Hvad gør man, hvis man går rundt med en spirende drøm om at nå bredere ud med sin musik og en karriere i musikbranchen?
Tja, lad os bare være ærlige, det er bestemt ikke ligetil, og hvad der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden.
Men et sted at starte er KarriereKanonen: Bandakademiet og DR's talentprojekt, som med blandt andet rådgivning, sparring, networking og eksponering på DR's platforme giver udvalgte talenter et kærligt skub på vejen mod toppen af den danske musikscene.
Nu er KarriereKanonen klar med dette års udvalgte musiktalenter, som måske kommer til at dukke op i radioen, på festivalplakater og playlister i fremtiden.
Og det er din chance for at opdage helt ny musik før alle andre!
De udvalgte kunstnere gennemgår et talentudviklingsforløb og spiller semifinalekoncerter for KarriereKanonens jury og potentielle nye fans blandt publikum den 21. marts - og den 16. juni indtager de endelige finalister DR Koncerthuset ved et stort finaleshow.
Se, hvem der er blandt de udvalgte i KarriereKanonen i år, og lær dem at kende herunder.
Dahlin
Det tændte en gnist i Dahlin, da hun som helt ung fik en ny ven, der tilfældigvis producerede musik.
De startede med at lave musik sammen hjemme på teenage-værelset med en "lille, skraldet mikrofon".
Allerede efter at have uploadet den første sang på Spotify og Soundcloud blev de kontaktet af to managers, som gerne ville arbejde sammen med dem - hvilket de stadig gør i dag.
I dag 22-årige Dahlin, eller Marie Dahl Jakobsen, som hun rigtigt hedder, tog for alvor hul på musikeventyret i 2021, da hun flyttede fra hjembyen Struer til København.
Her forelskede hun sig dybt i en fyr, men på trods af de store følelser, gik forholdet i stykker. Og som bekendt er ulykkelig kærlighed en uudtømmelig inspirationskilde, når det kommer til sangskrivning.
- Jeg tog i studiet med min producer, og vi prøvede at lave en upbeat sang om en bytur, men det fungerede slet ikke. I stedet satte jeg mig over til et gammelt flygel, og så føltes det næsten, som om den her sang kom ud af mig helt af sig selv, fortæller Dahlin om 'Boycut', som hun er udvalgt til KarriereKanonen med.
- Den handler om at forsøge at skubbe sorgen efter en brudt kærlighedsrelation fra sig, men at den alligevel sniger sig ind på en, lige meget hvor man er henne.
Dahlin beskriver sin musik som R&B-inspireret pop på dansk, som er lidt ligesom en irriterende men omsorgsfuld ven, der insisterende spørger, hvordan man egentlig har det.
ANTN
Måske kender du selv følelsen af at stå på klubben og drikke sig til en falsk følelse af lykke, selvom du i virkeligheden ikke har det særligt godt.
Det gør Anton Cornelius, og det handler hans sang, 'Den lille cowboy', som har sikret ham en plads i KarriereKanonen, om.
Han tog hul på sangen for fire år siden, da han befandt sig i et dybt hul efter i en tidlig alder at være blevet et kendt navn på YouTube, fortæller Anton Cornelius, som kalder sig ANTN, når han laver musik.
- Jeg var mest af alt bare forvirret og ung, og heldigvis har jeg det ekstremt meget bedre i dag. Efter at have fået det på afstand har jeg kunnet sætte mig ned og skrive sangen færdig, og den betyder stadig meget for mig.
- Mine sange handler også mere generelt om at træffe dårlige valg - især i kærlighed, siger ANTN, der beskriver sin musik som en form for rocket indie-pop.
ANTN er vokset op med en mor, der tog ham med til Dizzy Mizz Lizzy-koncerter, og en far, der forærede ham Malk De Koijns ikoniske album 'Sneglzilla', og musikken har fyldt meget for ham, siden han var lille. Og så har han altid elsket at underholde.
