'Selv et par timer mere er guld værd': Her er 6 tips, der (måske) kan redde lidt af din søvn

Søvnekspert deler sine bedste tricks til at få knaldet brikker, selvom dit soveværelse er et glohedt festivaltelt.

Det er ikke nemt at få sovet, når du er på festival. (Foto: © Illustration Oliver Seppo, DR)

Det er morgen.

I det fjerne kan du høre lyden af skræppende måger og en dunkende bas.

I nattens løb er dit telt blevet forvandlet til en overdimensioneret airfryer, og midt i den bagende ovn ligger du, en rynket, indtørret – og nok tømmermændsramt – menneskelig pomfrit.

Din hals er tør, dine øjne er hævede som de to burgerboller, du ondulerede, inden du gik i seng, og renderne under dine øjne er dybere end den ølbong, du slugte i går.

Du er på festival – og du har sovet pisse dårligt.

Kan du nikke genkendende til overstående scenarie? Så er du ikke alene!

Festival-livet ér nemlig en hård omgang – også for søvnen:

- Du udsætter dig selv for en frygtelig masse søvnhæmmende adfærd, når du er på festival, forklarer søvnekspert Mikael Rasmussen.

- Du er i et støjende og kaotisk miljø og har måske også indtaget en masse uheldige substanser. Det er alt sammen rigtig skidt for søvnen.

Mikael Rasmussen lever af at holde foredag om søvn og hvordan man kan optimere den bedst muligt. Og ifølge søvneksperten er der faktisk flere ting, du kan gøre, for at få en lidt bedre nattesøvn, når du er festival.

Derfor har vi bedt ham komme med seks tips til, hvordan du kan sikre dig en bedre nattesøvn, når der skal knaldes brikker på campingområdet.

Tricks, der i følge søvneksperten faktisk kan sikre dig op til to timers ekstra søvn, hvis du følger dem alle.

- Dårlig søvn går ud over dit energiniveau og humør, men det kan faktisk gøre undervæker for din festivaloplevelse, hvis du får bare lidt mere søvn. Selv et par timer mere er guld værd, lyder det fra eksperten.

Kom skodsøvnen til livs her:

1

Se dit telt som dit soveværelse

Komfort er nøglen, så lad være med at spare på liggeunderlag og hovedpude. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Let's face it: Et glohedt iglo-telt fyldt med sure sokker og lunkne dåsebajere er ikke det mest optimale miljø, når der skal hentes timer hjem til søvnkontoen.

Men selvom festival-livet typisk byder på primitive boligforhold, så kan du stadig gøre noget for at hygge teltet lidt op – og samtidig kræse for din søvn. Et godt og trygt sovemiljø er nemlig alfa og omega, når der skal snorkes igennem.

- Hvis jeg skulle på festival, ville jeg prioritere, at jeg fik skabt et godt sovemiljø i mit telt, fortæller Mikael Rasmussen:

- Sørg for at have et ordentligt liggeunderlag med, så du sover komfortabelt. Måske kan du også tage din hovedpude med hjemmefra. Det handler om at få skabt et rart miljø, så din krop ved: "Okay, her skal jeg sove."

2

Kom varmen til livs (så godt, du nu kan)

Hvis du kan slippe afsted med det for dine naboer og vejret, så kan søvn under åben himmel være en vej at gå. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

De fleste af os har nok prøvet at vågne klokken fem om morgenen badet i sved, fordi vores telt i løbet af natten er blevet forvandlet til en glohed bageovn.

Og varme er da også noget af dét, der virkelig kan spolere nattesøvnen, forklarer Mikael Rasmussen.

- Kroppen kommer virkelig på overarbejde, hvis du ligger og sveder, og det går ud over din søvnkvalitet.

Desværre kan sommervarmen være svær at komme til livs, men søvneksperten foreslår, at man sørger for at ventilere godt ud i sit telt og eventuelt finder sig en plads i skyggen og snupper de sidste timers søvn udendørs (og beder til, at Camp Stive Knapper i nabolejren endnu ikke har fået tændt for soundboksen).

