Det er fredag aften, og din kæreste er taget i byen og tager en anden end dig med hjem for at have sex.
Og du er bare helt ok med det.
Lyder det lidt vildt i dine ører?
Ikke for Katrine Skov-Hansen og Noah Sturis, der i øjeblikket kan ses i P3's reality-serie 'Døm vores forhold'.
De lever nemlig i det, de lige nu betegner som et "semi-lukket polyamorøst forhold". Det betyder helt konkret, at de sammen dater og bruger tid sammen med folk, hvilket for eksempel kan ende ud i trekanter.
Katrine og Noah er dog ikke blege for tanken om at åbne forholdet helt op igen på et tidspunkt, så de ville kunne date og have sex med andre hver for sig.
I 'Døm vores forhold' er de med fire andre par i et sommerhus i otte dage. Her skal de fortælle deres fordomme om de andres forhold, give hinanden gode råd og gennemgå øvelser, der skal forbedre deres eget forhold.
Da Katrine og Noah fortæller, at deres forhold er polyamorøst, får de andre næsten kaffen galt i halsen. Gennem programmerne vil parret gerne finde ud af, om de igen skal åbne helt op i deres forhold.
Katrine og Noah fortæller de andre i 'Døm vores forhold' om at være i et polyamorøst forhold:
Men hvordan ender man i det hele taget i et åbent forhold? I Katrine og Noahs tilfælde kom emnet på banen allerede inden, de overhovedet var blevet kærester.
De havde kendt perifært til hinanden gennem Alternativet, som de begge er medlem af og arbejder for, men endte så i samme camp under Roskilde Festival sidste år.
- Her snakkede vi rigtig godt sammen og kom blandt andet ind på parforhold og polyamorøse parforhold: Hvordan vil man gerne være som livspartner, men stadig være selvstændige individer, som har sit eget liv? Der var vi meget enige. Og havde måske i andre parforhold følt os begrænset, siger Katrine og fortsætter:
- Så vi blev meget forelskede i nogle fælles forståelser af, hvad det vil sige at være i et parforhold.
Da de mødtes på Roskilde, havde Katrine en kæreste, men slog op med ham få dage efter, hun var kommet hjem fra festivalen. Kort tid efter blev hun og Noah kærester i det, der begyndte som et helt åbent forhold.
Hvilke sexstillinger har du haft?
Til at starte med boede Katrine i Aarhus og Noah i København, så det åbne forhold var også et langdistanceforhold.
Selvom de var enige om det polyamorøse forhold, bundede deres ønsker for at have flere partnere i to forskellige behov:
- For Katrine handler det om sex som behov og lyst og at kunne møde mennesker, når vi er fysisk fra hinanden. Og for mig handler det om at danne relationer med mennesker. Jeg har ikke behov for one night stands, så det var mere det med at få venskaber eller relationer, der kunne udvikle sig, som de ikke ville kunne i et klassisk, monogamt forhold, siger Noah.
Men hvilke aftaler laver man med hinanden, når man er i et polyamorøst forhold? Og hvordan undgår man at gøre hinanden dødeligt jaloux, når man jo - helt åbenlyst - knalder, dater og flirter med andre end ens kæreste?
For Katrine og Noah har det da heller ikke været helt ligetil. De var dog enige om ikke at lave alle mulige regler, for så ville de formodentlig bare blive brudt.
- I stedet har vi snakket om vores følelser undervejs, hvad gør ondt, hvad er svært, og så løbende fundet ud af, hvordan det giver mening for os, siger Noah.
En lille regel var dog, at man selv måtte bestemme, hvor meget man ville vide - eller ikke vide - om den andens eskapader.
- Jeg ville nærmest gerne vide, hvilke sexstillinger Noah havde haft - altså ikke helt ned i detaljer, men alligevel ret meget information om, hvordan det var. Og Noah har slet ikke samme behov for detaljer, siger Katrine.
De har dog ikke kunnet forberede sig på alting og slet ikke deres egne reaktioner. Og det har især Katrine måttet deale med:
- Jeg er blevet overrasket over, hvor mine grænser går. Man kan have en idé om, hvor de er, men så blive helt overrasket over, hvordan ens krop reagerer. For de to ting hænger ikke altid sammen. Det kom meget bag på mig, hvor jaloux jeg er og kan være, og hvor meget angst det kan give mig, siger hun.
Giv plads til fejl og tilgivelse
Hvis du selv er blevet nysgerrig på tanken om at have et åbent forhold, har Katrine og Noah en håndfuld gode råd i ærmet. Først og fremmest: Snak om det!
Dernæst:
- Giv plads til at begå fejl i de regler, man måske ender med at sætte op. Og vær god til at tilgive hinanden, hvis man stadig elsker hinanden og har tillid til hinanden. For jeg tror ikke på, at man kan komme igennem et helt kærlighedsliv uden at begå fejl, siger Noah.
- Det er naturligt at begå fejl, også i monogame forhold, men især i polyamorøse forhold, hvor man jo ikke har defineret de samme normer, supplerer Katrine.
Også er det selvfølgelig vigtigt, at begge parter er interesseret i et polyamorøst forhold, understreger parret.
Selvom deres eget forhold ikke er fuldstændig åbent i øjeblikket, taler de ofte om, hvorvidt det skal være polyamorøst igen.
For tanken om det åbne forhold kan ingen af dem slippe.
- Jeg har en grundindstilling om, at kærlighed ikke er en begrænset ressource. Ligesom man kan have flere rigtig gode venner, kan man også - synes jeg og det gælder helt sikkert ikke for alle - synes at flere er søde eller frække på samme tid. Uden at det nødvendigvis tager kærlighed væk fra ens partner siger Noah.