høre engang, siger P3-vært Nynne Givskov, der med programmet 'Residensen' sender live fra årets Smukfest.
Det lå dog slet ikke i kortene, at The Darkness nogensinde igen skulle stå sammen på en dansk festivalscene.
Sidst gruppen skulle have spillet på Smukfest - der dengang hed Skanderborg Festival - tilbage i 2006, endte bandet nemlig med at aflyse deres koncert i sidste øjeblik.
En aflysning, der skulle vise sig kun at være starten på bandets dramatiske deroute.
Ingen ville give 'joke-band' en pladekontrakt
Men lad os i første omgang skrue tiden lidt tilbage.
The Darkness blev dannet omkring årtusindskiftet, hvor brødrene Justin og Dan Hawkins startede bandet Empire, der dog kort efter skiftede navn til The Darkness. Et navn, der mest af alt var ment som en joke, fordi bandet med deres flamboyante puddelrock i deres egne øjne var alt andet end hårde og mørke.
Gruppen, der, udover brødrene, bestod af vennerne Frankie Poullain og Ed Graham, fik hurtigt de første koncerter i kalenderen og blev særligt kendt for deres vilde og ekstravagante stil på scenen.
Det var dog ikke alle, der var lige begejstrede for de purunge puddelrockere, og det var svært for The Darkness at overbevise pladeselskaberne om, at de skulle have en pladekontrakt.
- Der var stort set ingen interesse for dem. Hele branchen syntes, de var kiksede. Faktisk troede folk, at bandet var en joke, og at de ikke var ægte, udtalte pladeselskabsmanden Nick Raphael fra Sony Music senere i et interview, hvor han samtidig begræd, at han ikke selv havde fået The Darkness på krogen.
I stedet endte gruppen med at få overtalt selskabet Atlantic Records til at stikke dem en kontrakt, og i sommeren 2003 udgav gruppen deres debutalbum 'Permission To Land'.
Og så gik det stærkt.
Flamboyant kæmpehit gik verden rundt
Bandet udsendte rockhymnen 'I Believe In A Thing Called Love' som førstesinglen fra deres nye plade, og med ét strøg nummeret til tops på hitlister verden over.
Særligt musikvideoen til nummeret - der også gik sin sejrsgang herhjemme på 'Boogie Listen' - fik megen opmærksomhed.
Videoen udspillede sig på månen og indeholdt blandt andet en scene, hvor en topløs Justin Hawkins - bandets forsanger - bader i et badekar, for efterfølgende at blive tørret af et stort, behåret rumvæsen.
I en anden scene kæmper Hawkins, nu iført en nedringet heldragt, mod et rummonster, der mest af alt ligner en dansk strandkrabbe.
'I Believe In A Thing Called Love' var et hit og skulle senere gå hen og bliver kåret som én af de bedste rocksange nogensinde. Blandt andet i magasinet Classic Rock, hvor læserne i 2020 kårede nummeret som 'Årtusindets bedste sang (indtil videre)'.
Med kæmpehittet i ryggen scorede The Darkness sig i 2004 hele tre priser ved de prestigefyldte Brit Awards; nemlig for 'Årets britiske gruppe', 'Årets britiske rocknavn' og 'Årets britiske album'.
I 2003 blev The Darkness interviewet i 'Boogie', hvor vært Huxi Bach nær kom op og toppes med bandet over... en pose med "falsk hash"?
Aflyste dansk koncert på grund af kokain-misbrug
Trods den massive succes havde The Darkness dog svært ved at holde kadencen, og deres efterfølgende singler formåede aldrig at toppe succesen med 'I Believe In A Thing Called Love'.
Bandet fortsatte med at turnere verden rundt, men i sommeren 2006 kom gruppen i problemer. Den sommer måtte de aflyse koncerter på stribe - herunder deres koncert på Smukfest, som blev aflyst dagen før, bandet skulle have stået på scenen.
Årsagen til de mange aflysninger var, at forsanger Justin Hawkins var blevet indlagt på et rehabiliteringscenter for at få bugt med et massivt alkohol- og kokain-misbrug.
Ifølge avisen Mirror havde Hawkins op til indlæggelsen brugt over 150.000 britiske pund - over én million danske kroner - på kokain i løbet af bare tre år.
Kort efter bekræftede bandet, at Justin Hawkins havde forladt The Darkness, og få måneder senere blev gruppen droppet af deres pladeselskab og medlemmerne gik hvert til sit.
Kløften mellem Justin Hawkins og hans bror Dan var efterfølgende så dyb, at brødrene angiveligt ikke talte sammen i to år.
Genfandt gnisten og gjorde comeback
Det kunne meget vel have været enden på The Darkness rockeventyr, men sådan blev det ikke. Efter flere fallerede forsøg fra medlemmerne på hver især at genoplive karrieren, meldte The Darkness i 2011 ud, at bandet sammen havde genfundet gnisten.
Siden dengang er det blevet til hele fem nye album, der trods en noget lunken modtagelse i resten af verden, faktisk alle har fundet vej til den britiske hitliste.
Sidste år udgav bandet en ny udgave af deres debutalbum, for at fejre 20-året for deres gennembrud - og lørdag skal jubilæet så fejres i Bøgeskoven på Smukfest.
Og selvom det faktisk kun er tre år siden, at The Darkness senest udgav et nyt album, så er radiovært Nynne Givskov da heller ikke i tvivl om, at Smukfest har hyret bandet, for at få et drys 00'er-nostalgi ud over Bøgeskoven.
- Hvis The Darkness formår at levere varen, så skal det nok blive en sjov koncert. Men det er klart, at folk primært dukker op til deres koncert for at få et skud nostalgi og høre dét hit, man kender, siger hun.
Behøver ikke 'bevise noget' på Smukfest
Mens det på sidste års Smukfest var kunstnere som Christina Aguilera og Sean Paul, der tog publikum med på en tur ned af memory lane, så erkender Nynne Givskov, at The Darkness er et navn af en noget mindre kaliber.
- En del vil nok tænke "Uh, The Darkness, hvem var det nu, de var?" og så hører man deres store hit og tænker "Nå ja, den kan jeg da godt nynne lidt med på". Så det er nok ikke en koncert, hvor mange af de unge festivalgæster står klar fra starten, siger radioværten og tilføjer:
- Men hvis der skulle være nogen festivalplakat, hvor The Darkness stod på, så er det da netop Smukfest, fordi de tiltrækker så bredt et publikum. Der skal nok være en masse af de lidt ældre gæster, som har et meget stærkere forhold til The Darkness, fordi de hørte dem, da de var unge og får lov til at genopleve nogle minder.
Og selvom The Darkness givetvis besidder et lidt mindre hitpotentiale, end andre af 00'ernes mastodonter, så er Nynne Givskov ikke nervøs for, at bandets koncert torsdag aften bliver en fuser:
- The Darkness er ikke et band, der skal bevise noget. De har jo bevist deres, så så længe det lyder nogenlunde, og de ikke kun spiller 30 sekunder af deres store hit, så er det som oftest godkendt. Selv hvis det er en dårlig koncert, er det nærmest også bare lidt sjovt.
The Darkness spiller torsdag aften på Smukfests andenstørste scene, Stjernescenen, klokken 21:30.