- Jeg har altid været kreativ, men det er først i løbet af de sidste fire år, at jeg for alvor er begyndt at skrive tekster. I starten tog jeg meget en facade på, så det har været lidt grænseoverskridende at skrive om mere private og følsomme ting. Men jeg håber, det er relaterbart for andre.
KAJA
I barndommen var musikken en flugt fra det kaos, der indimellem udspillede sig omkring hende derhjemme. I teenageårene blev den noget, hun kunne fordybe sig i, som hjalp hende med at glemme følelsen af ikke at passe ind.
I dag har 24-årige Kaja Klüssmann, som blot kalder sig KAJA, når hun laver musik, svært ved at se, hvordan hun skulle undvære sangskrivning og musikproduktion. Og netop følelsen af ikke at passe ind har sat et tydeligt aftryk på hendes tekster og lyd.
- Det må gerne være lidt quirky og underligt og tager både udgangspunkt i lette og svære emner. Det handler en del om at føle sig som en outsider, fortæller KAJA og uddyber, hvordan social angst for eksempel gjorde det svært for hende at være "ung" og gå en masse ud sammen med de andre i gymnasiet.
Dengang var det svært, men i dag har hun nemmere ved at acceptere, at hun af forskellige grunde har gjort noget andet end de fleste andre omkring hende – og blandt andet fokuseret på sin musik frem for at gå meget i byen eller drømme om den mere klassiske "villa, volve, vovse"-tilværelse, siger hun.
KAJA er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Fucking Broken', som handler om et kaotisk break-up og følelsen af, at ens verden bliver vendt på hovedet.
- Jeg skrev sangen, da jeg var holdt op med at være sur. Når man er meget ked af det, kan den følelse let komme til udtryk som vrede. Og det syntes jeg var spændende at skrive om.
BLAME
Patrick Slivsgaard Christensen kalder sig BLAME, når han laver musik, og det er der en særlig grund til. Hans sange er nemlig et opgør med den følelse af skyld og skam, han altid har følt over at være den, han er.
Da BLAME var 17 år og gik i gymnasiet, var han forelsket i en fyr fra sin klasse. Når de var alene sammen, kyssede de og sagde søde ting til hinanden, men i skolen ville fyren ikke kendes ved ham.
- Jeg var forelsket og forvirret over min seksualitet, og hvem jeg var. Det fik mig til at tro, at den kærlighed, jeg følte, ikke var gyldig, for han så mig jo ikke? Så jeg accepterede det, men det fik mig til at føle mig enormt lille, fortæller han.
BLAME følte ikke, han kunne spejle sig i sine omgivelser, og det er en af grundene til, at han blandt andet skriver sange om erfaringer, han har gjort sig som queer person, forklarer han. Heriblandt 'Low', som han faktisk skrev allerede dengang i gymnasiet, men som han nu har finpudset og udgivet for at give en stemme til sit 17-årige jeg.
- I dag er jeg stolt af den, jeg er, og musikken minder mig om, at jeg ikke skal skamme mig længere. Og jeg håber, at jeg med min musik kan minde andre om, at de ikke skal skamme sig over, hvem de er, eller hvem de elsker.
Tidligere har BLAME skrevet sange for og med andre i både ind- og udland. Men i løbet af 2022 besluttede han sig for at kaste sig over de popsange om sine queer-erfaringer, som over årene har samlet støv og nu taget form med vokal og klaver i fokus.
Kamill
Kamille Beckett Stenbæk, eller bare Kamill, har skrevet, sunget og spillet klaver så længe, hun kan huske.
Men det var først efter at have sunget på en scene, at hun for alvor begyndte at tro på sit talent og turde sætte ord på sin drøm om at lave og udgive musik.
Efter sin optræden blev hun nemlig rost af en engelsk mand, som tilfældigvis havde siddet blandt publikum, og som viste sig at være den succesfulde sanger John Newman.
