Flere store stjerner er døde af dem – men hvorfor fylder piller så meget i rap?

Tekster om opioider og benzodiazepiner findes hos rappere verden over – også herhjemme. Påvirker det unge?

Mange unge rappere taler om opioider og benzodiazapiner i deres musik. Det er piller som Xanax og Tramadol, der rappes om. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Gustav sidder på en trappe ude foran et hus. Han er iført en lyserød trøje med sort print hen over brystet. Kameraføringen er ustabil, og det understreger kun hans tilstand.

Han har ikke øjenkontakt med kameraet, men vender ansigtet til siden. Han løfter sin hånd op til munden og lægger pillen på tungen. I den anden hånd sidder han med en øl, som han tager op til læberne og skyller pillen ned med.

Han kigger endelig ind i kameraet med et fjernt blik og begynder at synge.

Scenen kommer fra musikvideoen til sangen '4 Gold Chains', som Gustav Elijah Åhr, bedre kendt som den amerikansk-svenske rapper Lil Peep, har lavet og er hovedperson i.

Lil Peep hedder i virkeligheden Gustav Elijah Åhr. Han døde i 2017 af en overdosis af blandt andet Fentanyl og Xanax. (Foto: © Everett/Shutterstock)

Lil Peep fik stor succes allerede som teenager, men få uger efter sin 21-års fødselsdag døde han af en overdosis. Retsmedicineren fandt blandt andet Fentanyl, en stærk smertestillende Tramadol, et morfinpræparat og det angstdæmpende medicin Xanax i hans blod.

Få timer inden sin død havde Lil Peep lagt et billede på sin Instagram, hvor han havde to piller liggende på tungen.

Lil Peeps tilfælde er langtfra enestående. I årevis har USA kæmpet mod folks afhængighed af opioider, som hvert år resulterer i tusindvis af dødsfald. Det er blevet omtalt som en decideret sundhedskrise og landets største og farligste narko-epidemi til dato.

'Der er noget mode i det'

Gennem de sidste to år har rusmiddelekspert ved rådgivningsportalen Netstof, Søren Holm, også set, hvordan flere og flere unge herhjemme eksperimenterer med opioider og benzodiazepiner.

Piller, der oprindeligt er tiltænkt som receptpligtig angstmedicin eller smertestillende, men som flere og flere misbruger.

- Nogle gør det for at håndtere negative følelser, fordi de er kede af det, stressede, pressede eller vil glemme deres problemer. Nogen gør det, fordi man opdager, at man får det bedre af pillerne, som en belønning for at nå et mål eller slappe af med vennerne, forklarer Søren Holm.

Søren Holm og hans kolleger oplever, at flere unge fortæller dem, at de er startet med at tage pillerne, fordi de har hørt om det i musik.

- Der er noget mode i det, siger han.

- Det er jo, fordi man bliver inspireret af rapperne. Man ser op til dem. Men musikken åbner også for følelser, og man tager budskaberne ind på en anden måde, uanset om det handler om at være gode ved hinanden eller at tage stoffer.

Det kan 21-årige Victor nikke genkendende til. Han har taget en overdosis seks gange, og hans misbrug begyndte, fordi han hørte om pillerne i musik.

- Jeg havde hørt rapmusik, siden jeg var ni-ti år, hvor de sang om det. Rappere som Future og Lil Wayne talte om pillerne og virkningen, og det lød spændende – og det hørte jeg jo, fra jeg var lille.

- Det lød fedt, og jeg ville bare prøve det, så jeg vidste, hvad de snakkede om, siger Victor til DR.

Fra fest og druk til stoffer

Spørger du Kristian Karl, der er musikredaktør på Soundvenue, er det ikke en ny tendens, at der bliver lavet musik om rusmidler. I mange årtier har rockmusikere for eksempel talt om stoffer.

Nu er det bare også kommet ind i rapmusikken. Særligt i 10'erne har man set, hvordan rap er gået fra at handle om at feste, drikke og ryge hash til at feste og tage hårdere stoffer.

- Dansk hiphop har altid været enormt fascineret af USA og de ting, der rappes om derovre. Så når amerikanske artister i stigende grad begynder at rappe om opioider, benzodiazepiner og andre receptpligtige stoffer, er det klart, at det sætter sine spor hos rappere og rapfans i Danmark.

Nayvadius DeMun Cash laver musik under navnet Future. Her er han kendt for sin mumle-agtige vokal, som også kommer, når man tager beroligende piller som Xanax og Oxycontin. Future har før talt om sit forbrug af pillerne. Blandt andet på sin sang 'Oxy'. (Foto: © Brandon Nagy/Shutterstock)

Omtalen af opioider har særligt været at finde på den scene, hvor man finder de såkaldte "SoundCloud-rappere". En genre, der er vokset ud af, at unge rappere har uploadet deres musik på streamingplatformen SoundCloud.

