- Jeg må igen konstatere, at Roskilde Festival og jeg er vokset fra hinanden musikalsk, og det er fair nok. Der er andre, som leverer rock.
- Der er kun et godt band, og det er Foo Fighters. Resten er ikke noget for mig.
- For meget pop og ikke nok rock og eksperimentalt.
- Engang var der meget rock på Roskilde Festival, men det er meget længe siden.
Sådan lød nogle af kommentarerne på Roskilde Festivals Facebook-side forud for årets festival. For med et program, der i år bliver domineret af pop, rap og r'n'b, er der langt mellem rocknavnene.
Fredag klokken 21.00 på Orange Scene var der dog dømt rock af højeste kaliber. Amerikanske Foo Fighters skulle nemlig spille - og at dømme ud fra fremmødet, viste de, at rocken langtfra er død.
Over to timers rockkoncert
- Er I fucking klar?! råbte forsanger Dave Grohl allerede inden første sang overhovedet var begyndt, og publikum kvitterede med et kæmpe brøl.
Selvom publikums alder måske ikke var helt så lav, som den var torsdag til Ice Spice eller onsdag til Doja Cat, betød det ikke, at armene ikke var i vejret, og benene ikke hoppede op og ned i mudderet. Publikum var klar til at få blæst deres trommehinder ud.
Og det fik de. Koncerten med Foo Fighters varede i over to timer, hvor de seks mænd fyrede det ene hit efter det andet ud af højttalerne.
'Learn to Fly', 'My Hero', 'The Pretender', 'Everlong', 'Best of You' og 'Times Like These' var blot nogle af de mange hits, som Foo Fighters har formået at udgive i løbet af deres 30 års levetid.
Det er skam heller ikke første gang, at 55-årige Dave Grohl har spillet på Roskilde Festival. Ad flere omgange har han spillet med Foo Fighters, men helt tilbage i 1992 var han der også med hedengangne Nirvana, hvor han dengang spillede trommer.
- I 1992 skulle Nirvana spille på Roskilde Festival, og den dag var Danmark med i finalen i EM i herrefodbold, fortalte Dave Grohl publikum efter blot tredje sang efter en forklaring om, at der var problemer med guitarerne, så nu ville han fortælle en anekdote.
- Kurt (Cobain, red.), Krist (Novoselic, red.) og jeg sad ude bagved, og de fortalte os, at vi skulle vente med at spille, indtil kampen var ovre. Så vi sad og sagde "Please, Gud. Vi håber, at Danmark vinder!".
- Og ved I hvad? Danmark vandt. Nirvana spillede på festivalen, og det var en fucking smuk aften, fortsatte Dave Grohl.
'Det er ikke bare en flok halvgamle mænd'
Ordene mellem sangene var skam heller ikke knappe.
- Jeg har et spørgsmål til jer: Elsker I fucking rock'n'roll?? For jeg fucking elsker det, og det er derfor, jeg er her, råbte forsangeren, mens publikums arme stak i vejret formet som de trofaste djævlehorn, og Dave Grohl hældte en flaske vand ud over sit lange hår.
- Man kan virkelig bare mærke, at han kan lide at spille, og at han kan lide at være her, lød det mellem to kvinder i publikum undervejs. Og med god grund.
Marie Hobitz, der er vært på P3-programmerne 'Crush' og 'Du ved det' har tidligere interviewet bandet, og der mærkede hun også, hvordan deres spilleglæde ikke er forsvundet trods de mange år i branchen.
- Jeg vil ikke kalde dem dinosaurer, fordi de har hele tiden været udgivende og turnerende. De er nogle af de største. De bliver ikke meget større, fortalte hun inden fredagens koncert.
- Dave Grohl er en ekstremt karismatisk frontperson. Han er nok the nicest man in showbusiness, og samtidig har de 30 års hitkatalog bag sig, så Foo Fighters betyder fællessang, store armbevægelser, store omkvæd og skramlede guitarer. Det er ikke bare en flok halvgamle mænd, som står og spytter ned i en mikrofon, fortsætter hun.
Festivalens målgruppe er stadig de unge
Roskilde Festivals forhold til rocken, er en samtale, der ikke kan undgås. Heller ikke selv om fredag aften bød på rock og en samlende fest rundt om det. Det er bare vigtigt at huske, at der er en grund til, at Roskilde Festival ikke har fokus på rockmusikken i disse tider, har Kasper Reippurt, der er radiovært på P3-programmet 'Residensen', tidligere forklaret.
- Det er forkert at sige, at Roskilde Festival de seneste par år har forsømt rocken, for historisk er det bare en festival, der har fingeren på pulsen,
- På et tidspunkt var det sejt at være indie og sejt at lytte til rockmusik. Nu er det sejt at lytte til amapiano og afrobeat. Festivalens målgruppe er jo den samme, som den altid har været: ungdommen.
Og jo, der var da flest mennesker foran Orange Scene med gråstænkte skægstubbe og grå toner i håret, men der var også en masse unge, som var kommet for at se det band, de er vokset op med.
- Foo Fighters har altid været enormt samlende på tværs af generationer, fordi de har været der så længe. Det er både gamle Nirvana-fans og folk, der er vokset op med dem, fordi deres forældre har hørt det, forklarer Marie Hobitz om diversiteten i aldersgrupperne.
- Det ligger i Roskilde Festivals DNA at give publikum de her store rockoplevelser, og nu gør de det med et band, der ikke bare er bagudskuende og nostalgisk, men et band, som viser, at de stadig har noget på hjerte, og som stadig har lyst og mod på at udvikle sig. Her viser Roskilde Festival, at de kan booke et navn, der har en bred appeal til alle rockfans. Det er farrockens Taylor Swift, siger hun med et grin.
For Foo Fighters er et legacy-navn, det kan man ikke komme udenom, slår Marie Hobitz fast.
- Du kan ikke fortælle om musikhistorien uden Foo Fighters. Det er helt unikt, at man får muligheden for at se nogle, der er så vigtige, som de er. Det er en episk mulighed.
'Den her er til Taylor'
Til allersidst i koncerten fortalte Dave Grohl, at Foo Fighters tidligere har spillet på Roskilde Festival, hvor han blev søsyg af alle armene i vejret, der svajede fra side til side. Kun for at fortsætte med at sige, at de nu ville spille Taylor Hawkins' yndlings-Foo Fighters sang. Taylor Hawkins, som var trommeslager i Foo Fighters indtil sin tidlige død i 2022, hvor han blev fundet død på sit hotelværelse under en turné.
- Lav noget larm for Taylor Hawkins. Den her er til Taylor, sagde Dave Grohl, inden bandet spillede 'Aurora' fra albummet 'There Is Nothing Left to Lose' fra 1999.
Og så brød Dave Grohl sammen. Stemmen knækkede, og øjnene blev våde, mens alle i publikum tog armene op og lyste med deres telefoner.
På den måde viste Foo Fighters, at der i rockmusik er plads til både store armbevægelser, at brøle ned i en fadøl - og at græde lidt, for rigtige mænd tør godt vide deres følelser.
- Roskilde, I er fucking sindssyge, afsluttede Dave Grohl koncerten med at sige, inden bandet tog imod et publikum, som til trods for en koncert, der varede over to timer, slet ikke var færdige med de seks musikere på scenen.