- Det var totalt overvældende at synge på en scene for første gang. Og efter modtagelsen, jeg fik fra en som ham, tænkte jeg: "Okay, så kan jeg måske godt tro på, at jeg har noget." Så begyndte jeg blandt andet at producere og gå i work-mode, fortæller Kamill.
Sangen, hun er udvalgt til KarriereKanonen med, hedder 'København tourguide' og handler om at stå i kø til en natklub med sine bedste venner, indtage floor, møde en sød flirt og føle, at verden ligger åben - og ikke tænke på i morgen.
- Jeg har prøvet af indfange den der eufori, man kan føle på sådan en aften, når man har varme kinder og et pumpende hjerte. Og selvfølgelig kærligheden til et andet menneske, til natten, men også til en by, som i mit tilfælde er København, siger Kamill.
Hun tilføjer, at hendes generation er kendt for at have angst, svært ved at finde meningen med livet og være stressede. Men med sin musik prøver hun at dyrke det energiske, dansable og positive.
- Jeg vil gerne komme med en masse energi og få folk til at danse, grine og græde og leve lidt mere.
Kris
- Jeg tror ikke, jeg er speciel eller noget særligt.
Sådan siger 19-årige Kris om sig selv.
- Jeg har præcis de samme følelser, som mange andre har, og så prøver jeg at sætte ord på dem. Hvis jeg kan lave sange om mine følelser og synge dem, så kan alle gøre det, hvis de vil, siger Kris, hvis fulde navn er Kristoffer Fischer, med et grin og tilføjer, at hans mor engang har kaldt ham tonedøv.
Og man behøver ikke komme fra en musikalsk familie eller have spillet et instrument fra barnsben for at lave musik, mener han.
Ikke desto mindre har Kris sammen med sin producer, Mathias Kjeldgaard, udviklet sin lyd, siden de to startede med at lave musik, da Kris gik i 7. klasse.
Her opdagede de de danske Soundcloud-rappere 25/8, som viste dem, at man godt kan lave musik fra sit værelse med et musikprogram og en mikrofon. Det inspirerede dem til selv at komme i gang med at producere og rappe.
I starten var det mest for sjov. Men i dag er Kris' R&B-inspirerede popsange 100 procent ærlige og i overensstemmelse med hans hverdagserfaringer og de følelser, der følger med.
Sangen 'Hvor blev hun af?', som Kris er udvalgt til KarriereKanonen med, handler blandt andet om at lukke et kapitel i sit liv for at give plads til at komme videre og tage nye ting ind.
- Jeg skrev den i en periode, hvor jeg skulle afslutte nogle ting, blandt andet en kæresterelation. Den handler om at sige: "Jeg er glad for de minder og stunder, vi har delt, og det har lært mig meget, men nu skal vi begge videre ud at leve hvert vores liv." Og om at acceptere, at tingene indimellem går hurtigt, når man er ung, og at det er okay, at alting ikke varer ved.
Asta Brix
Hvordan ville det lyde, hvis Anne Linnet og Tove Lo fik et musikalsk love child? Spørger du Asta Brix, må du lytte til hendes musik for at finde ud af det.
Asta Brix er barn af byen med stort B. Hjembyen København danner nemlig ramme om alle hendes dansksprogede popsange og er som nedslag i hendes dagbog.
Hun skriver blandt andet sange om sit første kys, fejlslagne venskaber, forelskelser og break-ups, og sidstnævnte er sangen 'H-15', som Asta Brix er udvalgt til KarriereKanonen med, et eksempel på:
- Jeg var enormt forelsket i en fyr, som ikke var så interesseret i mig, men alligevel så vi hinanden. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at få ham til at kunne lide mig og endte med at gå på kompromis med mig selv og føle mig uærlig, forklarer Asta Brix om sangen.
