Danskere valfarter til Stockholm for at se Taylor Swift – SAS har indsat syv ekstra flyvninger

Det er blevet mere almindeligt at rejse langt for at komme til en koncert, forklarer ekspert.

Taylor Swift spiller hen over weekenden for omkring 150.000 fans, når hun giver tre koncerter i Stockholm. (Foto: © Julien de Rosa, Ritzau Scanpix)

I denne weekend kommer der nærmest til at foregå en slags pilgrimsvandring mod den svenske hovedstad, Stockholm.

Her spiller verdensstjernen Taylor Swift nemlig hen over tre dage for omkring 150.000 mennesker, der kommer til at synge og skråle med på 'Shake it Off', 'Fortnight' og 'Anti-Hero' – og mange af dem kommer fra Danmark.

Én af de danskere, der skal på besøg i Stockholm i weekenden, er 47-årige Claus Michaelsen. Han er måske ikke som den gængse Taylor Swift-fan og er oftest at finde til metalkoncerter, men Taylor Swifts univers har fanget ham.

- Jeg er jo sådan lidt den der type, der tænker, at hvis man kun har mulighed for at se noget én gang, eller hvis det er et arrangement, som alle taler om, så skal jeg opleve det – uanset hvor det er henne, forklarer han forud for koncerten.

Sidste weekend påbegyndte Taylor Swift den europæiske del af sin omfattende verdensturné, og selv om hun denne sommer spiller hele 51 koncerter i Europa, kommer hun ikke forbi Danmark. Derfor valfarter særligt danske fans til andre byer rundt om på kontinentet for at opleve den 3,5 time lange koncert.

- Det er jo denne tids helt store turné, og dem er der ikke mange af mere. Man ved aldrig, hvornår man får muligheden igen, siger Claus Michaelsen om Taylor Swifts koncert i Stockholm. (Foto: © Michelle Riis Michaelsen)

Claus Michaelsen har tidligere rejst til både London, Berlin, USA og Japan for at se koncerter, så det er ikke første gang, at han begiver sig uden for Danmarks grænser for at tage til koncerter. Denne gang har han brugt omkring 3.000 kroner for sin tur til Stockholm.

- Det er bare fedt, når man kan få lov til at se en koncert et andet sted, end man plejer, siger han.

Han skal alene afsted, men er forberedt til fingerspidserne. Hans svigerfars kone har broderet ham en jakke med alle Taylor Swifts album-logoer på, så han – ligesom mange andre fans – har sit kostume klar.

'Hun kommer jo ikke til Danmark'

Det har Karoline Daae Christensen også, når hun den 7. juni træder ind på koncertarenaen SGM i Edinburgh, har hun tilbagelagt godt 1.000 kilometer for at stå netop dér.

Karoline Daae Christensen er nemlig en af de mange fans, der denne sommer rejser langt for at få lov til at opleve superstjernen Taylor Swift live.

- Jeg gør det, fordi jeg ikke kunne leve uden at gøre det, siger hun med et grin.

- Hun kommer jo ikke til Danmark – hverken nu eller med nogle af sine andre turnéer. Hvis man virkelig går op i noget, og det betyder meget for én, så er det alle pengene og tiden værd, fortsætter hun.

Taylor Swift startede sidste weekend Europa-delen af sin 'The Eras Tour'. Den startede i Paris, inden hun rammer Stockholm denne weekend. Derefter det byer som Lissabon, Wien og London, der står for skud. Hun besøger ikke Danmark på turnéen. (Foto: © Julien De Rosa/AFP/Ritzau Scanpix)

Det kan for nogle lyde vanvittigt, at man vil rejse så langt for at tage til en koncert, men hvis du spørger Fabian Holt, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, er det ikke et nyt fænomen.

At rejse for at se en koncert hedder musikturisme, og det har eksisteret i mange år.

- Musikturisme er vokset ret meget, siden der kom billigere flybilletter i 90'erne og 00'erne. Der blev det mere udbredt og mere populært at rejse til koncerter i for eksempel Stockholm og Barcelona. Det forekom også før, men det er blevet mere almindeligt på grund af de lave flypriser, siger Fabian Holt.

'Det har været overvældende'

Hos SAS lyder det, at man har sat omkring 20 ekstra flyvninger ind i forbindelse med koncerterne. Der er nemlig en markant øget efterspørgsel på rejser fra både Norge og Danmark. Syv ud af de 20 flyvninger er fra København.

