Cecilie var tæt på at kaste op til eksamen – simpelt trick med papirkugle har hjulpet hende med nervøsiteten

Bange for du ikke kan svare på censors spørgsmål? Du er ikke den eneste!

Katastrofetanker, panikfølelse, vejrtrækningsbesvær, kvalme og tankemylder. Eksamensangst kan se ud på mange forskellige måder, men en ting er sikkert: Har du pres over at gå til eksamen, er du helt normal. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

"Det handler bare om at være godt forberedt!"

"Alle mennesker bliver nervøse!"

"Husk nu at få sovet ordentligt!"

Der findes næsten lige så mange velmenende råd mod eksamensangst, som der findes uddannelser i Danmark.

Men lige meget hvor mange gode råd, man får slynget i fjæset, så er eksamenstiden for de fleste stadig forbundet med svedige håndflader og tankemylder.

Her kan du møde tre studerende, der ved, hvordan eksamensangst føles. Men som også fortæller om, hvordan de håndterer deres nervøsitet:

1

Cecilie, 24 år: Måtte have plasticpose med til studentereksamen

Cecilies eksamensangst begyndte i gymnasiet. For hende var det et kæmpe pres, at der ikke var mulighed for at gå til reeksamen. - Lige pludselig blev en 20-minutters eksamen bare afgørende for et helt år, og den dag i dag synes jeg faktisk ikke, det er fair. (Foto: © Julie Butler)

Cecilie Anker Johnstad-Møller læser miljøbiologi på RUC.

- Når jeg går til eksamen, begynder jeg at ryste helt vildt. Til min sidste eksamen, inden jeg skulle have studenterhuen på, måtte jeg simpelthen have en plasticpose med i tilfælde af, at jeg skulle kaste op.

- Jeg kan også få talebesvær eller speedsnakke, og jeg har også været tæt på at besvime.

- Ofte gør min angst, at jeg ikke føler, jeg lever op til mit fulde potentiale til en eksamen. Det er frustrerende, men i det mindste oplever jeg ikke så meget pres på universitetet som på gymnasiet.

- Ét af de mennesker, der har hjulpet mig allermest med min eksamensangst, er min far. Han har selv oplevet det og er virkelig god at snakke med.

- Han har lært mig en øvelse, der går ud på, at man fortæller angsten, at den skal blive udenfor eksamenslokalet.

- Jeg har for eksempel gjort det med en papirkugle, hvor jeg lod, som om det var angsten, og så har jeg smidt den i skraldespanden, inden jeg gik ind. Den øvelse har faktisk hjulpet mig.

2

Emma, 19 år: 'Jeg har det med at overtænke situationen'

For Emma er skriftlige eksamener ikke lige så slemme som mundtlige, men da hun sidder i kørestol på grund af en muskelsygdom, bliver hun hurtigt træt i armene. - Når jeg bliver træt fysisk, kan det nemt påvirke mig psykisk, og så bliver jeg irriteret over, jeg ikke kan, selvom jeg gerne vil. (Foto: © (privatfoto))

Emma Jørgensen læser HF og drømmer om at tage et sabbatår. Derefter vil hun gerne læse journalistik eller søge ind på en forfatterhøjskole.

- Når jeg går til eksamen, får jeg sådan en type ondt i maven, som jeg havde, da jeg var lille og glædede mig til juleaften, hvor jeg jo vidste, der var gaver under træet.

- Jeg kan også have en tendens til at overtænke den eksamen, jeg skal op til. Jeg tror, det hele handler om, at jeg skal præstere på så kort tid. Det er et kæmpe pres, at man skal vise, hvad man kan på et øjeblik.

- Om ni dage bliver jeg student, og når jeg kigger tilbage på de seneste år, synes jeg faktisk, det er blevet lettere for mig at gå til eksamen her i år. Jeg har snakket med en psykolog om min nervøsitet, men det, der har hjulpet allermest, har været, at jeg har givet mig selv lov til at være nervøs.

- Jeg har også opdaget, hvor mange i min klasse der har det på samme måde, og jeg synes faktisk, det hjælper at føle, man ikke er alene. I min klasse er det også meget naturligt, at man bakker hinanden op. Sidste gang, jeg var til eksamen, var der to andre der blev og ventede, indtil jeg skulle ind – det betød bare enormt meget.

3

Silje, 23 år: 'Jeg kan vitterlig glemme, hvad jeg selv hedder'

Da Silje gik i gymnasiet, var hun så nervøs til en danskeksamen, at hun dumpede. Det blev hun selv lidt overrasket over overhovedet var muligt. (Foto: © (privatfoto))

Silje Lund Bärnholdt læser enkeltfag i fysik, kemi og matematik. Hun har tidligere læst til sygeplejerske, men drømmer om at læse til landskabsarkitekt.

- I virkeligheden har jeg det sådan 50/50 med eksamen. Hvis jeg for eksempel er til eksamen i fysik, som ikke er et fag, jeg føler mig hjemme i, så kan jeg blive virkelig nervøs.

- Allerede inden jeg gik ind til mundtlig fysikeksamen, rystede minder hænder så meget, at jeg ikke kunne skrive, og mit hjerte føltes tungt og bankede hårdt. Det endte også med, at jeg dumpede.

- I sådan en situation føler jeg, mine tanker spænder ben for mig. Når jeg sidder i en helt almindelig samtale, kan jeg jo sagtens være med, men i en eksamenssituation, hvor jeg ved, jeg bliver vurderet, kan jeg gå helt i sort. Og får jeg et spørgsmål, jeg ikke kan svare på, så kan jeg vitterlig glemme, hvad jeg selv hedder.

- Der er også tidspunkter, hvor jeg ikke føler, jeg behøver hjælp, fordi jeg også kan have det godt med eksamen. Inden jeg droppede ud af sygeplejerskeuddannelsen, gik jeg for eksempel til en 24-timers eksamen, hvor jeg fik 12. Emnet interesserede mig, jeg følte mig selvsikker, og lærerens kropssprog fik mig til at slappe af og føle mig tryg i situationen.

- Når jeg skal til min næste eksamen i kemi, har jeg rakt ud efter folk i mit netværk, som er gode til kemi, og som kan øve lidt med mig. Jeg ved også, at jeg vil trække vejret dybt og forsøge at sige til mig selv, at jeg godt kan. Jeg kunne egentlig også finde på at sige til vejleder og censor, at jeg lige skal have en tår vand, hvis jeg er nervøs.