- En aften i køen på natklubben H-15 spottede jeg ham på lang afstand, mens han overhovedet ikke så mig. Og det var rimeligt sigende for ubalancen i relationen.
Asta Brix har arbejdet med sin lyd og sangskrivning, siden hun var 17 - og i 2022 blev det engelske sprog skiftet ud med det danske, som blev en ny kilde til inspiration.
- Jeg følte, det engelske blev for distanceret. Jeg kan ikke på samme måde gemme mig bag ordene, når jeg skriver på mit modersmål, siger hun.
Louis
Alle musikalske eventyr starter et sted, og for Louis Bjørsted startede det, da han som 15-årig blev træt af at spille fodbold og anskaffede sig et keyboard. Men det faldt ham ikke let at spille og synge fra dag ét.
I dag er Louis 20 år og har fået bedre styr på både produktion, sang og tekst, som han skriver ud fra sine egne oplevelser med ikke helt at kunne finde sin vej i livet.
- Sangene handler ofte om at være forvirret over, hvad næste skridt er, og ikke helt vide, hvor man er på vej hen. Vi vil nok alle bare gerne nå til et sted, hvor vi føler, vi er på rette vej, har en ro i os selv og nogle relationer omkring os, vi kan stole på. Men vejen dertil er ikke altid lige let, forklarer Louis.
Sangen 'Vil du være min ven?', som Louis er udvalgt til KarriereKanonen med, er ingen undtagelse.
- Den handler om at føle sig lidt på vildspor og være usikker på et forhold, og at have nogle ting, man skal finde ud af, inden man måske kan blive venner på et senere tidspunkt.
Selvom hans pop-, R&B- og hiphop-inspirerede sange til tider tager udgangspunkt i følelsen af ensomhed og livets nedture, forsøger Louis altid at fokusere på lyset for enden af tunnelen og noget opmuntrende, tilføjer han.
MoonBee
Da tæppet blev revet væk under os alle sammen for tre år tid siden, fik mange pludselig travlt med at kaste sig over nye hobbyer som strikning, hækling og bagning.
Men for sanger og sangskriver Gry Colding Ebbesen, som netop havde færdiggjort sin master på musikkonservatoriet og så frem til at spille et vigtigt festivaljob, kom det mest af alt til at handle om at se indad.
- Da alle mine planer gik op i røg, var der pludselig anledning til at få styr på nogle ubalancer inden i mig selv, som gjorde, at jeg havde det virkelig dårligt, siger Gry Colding Ebbesen med kunstnernavnet MoonBee.
- Mine "feminine" sider, som for eksempel at være omsorgsfuld, er altid blevet rost meget af mine omgivelser, mens de mere "maskuline" sider, som at have et stort drive, ambitioner og tage plads, har resulteret i, at jeg har fået at vide, jeg fylder for meget, og min nysgerrighed er blevet fortolket som bedrevidenhed. Så jeg har altid undertrykt de sider af mig selv, fordi de har fået mig til at føle mig skamfuld.
Det startede en personlig rejse, som gik ud på at lære hele sin personlighed bedre at kende og give plads til den. Og pludselig begyndte musikken også at handle om netop det - blandt andre sangen 'Bottomless Pit', som MoonBee er udvalgt til KarriereKanonen med.
- Den blev ligesom et manifest, jeg skrev til mig selv – med en tro på, at der lå lysere tider forude. Den kickstartede en lavine af personlige ting, som jeg har bearbejdet i musikken siden. Jeg er et sted, hvor jeg har min egen ryg nu.
Trods de til tider tunge erfaringer og tanker, teksterne tager udgangspunkt i, er det musikalske udtryk både ekstrovert, hyperpoppet og fantasifuldt, tilføjer MoonBee.
De udvalgte talenter spiller semifinalekoncerter på spillestedet Gimle i Roskilde den 21. marts, og er du hurtig og heldig, kan du hente billetter gratis på Gimles hjemmeside.