Hvis hun havde været dansk statsborger, kunne hun i skrivende stund have nydt tilværelsen som folkepensionist i over et årti.
Men sådan spiller klaveret ikke for den amerikanske sanger og skuespiller Diana Ross.
Det 80-årige Motown-ikon virker nærmest til at have mere travlt end nogensinde før.
I hvert fald giver hun lørdag eftermiddag sin tredje koncert på dansk grund siden oktober 2023, når hun gæster Smukfests største scene, Bøgescenen, med hits fra en mere end syv årtier lang karriere i bagagen.
Da Diana Ross sidste år spillede i Royal Arena i København, skrev Politiken i deres firestjernede anmeldelse, at det "var som at være i rum med en naturkraft" at overvære hendes koncert. Fredag spillede hun i Tivoli i København, og lørdag klokken 17.30 gælder det så Smukfest i Skanderborg.
Men er det besværet værd at lægge vejen forbi Bøgescenen for at opleve hende? Og hvad er det nu liiige, der har gjort Diana Ross til den levende legende, hun – stadig – er i 2024?
Vi har allieret os med en ekspert for at blive klogere på kvinden, der – med et gran salt – var Beyoncé før Beyoncé selv:
Var med i den første og største pigegruppe
Selvom det nok ikke er super mange, der stadig snakker om Diana Ross i 2024 – ja, måske kender du faktisk ikke hendes navn, hvis du er under 40 år – så er hun stadig værd lægge mærke til, mener Anders Reuter, der er ph.d. i musikvidenskab.
- Hun én af de allervigtigste personer i populærmusikkens historie, lyder det fra popforskeren.
- For hun har stille og roligt sparket døre ind i forhold til en masse ting, vi tager for givet i dag.
For eksempel var gruppen The Supremes, som hun var en del af helt tilbage i 1960'erne, én af de første pigegrupper overhovedet, og står stadig i dag som én af de mest succesfulde grupper med kvindeligt line-up nogensinde.
- Allerede dét er historisk, for grupper bestående af kvinder har været en helt central del af populærmusikken lige siden dengang – både med Destiny's Child, Spice Girls og i dag med K-pop-grupper som for eksempel Blackpink.
Det kan måske lyde lidt mærkeligt at sammenligne The Supremes med Blackpink, medgiver Reuter, men:
- Man skal tænke på det som en slags sneboldeffekt, der startede helt tilbage, da The Supremes var på deres højeste.
Var hun Beyoncé før Beyoncé?
Det er ikke pænt at sammenligne kunstnere direkte med hinanden, men i tilfældet med Beyoncé Knowles og Diana Ross giver det faktisk god mening.
For det første er der ganske mange paralleller mellem de to legender:
- Både Diana Ross og Beyoncé begyndte deres karriere som en del af en gruppe (henholdsvis Destiny's Child og The Supremes), og de var begge to "lederen" af deres respektive grupper. Sidenhen gik de begge to solo med kæmpe stor succes. Og så var og er de begge to afroamerikanske forbilleder for helt masse mennesker. De har i øvrigt også begge to spillet skuespil, fortæller Anders Reuter.
For det andet har Beyoncé ifølge CNN selv sagt, at: "Jeg ville ikke være her, hvis det ikke var for dig" direkte henvendt til Diana Ross, da Ross gæstede én af Beyoncés koncerter i forbindelse med hendes Renaissance World Tour.
Anders Reuter understreger selv det problematiske i at sammenligne artister én til én, "for vi har at gøre med helt forskellige epoker og artister" – men her er parallellen altså ikke til at komme udenom:
- Man kan godt sige, at Diana Ross var Beyoncé før Beyoncé – med et gran salt.
Lyden af nutidens musik ville ikke være den samme uden hende
Ok, så bør man spænde lørdagshjelmen og lægge vejen forbi den discodivaens koncert på Smukfest?
Anders Reuters svar er klart:
- Der er ikke så mange tilbage af de allerstørste, men hun er her stadig – og hører helt klart til i den kategori. Det kan godt være, det bliver mere "se giraffen" end en virkelig god koncert på Smukfest, men det er i dén grad en giraf, som stadig er i live – og er én af de mest indflydelsesrige kunstnere, vi har.
Han tøver ikke med at kalde Diana Ross for "et ikon", for:
- Hun har banet vejen for mange ting rent musikalsk – hun har for eksempel været med til at gøre discoen og R&B'en populær.
- Lyden af popmusik anno 2024 ville ganske enkelt ikke være den samme uden Diana Ross' numre. For den disco, Diana Ross hittede med for mange år siden, danner stadig udgangspunkt for meget af den popmusik, vi hører i dag. Det er en arv, der er til at tage og føle på.
Og selvom Diana Ross' navn måske stadig ikke ringer en klokke hos dig, selvom du snart er noget til vejs ende i denne artikel, så er der alligevel god sandsynlighed for, at du kan nynne – og danse – med på numre som 'I'm Coming Out', 'Upside Down' og 'Stop! In the Name of Love', mener Anders Reuter:
- Mange af hendes numre er – selvom de er gamle – stadig klassikere, vi hører den dag i dag.
Smukfest løber af stablen til og med søndag. Du kan følge det hele her på dr.dk/p3, på P3's musikprofil på Instagram eller hos 'Residensen', der sender live fra Smukfest hver dag klokken 18-20 på P3.