Mathilde sagde ja til eksperiment og fik optur over at skure andres toiletter: 'Det viste sig at være en kæmpe gave'

22-årige Mathilde har testet ABC-modellen for mental sundhed i snart otte måneder. En klar succes, mener hun.

Da Mathilde Kvottrup gik på højskole, deltog hun i et radioforløb, der samarbejdede med P3. På forløbet foreslog hendes underviser, at de blev en del af P3 Missionen, som er P3's indsats i 2023 for at styrke den mentale trivsel blandt unge. (Foto: © Privatfoto/Grafik: Oliver Seppo)

Har du nogensinde hørt om ABC-modellen?

Det havde 22-årige Mathilde Kvottrup ikke, da hun for lidt over et halvt år siden begyndte på højskole.

På højskolen blev hun introduceret til et nyt værktøj, som forskere fra Københavns Universitet har udviklet for at skabe bedre mental trivsel i Danmark.

Værktøjet hedder ABC-modellen, og den indeholder disse tre simple huskeregler, som man skal sætte på sin mentale to-do-liste hver dag.

A: Gør noget aktivt

B: Gør noget sammen

C: Gør noget meningsfuldt

Rimelig hurtigt besluttede Mathilde sig for, at hun ville prøve kræfter med metoden.

Det var ikke, fordi hun var deprimeret, men hun kendte til følelsen af at have dårlige dage og føle sig nedtrykt.

Her otte måneder efter, at eksperimentet gik i gang, er hun rimelig sikker i sin sag:

ABC-modellen har utvivlsomt virket på hendes mentale trivsel.

- Jeg synes faktisk, den har været en kæmpe gave, og jeg vil klart mene, at hvis man bliver introduceret ordentligt til modellen, så kan den være med til at øge ens mentale trivsel.

Mathilde Kvottrup er sikker på, at ABC-modellen vil kunne give mening for mange. Men det er vigtigt, at man bliver sat ordentlig ind i den og forstår, at også små handlinger tæller. Modellen skal nemlig ikke give dårlig samvittighed, men minde os om, at små handlinger i hverdagen også har en betydning og en værdi. (Foto: © (privatfoto))

Sådan får du modellen til at virke

Men hvordan gør man så, hvis man gerne vil i gang med den der ABC-model?

Opskriften er simpel.

En gang om dagen skal du gøre noget aktivt.

Du kan løbe en tur, tage cyklen på arbejdet eller hoppe på et ben, imens du børster tænder.

Derudover skal du også én gang i løbet af dagen lave en eller anden ting sammen med et andet menneske.

Du behøver ikke bruge timevis hver aften på en dyb snak med din bedste venner, for det tæller også, at man bare går i Netto med en ven, fortæller Mathilde.

Det sidste punkt på din usynlige ABC-to-do er C, og den går ud på, at du skal gøre noget godt for andre. Forskning viser nemlig, at vi mennesker får det mentalt godt af at vide, at vi gør en forskel og betyder noget for andre.

Da Mathilde gik på højskolen, kunne hun finde på at gøre drengenes toiletter rene, men mindre kan altså også gøre det, understreger hun.

- Det tæller også at hente en kop kaffe til en kollega. Måske er det ikke en stor ting, men det er jo alligevel en måde at være betænksom på, siger hun.

Når Mathilde skal beskrive fordelene ved ABC-modellen, lægger hun først og fremmest vægt på, at metoden giver hende mental ro.

- Når jeg står op om morgenen, tænker jeg aldrig over, hvad dagens A, B og C skal være. Men når jeg går i seng, tænker jeg ubevidst over, hvad mit A, B og C har været i dagens løb.

- Lige når man skal sove, er det faktisk ret dejligt at tænke på, at man i løbet af dagen har gjort noget godt for sig selv og andre – også selvom man måske bare har været i Netto med en ven og lavet en kop kaffe til kollega, så føles det meningsfuldt.