Detox-kure og 'nej til kulhydrater'. Drop det, for det virker ikke, siger ekspert

Juicekure, råkostkure og en baconkur. Er dit feed fyldt med slankekure?

Igennem historien har mennesket forsøgt at slanke os på et væld af måder. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

I hundredvis af år har mennesker forsøgt at tabe sig på alle mulige mere eller mindre gakkede måder.

Vi har røget smøger, spist vat og hældt kålsuppe indenbords i dagevis, fordi vi så gerne ville smide lidt kilo.

Der er bare lige det problem, at de hurtige slankekure som regel ikke fører til et varigt vægttab.

Men hvorfor virker de hurtige slankekure ikke længden?

Vi har set nærmere på nogle af historiens mest hypede og kontroversielle kure og bedt Daniel Ibsen om at forklare, hvorfor de ikke er holdbare. Han er ernæringsforsker ved Steno Diabetes Center Aarhus og Institut for Folkesundhed. Han kommer også med et bud på, hvad der rent faktisk gør en forskel, hvis man gerne vil opnå varigt vægttab.

Råkostkuren

Råkost – altså revne, rå grøntsager – regnes af mange for sund og fiberrigt. Men hvis du kun spiser råkost, er det lige pludselig ikke så sundt længere. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

En hel del slankekure går ud på, at man kun skal leve af én bestemt type mad.

Det er 'Råkost-kuren' et genialt eksempel på.

I midten af 1900-tallet blev lægen Kirsten Nolfi virkelig kendt.

Kirsten Nolfi var overbevist om, at en diæt på råkost var vejen frem, hvis man ville tabe sig og være sygdomsfri.

Faktisk elskede hun råkost så meget, at hun i 1945 grundlagde et "råkostkursted". Kurstedet bød ikke på nogen spa, men rigtig meget råkost. Og desværre var der faktisk en patient med sukkersyge, der døde efter al den råkost.

I dag ved de fleste, at det ikke er særlig holdbart for kroppen kun at spise én bestemt type mad. Og det er lige meget, om du kører appelsin-, ananas- eller råkostkur.

- Kroppen er kompleks og har brug for mange forskellige næringsstoffer og vitaminer. Derfor er en varieret kost det bedste, siger Daniel Ibsen og uddyber:

- Og selvom du måske godt kan tabe dig, hvis du kun spiser råkost, fordi dit kalorieindtag er lavt, så vil du højst sandsynligt tage kiloene på igen.

Atkins-kuren – den berømte

Atkins-kuren blev opfundet af Dr. Robert Atkins i 1970'erne. I løbet af årene udviklede kuren sig, og med tiden skabte den grobund for de slankekure, der går under fællesbetegnelsen "LCHF" (som står får "low carb, high fat" – altså kure med lavt kulhydrat- og højt fedtindhold). (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Måske har du hørt om Dr. Atkins?

I 1972 udgav Robert Atkins en bog, som blev verdenskendt.

Den hed 'Dr. Atkins' Diet Revolution', og kuren gik i første omgang ud på, at man skulle høvle en masse bacon, pølser, æg og ost indenbords.

Til gengæld skulle man undgå kulhydrater, for idéen med kuren var nemlig at få kroppen til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater.

Kuren fik masser af mennesker til at tro, at alle kulhydrater er dårlige.

Omfattende videnskabelige forsøg har dog påvist, at især gode kulhydrater, der er i brød, grøntsager og frugt, ikke bidrager til vægtøgning på lang sigt.

Idéen om bare at æde løs af fedt og kød er heller ikke holdbar, vurderer forsker Daniel Ibsen:

- I dag ved vi, at det er langt mere nuanceret end det. Hvis man gerne vil spise en kost med højt indhold af protein og fedt, så gælder det om at spise fed fisk, magre mejeriprodukter, planteolier, nødder – og typisk med en masse grøntsager. Det er ikke bare et spørgsmål om at spise kød og smør.

Detoxkuren – den unødvendige

Du skal ikke søge længe på nettet for at finde ud af, at juicekure ikke fører et varigt vægttab med sig. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Efter årtusindskiftet blev detox-kure en ting.

En detox-agtig kur kan for eksempel være en juicekur, hvor man kun indtager friskpresset frugt eller grøntsager i en kortere periode.

