De drikker 'Baby Guinness' til morgenmad og har en helt særlig regel. Sådan overlever man Roskilde

Camp Birthday Bonanza, camp Skilab og camp Viking/Nossefår åbner teltdørene og viser rundt i deres lejre.

Carla, Mette-Marie, Josephine, Anna og Marie-Louise fra camp Birthday Bonanza holder fødselsdag hver dag. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Ni liter vand, jodtabletter og en batteri-radio er noget af det, som skal stå på huskelisten, hvis du skal være forberedt til tre døgn uden strøm og vand.

Men hvad kræver det egentlig at være på Roskilde Festival i en hel uge?

Faktisk er der mange ligheder mellem den prepping, myndighederne er begyndt at opfordre os til, og den prepping du skal lave til Roskilde Festival.

Derfor er dåsemad, frysetørret mad og litervis af væske – dog ikke så af meget af den slags uden procenter – også noget af det, der går igen, når man kigger ind i festivalgængernes lejre og telte.

Og det er netop, hvad P3 har gjort.

Vi har spurgt en række camps, hvad de har haft med i taskerne, hvad de får tiden i lejren til at gå med, og hvad de får i skrutten.

Camp Birthday Bonanza

Én af de drinks, der er mest populære i camp Birthday Bonanza, er Baby Guinness. Drinken består af Kahlua og Baileys og bliver faktisk drukket allerede fra morgenstunden. (Foto: © Betina Garcia (DR))

I camp Birthday Bonanza møder vi Carla, Mette-Marie, Josephine, Anna og Marie-Louise. De er alle i midt-20'erne og har været på Roskilde en del år. I alt er de 14 i lejren – 13 kvinder og én fyr.

De er en flok blandede venner, der kender hinanden fra folkeskolen, gymnasiet og udveksling, men i år er første gang, de slår sig sammen som camp Birthday Bonanza.

Konceptet er klart:

- Vi leger, at alle har fødselsdag hver dag. Så alle får lov at bestemme aktiviteter den dag, de har fødselsdag. I dag har vi for eksempel overvejet regndans, lyder det fra campen, som vi møder på en meget regnfuld søndag.

Andre aktiviteter inkluderer Twister og terning-drukspil som Biscuit. Og der bliver naturligvis også sunget fødselsdagssange. Til trods for, at ingen fra campen altså har officielt fødselsdag i løbet af festivalugen.

Høj stemning i camp Birthday Bonanza. Kvinderne i campen er en del af den hårde kerne, der stadig holder ved på festivalen. De oplever ellers, at en del af deres veninder – der ligesom dem selv er i midt-20'erne – så småt begynder at falde fra. (Foto: © Betina Garcia (DR))

- Vi er et lortested, men vi har en god camp, konstaterer lejren, der henviser til, at det langt fra er ren luksus at være på Roskilde.

Mad og drikke er selvfølgelig også vigtigt for camp Birthday Bonanza.

De har faktisk en form for signaturdrink, som hedder Baby Guinness. Den består af Kahlua og Baileys, som man blander sammen i et shot-glas, så det ligner en lillebitte Guinness-øl. Shottet blev et par af pigerne introduceret for, da de var på udveksling i Irland, hvor den er populær.

Da P3 besøger campen søndag eftermiddag er der godt gang i instant-kaffen, der skal bruges "for at komme igennem dagen". Det bliver gerne til tre-fire kopper i løbet af dagen – lidt mere, end hvad man har behov for derhjemme. Også er der naturligvis Baileys og mandelmælk med for at gøre festivalkaffen helt perfekt. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Det bliver også til masser af kaffe med mandelmælk, for det behøver ikke at være i køleskab. Mad-repertoiret står på Tuc-kiks, knækbrød, slik, wraps med hummus og dåsemajs og kopnudler. På den måde har campen selv mad til omkring to måltider om dagen, mens de køber det sidste på festivalen.

Camp Skilab

Det meste af camp Skilab på plads i lejren – selvfølgelig komplet med skihjelm, skibriller og deres helt hjemme-designede ski-soundboks. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Camp Skilab består af otte personer, og da vi er forbi, er det meste af lejren samlet i form af Isabella, Frederikke, Anna, Signe, Frederik, Cecilie og Oscar.

