Manden bag kæmpe 90'er-hits har skruet ned for makeuppen: 'Det skal være lidt mere politisk korrekt'

Den legendariske 90'er-dj spiller torsdag aften på den fynske festival Tinderbox.

Jonny Jakobsen er født og opvokset i Sverige, men har en dansk far - og et indisk alter ego. (Foto: © Simon Skipper, Ritzau Scanpix)

Hvis du kan huske 90'erne, så kan du højst sandsynligt også huske en ganske særlig dj forklædt i indisk kostume, skæg og makeup, der indtog de øverste placeringer på hitlisterne.

Under kostumet gemmer sig dansk-svenske Jonny Jakobsen, men det er de færreste, der kender musikeren gennem det borgerlige navn, der står på postkassen.

Jonny Jakobsen går nemlig under mange navne som: Dr. Bombay, Dr. MacDoo, Carlito eller Johnny Moonshine.

Ja, kær dj har mange navne.

Nu skal Dr. Bombay snart spille på den fynske festival Tinderbox, og i den anledning har jeg taget en snak med den 60-årige dj, der står bag ikoniske sange som: 'Calcutta (Taxi, Taxi, Taxi)', 'S.O.S. (The Tiger Took My Family)' og 'Rice & Curry'.

Jonny Jakobsen dyrker udover Dr. Bombay også "skotske" Dr. MacDoo og "mexicanske" Carlito som sine karakterer. (Foto: © JARLE H. MOE, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)

'Jeg har altid imiteret mennesker'

Hvordan fandt du på at lave karakteren Dr. Bombay?

- Jeg arbejdede i et studie som tømrer. Så da vi havde bygget studiet færdigt, sagde jeg, at jeg lige skulle lave en sjov ting. Så sagde de: "Jamen okay, hvad er det for noget?", fortæller Jonny Jakobsen og udbryder:

- "Jamen, jeg skal lave en doktor!", sagde jeg, og så begyndte vi at skrive tre melodier som Dr. Bombay – 'Calcutta', 'SOS' og 'Rice & Curry'. Så gik der en uge, og så fik vi en pladekontrakt med Universal.

Og det er også fra arbejdet som tømrer, at Jonny Jakobsen fandt sin specielle evne til at imitere karakterer fra forskellige kulturer:

- Jeg har altid gået og imiteret alle mulige mennesker, når jeg har arbejdet. Så er der nogen, der har hørt det på arbejdsgulvet. Bagefter søgte vi på nettet efter alle mulige ting, der var sjove i Indien, og det var så taxachauffører. Så kørte vi ned i en butik og hentede en dragt, skjorte og guldhat. Så blev det, som det blev.

Da jeg spørger ind til, hvilke overvejelser Jonny Jakobsen havde i forhold til, at karakteren skulle være indisk, er svaret forholdsvist simpelt:

- Jeg ville gerne have, at det skulle være noget glad musik for børn. Det skulle ikke bare være noget, hvor man lyttede til: "Fuck this and fuck that, you crazy motherfucker", siger han.

Og så begynder han at synge til mig:

- Oo ee oo ah ah, ting tang, walla walla bang bang, lyder det med med en slet skjult henvisning til Cartoons-hittet 'Witch Doctor'.

Så uddyber han – nu ikke-syngende:

- Du ved, Aqua og bubblegum-pop. Alle børn dengang kom fra den tid – så der skulle være noget sjovt musik igen.

Dr. Bombay har stadig lidt over 130.000 månedlige afspilninger på Spotify. (Foto: © Simon Skipper, Ritzau Scanpix)

'Det skal være lidt mere politisk korrekt'

Det var dog ikke kun på hitlisterne i slut-90'erne, at Dr. Bombay hittede.

Musikvideoen til sangen 'Calcutta (Taxi Taxi Taxi)' har i skrivende stund over 6,5 millioner visninger på YouTube, og på Spotify har sangen over 20 millioner afspilninger.

- Vi lavede musikvideoerne nede i Malaysia, der havde vi en "video-maker", som boede der, og et sted, hvor der boede mange indere. Så det passede udmærket, at vi lavede musikvideoerne dernede.

I musikvideoerne kan du se Jonny Jakobsen iklædt kostumer og makeup. Og de kostumer tager han stadig med, når han går på scenen i dag, men makeuppen bliver nu – i modsætning til i 90'erne – i skuffen, fortæller han:

- Det er det samme show som dengang. Men jeg lægger ikke nogen makeup længere, og det er for, at det skal være lidt mere politisk korrekt.

Dermed kommer Jonny Jakobsen altså ikke til at iklæde sig hverken den brune makeup eller sit karakteristiske skæg for at imitere sin indiske persona Dr. Bombay, som han gjorde i 90'erne, når han i aften går på scenen til Tinderbox.

Kan du mærke, det med at være politisk korrekt har ændret sig med tiden?

- Ja, jeg tænkte ikke et sekund på det politiske dengang, jeg ville bare gøre folk glade, og de børn fra den tid, de elskede det bare. Den tid var noget helt andet.

Dr. Bombay med sit tidligere kostume inklusiv skæg og makeup fra musikvideoen til 'Girlie Girlie'. (Foto: © Screenshot fra YouTube)

Da jeg spørger ind til, om han nogensinde har hørt noget negativt fra folk i Indien, er svaret simpelt:

- De elsker mig bare. Jeg tager det hele roligt, jeg er den, jeg er. Alle dem jeg møder nu, er så glade og vil have selfies, siger han grinende.

Kunne man lave en Dr. Bombay i dag, tror du?

- Ej, det går ikke! Den går ikke. Det var fra den tid.

Som sagt er det torsdag aften på Groovebox-scenen i Tusindårsskoven, at Dr. Bombay spiller sine største hits fra 90'erne, og selvom personen bag Dr. Bombay er rundet de 60 år, er der ingen stopknap for dj'en, fortæller han:

- Jeg er ude at spille hver eneste uge, jeg har så mange gigs. Så længe folk er glade, så vil jeg stadig være Dr. Bombay!