Filosofien bag kuren er, at man får renset ud i kroppen og måske også taber sig.

I virkeligheden er idéen om detox en kæmpe myte, forklarer Daniel Ibsen.

- Vores lever klarer nemlig helt fint at rense kroppens affaldsstoffer ud, så den her idé om, at vi har brug for detox, den er altså helt skør.

Så hvis nogen på internettet har bildt dig ind, at du er muggen indvendigt, og at det kun kan fjernes med rødbedejuice, så prøv lige at faktatjekke det, før du går i gang med juiceren.

Når det kommer til vægttab, er der heller ingen studier, der tyder på, at man opnår et varigt vægttab, hvis man drikker juice i en uges tid. Og sætter du dig for at leve af ren juice i længere perioder, kommer du nok i problemer, da din krop også har brug for protein og fedt, lyder det fra forskeren.

Vandkuren – den udskældte (og farlige)

Det er godt at slukke tørst i vand i stedet for sodavand, saft og energidrik. Men det betyder ikke, at det er sundt at drikke fem liter vand om dagen. Faktisk kan du i stedet komme til at skylle vigtige næringstoffer og salte ud af kroppen. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

En vandkur lyder måske som den kedeligste kur i verden, men den kan faktisk også være farlig. I 2008 døde en engelsk kvinde efter hun havde drukket for meget vand i forbindelse med en vandkur.

Ti år efter prøvede influenceren Fie Laursen også en vandkur. Hun drak heldigvis ikke lige så meget som kvinden i England, men blev alligevel kritiseret af både ernæringseksperter og Sundhedsstyrelsen for sit eksperiment.

Og selvom man måske godt kan tabe sig en smule på en vandkur, så vil man typisk tage kiloene på igen.

- Det siger jo sig selv, at man kan tabe sig af en vandkur, fordi man går ned i kalorieindtag, men ligesom med råkostkuren, så vil kroppen efter en periode med lavt kalorieindtag normalt tage kiloene på igen, siger Daniel Ibsen.

Ormekuren – klam og kugleskør

Bændelorme kan blive op til tolv meter lange, og bændelorme på 25 meter er set, lyder det i beskrivelsen på sundhed.dk. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Hvis du er sart, så hop lige videre til næste afsnit, for det her bliver lidt klamt:

I begyndelsen af 1900-tallet var der nemlig mennesker, der seriøst mente, at man kunne tabe sig, hvis man gik rundt med en bændelorm i sine tarme.

Dengang var bændelorm noget, man kunne risikere at få, hvis man spiste råt kød. Så langt så godt, hvis man ville tabe sig. Men var man rigtig desperat efter at smide et par kilo eller mere, kunne man også købe ormene i en form for kapsler, som man så slugte helt frivilligt.

Hvor mange mennesker, der fulgte "ormedillen", ved man ikke. Til gengæld ved man, at kuren ikke bare var ulækker, men også risikabel, da bændelorm kan medføre diarré, kvalme og et hav af andre problemer med mavetøjet.

I dag er bændelorme ekstremt sjældent i Danmark, men det er stadig en problematik i u-landene. Og skulle du være i tvivl, så er både orme og diarré en ekstremt dårlig måde at smide kiloene på.

Konklusionen?

Det er forhåbentlig tydeligt, at ingen af disse kure er vejen at gå, hvis du gerne vil opnå et varigt vægttab. Vil du gerne tabe dig, skal du i stedet i gang med at lave en holdbar kostomlægning, lyder rådet fra vores ekspert:

- Find en diæt, du kan holde til i længden. Det er ikke meningen, at hele dit liv skal handle om mad, så få dig nogle vaner, du kan holde ud. Og husk på, at du kan komme rigtig langt, hvis du får spist nok frugt og grønt og holder igen med slik og søde sager, siger Daniel Borch Ibsen.

Og så skal du i øvrigt passe på ikke at blive skør af al den fokus på vægt, lyder rådet:

- Selvom det ikke er noget, vi har meget data på, så ved vi, at man hurtigt kan få et skævt forhold til mad og kalorier, når man begynder på de her hurtige slankekure, så de er altså værd at være på vagt over for.