De er alle ski-instruktører og kender primært hinanden fra skisportsområdet St. Anton i Østrig, hvor de har arbejdet sammen for firmaet Skilab, som campen altså er opkaldt efter.

- Vi har alle stået på ski, siden vi var fire-fem år gamle, og i St. Anton får vi både træning og underviser så andre gennem fem måneder, her mens vi har sabbatår, fortæller skibumserne fra campen.

Skihjelmen med disco-kugle-look stammer fra St. Anton, hvor lejrens medlemmer kender hinanden fra. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Og det er ikke svært at få skiferiefornemmelser, når man står i campen. Her er en soundboks med monterede ski på, en skihjelm i discokugle-look, skibriller, ski-shot-klassikere som Jägermeister, mintlikøren Berliner Luft og ikke mindst en hel ski med fem monterede shot-glas, så man kan tage et synkron-shot med alle vennerne.

Skien, der bruges til synkron-shots, er transporteret hele vejen fra Nordjylland til Roskilde Festival. Konceptet har campen selv fundet på. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Når soundboksen brager løs, er det selvfølgelig tyrolermusik, camp Skilab primært lytter til. Ellers går tiden i lejren med camp-klassikere som beer pong og ølbowling.

Og på menuen står der – udover de mange farverige skiferie-shots – krydderboller, dåsetun, dåsemajs og mayonnaise.

  • Kongespillet, som lejrens dygtige damer har kreeret, fungerer som drukspil. Vælter man en bestemt pind, skal man derfor drikke et bestemt shot. (Foto: © Betina Garcia (DR))
  • Et udpluk af menuen hos camp Skilab: Dåsemajs, krydderboller, dåseflødeskum til shots og selvfølgelig også masser af teltlunkne øl. (Foto: © Betina Garcia (DR))
1 / 2

Campens medlemmer er mellem 20-22 år og kommer flere forskellige steder i Danmark, blandt andet Aalborg, Silkeborg og Nordsjælland.

Camp Viking/Camp Nossefår

Pavillonen er sænket for at holde regnen på afstand, og camp Viking/Nossefår holder humøret højt med en festivalsklassiker: vodka og appelsinjuice. (Foto: © Betina Garcia (DR))

Lejren, som stadig er lidt i tvivl om, hvilket navn de skal gå med, består af Mikkel, Sofie, Rasmus, Tobias, Freja, Kent og Jesper, som er mellem 19 og 24 år.

De kender blandt andet hinanden fra efterskolen, mens et par andre venner og kærester også er kommet til.

Campen har et helt telt til opbevaring, der også fungerer som omklædningsrum. Organisering af indholdet i teltet er dog ikke noget, der ligger øverst på Camp Viking/Nossefårs prioriteringsliste. (Foto: © Betina Garcia (DR))

De stammer fra Als, Herning, Aarhus og Fredericia, og en enkelt sjællænder har også fået plads i campen, hvoraf størstedelen er på Roskilde for første gang. De to campmedlemmer, som er afsted for andet år, bliver kaldt "mor og far", fordi de kan oplære de andre i at være på festival.

- Faktisk havde de lavet Power Point-shows med intro og huskelister til, hvad vi skulle huske at have med, lyder det fra de uerfarne førstegangs-festivalgæster.

Og nogle har taget opgaven virkelig seriøst. Derfor er der købt stort ind fra en online-butik med frysetørret mad til alle festivalens syv dage. Campen har naturligvis også et trangiasæt med for at kunne tilberede delikatesserne.

  • Der er købt frysetørret mad til hele festivalugen. Ellers er der snackpølser, nødder og andet "overlevelsesmad" på menuen i camp Viking/Nossefår. (Foto: © Betina Garcia (DR))
  • Camping-bordet er købt i Roskilde by nær festivalen og gør det muligt at tilberede masser af vodka/juice-drinks eventuelt med en snackpølse on the side. (Foto: © Betina Garcia (DR))
1 / 2

Der er også lås på alle telte for at undgå indbrud og et helt telt til opbevaring af de store mængder frysetørret mad samt vodka fra Tyskland, Tequila, øl og Somersby.

Det eneste, lejren derfor ikke har forberedt helt så grundigt, er camp-navnet. Som altså derfor stadig er det todelte Camp Viking/Camp Nossefår.