3

Brug en sovemaske

Lyset er ikke din ven, når du skal sove. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

En anden synder, der let kan spænde ben for din nattesøvn, er sollys – en udfordring, der kan være svær at undgå, når dit soveværelse er et tyndt nylon-telt.

Her kan den gode gamle sovemaske dog være en oplagt løsning, mener Mikael Rasmussen.

- Når vi bliver udsat for mørke, begynder produktionen af søvnhormonet melatonin, som gør os søvnige – men den proces stopper så snart, du bliver udsat for lys. Derfor kan det være en rigtig god idé at sove med en sovemaske, der blokerer sollyset.

4

Få en ordentlig kæp... prop i øret

Ørepropper er et godt våben imod irriterende naboer. (Foto: © Illustration Oliver Seppo, DR)

Et andet must have til dit overlevelses-kit er et par gode ørepropper.

Støj er nemlig en af de ting, der virkelig kan ødelægge skønhedssøvnen. Både fordi det kan være svært at falde søvn i et støjende miljø, men også fordi din søvn generelt bliver dårligere, hvis der er larm omkring dig.

- Støj er noget værre lort for søvnen. Er der meget støj i nærheden, hvor du sover, får du en dårligere og mindre dyb søvn. Derfor kan det være fornuftigt at sove med ørepropper, fortæller Mikael Rasmussen.

Han påpeger også, at flere festivaler har skabt særlige campingområder, hvor der er regler for, hvor meget man må larme.

- Det kan også være en mulighed at sikre sig en plads dér, hvis man gerne vil gardere sig lidt mere mod støj og larm.

5

Mere vand, mindre vodka

Du kender den godt - men sørg nu for at drikke noget vand. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Nej, vi ved godt, du nok ikke kommer til at droppe fadøl og fernet i jagten på en bedre søvn.

Men den barske sandhed er, at alkohol virkelig ikke gør noget godt for din nattero.

- Alkohol er rigtig skidt for søvn. Forbrændingen af alkohol nedsætter både længden af din søvn, men går også særligt ud over det vi kalder REM-søvnen, den dybe søvn, som vi har rigtig godt af, siger Mikael Rasmussen og slår fast:

- Lægger du dig til at sove med alkohol i blodet, jamen så får du bare en dårligere søvn. Sådan er det.

Vil du ikke skippe alkoholen helt, er der dog stadig tiltag, du kan prøve for at mindske de berusende dråbers effekt på din nattesøvn.

- Sørg for at få noget væske – altså vand – indenbords, så du undgår at blive alt for dehydreret. Og så kan det også være fornuftigt at stoppe med at indtage alkohol et par timer inden, du skal sove, lyder rådet fra Mikael Rasmussen.

6

Sov ud, når du kommer hjem – men ikke for meget!

Der er forskel på god søvn og et koma, så pas på, at det ikke bliver for meget af det gode, når du vender hjem fra campen.

Når du kommer hjem fra en uge i festival-land, har du måske allermest lyst til bare at kravle under dynen og blive dér, indtil du føler dig nogenlunde som et velfungerende menneske igen – og det er faktisk en rigtig god idé:

- Når man kommer hjem fra festival, er det godt at få taget sig en god lang dag, hvor man får restitueret og sovet ud. Kroppen har godt af lige at slappe af efter sådan en omgang, forklarer Mikael Rasmussen, der dog samtidig kommer med en løftet pegefinger:

- Men det meget, meget vigtigt, at man hurtigt – helst allerede dagen efter – vender tilbage til en god, normal soverutine igen.

- Man skal ikke slumre i sengen i flere dage. Den normale døgnrytme skal op at køre igen hurtigst muligt, for ellers risikerer du blot at stå med et nyt søvnproblem. Så få sovet, og kom så ud af fjerene igen.