De fleste af os er nok blevet left on read. Nogle har måske stået og ventet på en date, der aldrig dukkede op. Og andre har været på flere dates med en person, der lige pludselig ud af det blå bare stoppede med at svare.
Alle, der kan nikke genkendende til det, er blevet ghostet.
Men hvorfor er det egentlig, at folk ghoster?
Når en person vælger at ghoste den, de dater, kan det være af frygt for at skulle afvise den anden eller gøre personen ked af det. Men det kan også bunde i frygten for at lade en anden komme tæt på. Det mener Aicha Wedel, der er par- og psykoterapeut:
- Folk ghoster, når der er noget inde i dem, der bliver så svært at forholde sig til, at det nemmeste bliver at stikke hovedet i busken.
- For nogle mennesker kan det jo være overvældende overhovedet at skulle knytte sig til eller skulle forholde sig til nogen. Så når de mærker nogle følelser, så bliver det så overvældende for dem, at det bliver nemmere for dem ikke at forholde sig til det, der sker, siger hun.
Ghosting skaber uvished
Malthe Rye Thomsen, der forsker i dating ved Københavns Universitet, har taget et nærmere kig på tendenserne inden for dating i Danmark. Han forklarer, at ghosting er, når du har haft en eller anden form for kommunikation med et menneske, og de så lige pludselig ud af det blå stopper med at svare dig.
- Hvis man sletter folk, fordi man ikke rigtig kan rumme eller overskue at skrive, at man ikke er interesseret mere eller ikke har lyst til at ses igen, så vil jeg klart definere det som ghosting, forklarer han.
I sin forskning har Malthe Rye Thomsen også kigget på datingapps, hvor han ser en udfordring i selve teknologien.
- Folk ender med at ghoste, fordi man oplever, at der er så mange muligheder på datingapps, og at datingappsene også er med til at gøre os endnu mere detalje og perfektionsorienterede. Så hvis der var en smule galt med personen, så vælger man personen fra, også selvom man måske har hygget sig.
Men selvom det måske kan lyde, som om det er personen, der ghoster, som har svært ved at forholde sig til en datingrelation, så er det faktisk den, der bliver udsat for ghosting, som det kan være sværeste for.
For hvordan forholder man sig egentlig til en afvisning, hvis man ikke har fået noget svar på, hvorfor man er blevet afvist? Eller hvis man egentlig er i tvivl om, hvorvidt man overhovedet er blevet afvist?
- Der er mange, der har tendens til at vende andres dårlige opførsel indad mod dem selv, forklarer par- og psykoterapeut Aicha Wedel.
- Og når en person så efterlader én med uvished og forvirring, kan det godt sætte gang i selvbebrejdelse og tvivlen på ens eget værd og sætte gang i overtænkning som: "Var det mig, den var gal med?". Det kan virkelig efterlade én med meget forvirring og tvivl på ens eget værd, siger Aicha Wedel.
Ærlighed og ansvar
Hvis man på den anden side selv er den, der har været på en date, hvor kemien ikke lige var der, kan ghosting måske virke som den nemmeste vej ud af situationen.
Men hvad kan man gøre, hvis man ikke vil være typen, der ghoster andre?
Det allervigtigste, som både Aicha Wedel og Malthe Rye Thomsen peger på, er, at man bør være ærlig over for den, man dater. Og så handler det helt lavpraktisk om kommunikation – om at fortælle den anden, hvordan man har det.
Hvis det kan være lidt svært, eller hvis man ikke lige ved, hvordan man får det sagt på en ordentlig måde, så har Aicha Wedel givet tre konkrete eksempler på, hvad man kan skrive i stedet for at ghoste:
Det handler om, at man har et ansvar over for det menneske, man dater, understreger Aicha Wedel.
- Det er jo helt okay at miste interessen, og det er jo helt okay at ændre mening eller blive interesseret i en anden. Men jeg synes, vi skylder hinanden at parkere det og give hinanden den klarhed, så vi ikke efterlader hinanden med forvirring, siger hun.
Hvis du sidder nu og har indset, at du måske selv har en dårlig vane med at ghoste folk, du dater, så har du hermed fået et par råd til og eksempler på, hvordan du kan ændre din adfærd:
Husk at være ærlig og få kommunikeret til den, du dater, hvor du står.
Og hvis du er blevet udsat for ghosting, så husk, at det ikke har noget med dig at gøre. Op på hesten igen – du fortjener en, der kan kommunikere sine følelser.