Kongen af dansk pop hyldede sin far og skabte kæmpe folkefest

Fredag aften satte Rasmus Seebach gang i folkefesten blandt de tusindvis af fremmødte Smukfest-gæster.

(Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Det er vist ingen overdrivelse at sige, at man skal være født under en sten, hvis man ikke kan nynne med på kæmpehits som 'Engel', 'Lidt i fem', 'Øde ø', 'Natteravn' og 'Olivia'.

Sangene tilhører alle Danmarks måske mest kommercielt succesfulde mandlige popstjerne, Rasmus Seebach.

Han diskede selvfølgelig op med dem alle sammen – og flere til – da han fredag aften skød festen i gang i Smukfests bøgeskov. Det gjorde han så eftertrykkeligt, at man på et tidspunkt blev nervøs for, om træerne ville tabe deres blade på grund af det voldsomme tryk fra den øresønderrivende fællessang, Seebachs mange popbaskere førte med sig.

Han åbnede fredagsballet med 'I mine øjne', og allerede da han gik i gang med sang nummer to – 'Så længe vi danser' – blev den første omgang konfetti sprøjtet ud over publikum. Det blev ikke den sidste.

Rasmus Seebachs hold var flittige med konfettikanonerne undervejs i den en time og 15 minutter lange Smukfest-koncert. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

- Det varmer virkelig at se så mange mennesker! I aften holder vi fest sammen i skoven, er det ikke rigtigt, lød det lidt inde i koncerten fra Seebach, inden han fortsatte:

- Nu er spørgsmålet bare: Olivia, er du her?

Der var tilsyneladende virkelig mange Olivia'er til stede i bøgeskoven fredag aften.

'Han er på en måde personificeringen af Smukfest'

Hos det begejstrede publikum blev der både lavet vinduesviskerarme til den helt store guldmedalje, hoppet taktfast på stedet, og til balladen 'Tusind farver' trak folk deres telefoner op og lyste, så selv den "regnvejrsdag i november", der bliver sunget om på sangen, nok ville føles både lys og varm.

Og ifølge P3-radiovært Nynne Givskov er kombinationen Smukfest plus Rasmus Seebach da også et match made in heaven.

- Han er på en måde personificeringen af Smukfest. Her føles han lidt som en hjemvendt søn, selvom han slet ikke kommer fra Skanderborg. Han er bare én af de store bookinger her. Til Smukfest blærer man sig ikke med, at man skal se ét eller andet ukendt, upcoming navn på en lille scene; her samles man foran Bøgescenen med en kold kande fadøl for at nyde det med sine venner.

- Kærligheden kalder, nu i nat kalder du, lyder det på megahittet 'Natteravn'. Fredag aften var der mange, der kaldte på Rasmus Seebach. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Fra sing-along-hygge til kæmpe fredagsfest

Det må man i dén grad sige, folk også gjorde.

Da han nåede til 'Livstegn' (den med "Mon dit hjerte banker, banker lidt endnu?") cirka 50 minutter inde i koncerten, gik stemningen for alvor fra sing-along-hygge til kæmpe folkelig fredagsfest.

Undervejs kom der dog et lille afbræk, da Rasmus Seebach fra scenen sagde:

- Noget af det, der giver allermest mening i mit liv, er at få lov at spille min fars gamle sange for en helt ny generation.

Han nåede nærmest ikke at gå i gang med 'Under stjernerne på himlen', før vennegrupper i alle aldre stod med armene om hinanden og vuggede blidt frem og tilbage til den vemodige Grand Prix-klassiker, som hans far – afdøde Tommy Seebach – vandt Grand Prix’et med tilbage i 1993.

Men selvom rollen som folkehelt længe har været velkendt for Rasmus Seebach, har det til gengæld knebet gevaldigt med kærligheden fra anmeldere og "folk med god smag", forklarer Nynne Givskov:

- Han er af nogle – nok især øst for Storebælt – lidt blevet stemplet som én, der ikke var smart nok. Men jeg tror helt ærligt, at vi allesammen er ved at være færdige med at være for "smarte" eller "fine" til noget i 2024. Vi vil bare gerne hygge os, drikke nogle kolde fadøl og have en fest. Hans musik passer perfekt til den stemning, så helt ærligt – hvad er problemet?

Rasmus Seebach sendte Smukfest-publikum afsted videre ud i natten med kæmpehittet 'Natteravn' fra 2010. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

'Man kan synge med på det hele'

Og noget kunne tyde på, at Givskovs vurdering er korrekt. I hvert fald har Rasmus Seebach allerede høstet rosende ord for sin koncert på den jyske festival.

B.T. kaster fem ud af seks stjerner efter Smukfest-koncerten, som de kalder for et "perfekt popshow". Også Berlingske giver 5 ud af seks stjerner og skriver, at koncerten på Bøgescenen var "et orgie i fest og farver, og selv den største skeptiker måtte inderst inde give fortabt."

Blandt publikum i bøgeskoven er dommen også klar:

- Det var en mega fed koncert, der var bare god stemning, lød det samtykkende fra veninderne Ida, Josefine, Maria, Camilla og Sofia, der alle er mellem 21 og 23 år gamle.

Venindegruppen på mellem 21 og 23 år har hørt Rasmus Seebach, siden de gik i folkeskole. Nu er de også begyndt at høre ham deres mindre søskende. (Foto: © Kasper Madsbøll Christensen, DR)

- Det bliver bare ved med at være fedt, fordi man kan synge med på det hele, og han virker så sød og skaber en god stemning. Man kan bare mærke, han er god med et publikum. Man føler virkelig, at man har en connection med ham, og at han nyder at stå deroppe.

Veninderne har lyttet til Seebachs musik, siden de begyndte i skole og har fulgt ham lige siden. De fremhæver især 'Ingen kan love dig i morgen' og 'Under stjernerne på himlen' som deres favoritter til aftenens koncerten.

P3's Nynne Givskov fremhæver, at der aldrig har været noget i vejen med Rasmus Seebach:

- Det har der til gengæld været med de af os, der ikke har villet overgive os til hans musik før nu. Han repræsenterer på en måde alt det, Smukfest handler om.

Smukfest løber af stablen til og med søndag. Du kan følge det hele her på dr.dk/p3, på P3's musikprofil på Instagram eller hos 'Residensen', der sender live fra Smukfest hver dag klokken 18-20 på P3.