- Her havde du en masse rappere som Lil Peep og Future, der tager det til sig og har brug for en identitetsmarkør. Derfor bliver det simpelthen bare sejt at rappe om at poppe Xanax eller opioider.

- En del af den danske rapscene er meget inspireret af dem, forklarer han.

Rapper blev afhængig af pillerne

Rapstjernen Artigeardit, som tidligere på året vandt P3 Prisen til P3 Guld, har også fortalt, hvordan han har været afhængig af Xanax. I P3-podcasten 'Hvem er Artigeardit' peger han på, at det særligt var under skabelsen af albummet 'Vildedage', at pillerne spillede en stor rolle i hans liv.

- Det gik meget hurtigt, og så var jeg afhængig. En uge, hvor du tager et par, og så begynder din krop at sige, at det skal jeg have, ellers giver jeg dig fuld psykose, forklarer han i podcasten.

- Xanax fjerner al den angst, du nogensinde har haft i momentet, og så får du den 30 gange værre smask lige i fjæset. Så tager du pillen og får det rigtig godt af den, men så gør den, at du får rigtig meget angst, og du skal have flere piller for at fjerne den angst, som pillerne giver dig.

- Jeg begyndte at få det virkelig, virkelig dårligt. Altså ekstremt dårligt, forstår du? Jeg kom til det et punkt, hvor der var så lidt livsglæde, at det grænsede op til, at jeg fucking ikke har lyst til at leve, siger han i 'Hvem er Artigeardit'.

Artigeardit stoppede for år tilbage med pillen fra den ene dag til den anden, fordi han mærkede, hvordan Xanax ødelagde alt for ham.

Artigeardit, der her ses på Grøn Koncert på Amager har tidligere talt ud om sit misbrug af pillerne. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Fokus på bagsiden af medaljen

Og der er da også sket den udvikling i rapmusikken, at pillerne ikke bliver talt op på samme måde, som man så det tidligere, forklarer Kristian Karl.

Grundet flere dødsfald i branchen, hvor musikere som Lil Peep, Juice Wrld og Mac Miller alle er døde af en overdosis af blandt andet benzodiazepiner og opioider, ses der en tydelig tendens i musikken, hvor bagsiden af medaljen også italesættes hos blandt andre D1MA, Tobias Rahim og netop Artigeardit.

- I den tidlige fase af den her Xanax-rap var der helt sikkert et element af eksotisk beundring. Altså at du kan drikke lidt hostesaft og få musikken til at lyde bedre, eller at du kan tage en Xanax og føle dig uovervindelig. Men sådan er det ikke at høre dansk hiphop i dag, slår Kristian Karl fast.

- Man kan spørge sig selv, om den her musik har skabt en efterspørgsel efter nogle af de her stoffer, som ellers ikke havde været der. Mange unge har angst, så det er måske ikke så mærkeligt, at den musik, der bliver lavet, handler om angstdæmpende medicin.

Hos et af de tre store pladeselskaber herhjemme, Sony Music Denmark, har de også lagt mærke til tendensen blandt danske rappere.

- Vi er dybt bekymrede over stigningen i misbruget af opioider og den farlige virkning, det har på livet for børn og unge. Rapmusikken som kunstform har tradition for at være vinduet ind til det omgivende samfund, og fortællingen om opioider findes derfor også i dens observationer og skildringer af virkeligheden, svarer pladeselskabet i en mail.

De to andre store pladeselskaber, Universal Music Denmark og Warner Music Denmark, ønsker ikke at udtale sig om problematikken.

Men hvorfor overhovedet rappe om pillerne, hvis der er en risiko for, at unge kan fristes til at prøve at tage dem?

- Helt grundlæggende tror jeg, at de rapper om stoffer, fordi stoffer fylder i deres liv, siger Kristian Karl.

- Samtidig er hiphoppen en ungdomskultur, hvor man gerne vil prøve grænser af og også gøre ting, man ikke må. Skeje ud. Musikken skildrer ungdomsliv på godt og ondt. At overskride nogle grænser, er en del af det.

Ligesom rockmusik også har dyrket stoffer og grænseoverskridelse.

- På den måde er det ikke mærkeligt, at stoffer fylder i musik. Det har stoffer jo gjort i lang tid. Det, der undrer mig, er at det er en anden type stoffer, der bliver talt om. Det er jo ikke klassiske stoffer. Det er en anden type, der bliver fremhævet, siger Kristian Karl.

Hvis du vil vide mere om opioidmisbrug i Danmark, så lyt til podcasten 'Piller fra Helvede' i appen DR Lyd, eller se P3-dokumentaren 'Helt væk på piller' på DRTV.

Helt væk på piller