Dansk succesband tog en drastisk beslutning: 'Det behøver ikke hele tiden at være raketfart mod stjernerne'

Efter fire år på landevejen tog Patina et års pause med koncerter. Og det har sat gang i mange tanker hos trioen.

Patina er lige nu aktuel med første del af deres tredje album 'Uvejr – del 1' og er samtidig på en stor danmarksturné dette efterår. (Foto: © Kristina Korsager)

Jeg har engang hørt, at noget af det vildeste, man kan opleve, er at stå på en scene og høre hundredvis – eller tusindvis – af mennesker skrige ens navn. At det er et rush, der næsten kun kan fås andetsteds, hvis man begiver sig ud i ulovlige stoffer.

At mange musikere lever for det sus, der går gennem kroppen, når de stiller sig op på en scene, og musikken endelig får lov til at leve gennem de mennesker, der står i publikum.

Det er ikke for meget sagt, at danske Patina har det lidt på samme måde.

Bandet blev en kæmpe succes i 2020, hvor deres sang 'Flammer rammer' blev den mest spillede sang på P3 det år og et kæmpe hit i Danmark generelt. Trods coronarestriktioner og et siddende publikum spillede bandet utallige koncerter rundt om i landet og blev hurtigt et af de bedst anmeldte bands herhjemme.

Noget af magien ligger i, at de tre mænd i Patina – Mads Skov Hansen, Søren Bastrup Bojsen og Gregers Møller Jensen – alle tre er forsangere og trommeslagere. Det vil sige, at de undervejs i koncerten skifter roller, så der aldrig er et stille øjeblik.

Derfor var det en ny hverdag, der pludselig bød sig velkommen, da bandet efter festivalsommeren 2023 trak stikket på koncerterne.

- Pausen kom ud af et eksperiment. Vi tog et aktivt valg om ikke at spille koncerter i et år. Vi ville gerne prøve at se, hvad der skete, hvis vi kun var i studiet og havde tid til det, lyder forklaringen fra Gregers Møller Jensen, da P3 møder bandet midt under den efterårsturné, som de i øjeblikket er på.

Det var et eksperiment, som folk omkring dem også foreslog. De tre mænd havde nemlig arbejdet uafbrudt i flere år, så eksperimentet har handlet om at finde en balance.

- Folk omkring os kunne godt se, at det var hårdt for os, fortsætter Søren Bastrup Bojsen.

Patina består af Mads Skov Hansen (til venstre), Gregers Møller Jensen (til højre) og Søren Bastrup Bojsen (bagerst). (Foto: © Julie Venø)

Hvem er jeg?

En pause lyder jo umiddelbart meget lækkert, men for Patina startede det en lavine af eksistentielle tanker om, hvem de er, hvis de ikke står på scene. Hvem er de, når de ikke er rockstjerner?

- Vi kunne godt mærke, at det havde en konsekvens at hive livebenet væk, og det hele føltes pludseligt ret kaotisk. Hvordan lyder vi nu? Hvem er vi så? På den måde afspejler albummets titel vores proces. At vi ikke vidste, hvordan det ville ende, forklarer Gregers Møller Jensen.

Medlemmerne skifter pladser undervejs i deres koncerter, og derfor er alle tre medlemmer forsangere på et eller andet tidspunkt. Her er det Mads Skov Hansen (til venstre) og Søren Bastrup Bojsen (til højre) til deres koncert på Plænen i Tivoli i april 2023. (Foto: © Torben Christensen/Ritzau Scanpix)

Albummet, han taler om, hedder 'Uvejr – del 1'. Det er opstået i den pause, hvor bandet ikke har spillet live, og det har resulteret i mange samtaler internt og en forståelse for, at selv om musikbranchen måske ønsker, at man hele tiden skal vækste, så er det okay bare at være til for en stund.

- Jeg tror, at vi prøver at hvile i, at det ikke hele tiden behøver at være raketfart mod stjernerne. Vi har ambitioner, og vi arbejder og gør, hvad vi kan, men nogle gange må man også bare give det tid, hvis man skal kunne være i det, lyder det fra Mads Skov Hansen.

De slår fast, at det for dem har handlet om, at 'Uvejr – del 1' derfor skulle være noget andet, end deres foregående albummer. Men samtidig har det faktum, at de ikke har kunnet prøve sangene af live, gjort, at de også har tvivlet på sig selv – og på deres musik.

- Uanset hvor mange, der har streamet vores musik, og hvor mange radiostationer, der har spillet vores nye musik, så manglede vi bare at se folk i øjnene og spille live og mærke, om det virker, lyder det fra Gregers Møller Jensen.

Patina er en trio, men når de spiller live, er de syv mennesker på scenen. (Foto: © Kristina Korsager)

'Pilen pegede direkte tilbage på os tre'

For det har handlet meget om at spille live for Patina. At komme ud og få så mange som muligt med på den vogn, som bandet har kørt med – 120 kilometer i timen.

Søren Bastrup Bojsen husker tydeligt, hvordan han efter bandets første koncert i foråret 2019 blev ramt af så meget adrenalin, at han var klar til at rydde alt andet i sit liv for at få fingrene i den følelse, det er at stå på en scene, igen.

Det har derfor krævet mange samtaler om eksistens i livepausen.

- Vi har brugt hinanden meget til at finde ud af, hvordan vi gerne vil være i det her band. Hvordan kan vi have det godt i det? Jeg er mega glad for, at jeg ikke er solist, men at vi har et band, og vi har hinanden. Nu lægger vi møder ind, hvor vi taler om, hvordan vi har det. Det handler om at etablere et menneskeligt element, siger Gregers Møller Jensen.

Dette efterår spiller Patina i 19 byer rundt om i landet, inden de slutter det hele af den 7. december i København. (Foto: © Julie Venø)

Et skifte i karrieren

Selvom det har været livsændrende for Patina som band at holde en pause, er de også klar over, at det ikke er det største eller værste, der kan ske for dem som mennesker. Men der sker noget, når man ændrer, hvilken vej man vil gå ned af i ens karriere.

- Det har også været pisse spændende at gennemarbejde albummet i den her proces, og derfor er anden halvdel af 'Uvejr' heller ikke lavet endnu. Det er en proces for os. Vi har en idé om, hvad der skal ske, men vi må gerne have en åben albumproces, slår Søren Bastrup Bojsen fast.

- Vi har øvet os på at skifte mellem alle de her ting i vores karriere. Det har før været svært at vågne op efter en vanvidsaften og tænke: "Hvad foregår der?", men jeg synes faktisk, at vi er blevet bedre til det, tilføjer Gregers Møller Jensen.

Derfor er det band, der i øjeblikket turnerer Danmark tyndt anderledes end før, understreger Mads Skov Hansen. Der er en anden energi. De har lært at leve et liv, hvor man ikke behøver at være rockstjerne på fuld tid, og hvor man også skal huske på de menneskelige værdier.

- Jeg tror, det er vigtigt for os, at vi kan sige til hinanden: "Hold kæft, hvor var du god i går!". Men det er også vigtigt at kunne sige, at du er sgu omsorgsfuld. Jeg tror, at vi alle sammen er knyttet meget op på vores arbejde, men nu skal vi lægge vægt på, hvem vi er som mennesker, slutter Søren Bastrup Bojsen.