Allerede torsdag stod fans klar ude foran Friends Arena i Stockholm for at få fingrene i merchandise fra verdensstjernen. Det anslås, at de tre koncerter i Stockholm kommer til at booste Sveriges økonomi med 300 millioner kroner. Økonomer kalder fænomenet for "swiftonomics". (Foto: © Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix)

Samme tendens er at finde hos Flixbus, som beretter, at der er ni gange så mange passagerer med, som busselskabet normalt har på en fredag.

Thomas Kagan er indehaver af Kagan Turist, som arrangerer de såkaldte koncertbusser, og hos dem er alle afgange også udsolgt.

- Det har været overvældende. Vi kører som regel kun indlands og forsøger os nu med en udlandstur. Vi var i tvivl, om vi overhovedet kunne sælge ud, men det gik rigtig hurtigt, lyder det fra Thomas Kagan.

Har planlagt turen i næsten et år

Selv om der kun er et par uger til, at Karoline Daae Christensen skal se Taylor Swift i Edinburgh, kan hun næsten ikke holde ventetiden ud.

- Jeg har jo planlagt det her i næsten et år. Min veninde og jeg sender dagligt hinanden nyt tøj, vi kan købe, og vi mødes rigtig tit og laver venskabsarmbånd og øver sange, vi ikke kender så godt. Det er jo vigtigt, at man kan alle teksterne, siger hun.

For Karoline Daae Christensen var det heller ikke en svær beslutning at skulle afsted. Hun har været Taylor Swift fan siden 2007, og hun har før oplevet verdensstjernen i 2018, hvor hun tog alene afsted til Dublin for at komme til koncert.

30-årige Karoline Daae Christensen har været fan af Taylor Swift siden 2007 og har også udgivet en digtsamling, som hun har dedikeret til verdensstjernen. Her står hun ved Cornelia Street i New York, som Taylor Swift synger om i sangen af samme navn. (Foto: © PRIVAT)

- Jeg fortryder egentlig, at jeg ikke gjorde det noget før. Det var først i 2018, at det gik op for mig, at jeg jo bare kunne rejse og se en koncert, også selv om jeg ikke havde nogle veninder, der er lige så stor fan, som jeg er, siger hun.

Ifølge Fabian Holt giver det også meget god mening, for takket være sociale medier og nutidig teknologi kan afstande mellem lande føles kortere, og der er derfor kortere vej til at træffe sit valg om at tage ud at rejse.

- Man oplever ikke afstande på samme måde. Den geografiske afstand er ikke en barriere længere, siger Fabian Holt.

- Det er selvfølgelig de hardcore fans, der rejser oversøisk for en koncert, men det er langt mere almindeligt at kombinere en koncert i Berlin, Paris eller Barcelona med en ferie eller en lang weekend, forklarer han.

Til Taylor Swifts koncerter laver fans gerne venskabsarmbånd, som de udveksler med hinanden. Det kommer af sangen 'You're on Your Own Kid', hvor Taylor Swift synger om netop venskabsarmbånd. Her er nogle af Karoline Daae Christensens armbånd, som hun har lavet forud for koncerten i Edinburgh. (Foto: © PRIVAT)

Karoline Daae Christensen tager næsten tre ugers ferie i Edinburgh i forbindelse med koncerten, hvilket også betyder, at hun ender med at betale omkring 6.000 for koncert, merchandise, cd'er og turen selv.

Claus Michaelsen nøjes med en weekend, men også kommer til at kombinere det med at se Stockholm og købe vinyler undervejs, for ham er det nemlig både en ferie og en koncert, når han rejser afsted.

Det er ikke kun Taylor Swift, der får fans til at valfarte langvejs fra.

Til august holder Adele et såkaldt residency i München. Det betyder, at hun spiller samme koncert på samme spillested hele ti gange. Fans skal altså rejse til München for at opleve sangeren, og det gør de gerne. Det er nemlig hendes første koncerter på det europæiske fastland i otte år.

Det samme så man med Jonas Brothers, som for nylig fik kritik for at rykke deres kommende europaturné, fordi fans havde brugt penge på både fly og hotel. Penge, de nu har mistet, fordi trioen valgte at rykke turnéen.

For Sofie Aukdal er weekendens koncert i Stockholm en 'once in a lifetime'-oplevelse. Og tiden op til føles lidt som at gå rundt i en psykose, lyder det fra hende i DR's podcast Tiden.