Hvad tænker du, når du tænker på Grønland og grønlændere?
Hvis det er noget negativt, er du - desværre - ikke alene.
Det mener 18-årige Aviaya Marie Hjortsbjerg Andersen, der er opvokset i Nuuk med en grønlandsk mor og en dansk far.
Hun kender til mange fordomme, som danskere har om Grønland og grønlændere, og det er noget, hun brænder for at ændre.
I snart tre år har hun boet i Danmark for at studere og går lige nu i 2.g på et gymnasium i Kolding, og i februar i år holdt hun en tale for klassen om alt det positive, hendes hjemland har at byde på.
Hun spurgte i klassen, hvor mange der havde lært noget om Grønland i skolen, og kun én ud af 30 rakte hånden op.
- Det er klart, at man har de her fordomme om Grønland, fordi ingen ved noget. Og det ønsker jeg at ændre. Selvom vi har problemer, har vi også en masse gode og smukke ting, som folk skal høre om, siger Aviaya.
Hendes tale til klassen fik læreren til at beslutte at holde et helt forløb om Grønland, og for Aviaya var det en stor motivation at se, at hendes ord gav direkte belønning. At det nyttede noget.
Så da hun blev spurgt, om hun ville holde en tale til en regional talefest i Odense, sagde hun straks ja. Emnet var det samme – Grønland – med talen 'Ikke til salg!'.
- Man hører tit de mere negative sider, eller noget, man associerer med Grønland, som alkoholmisbrug og seksuelt misbrug og sådan noget. Jeg vil også fortælle noget positivt for at gøre op med folks fordomme.
'Grønlænderstiv'
Noget af det, hun er træt af, er, at det nærmest virker som en underforstået ting, at man drikker, når man er grønlænder.
Hun er blevet spurgt, om hun "skal være grønlænderstiv i aften". Og hun har hørt om en mand fra Grønland, der flyttede til Danmark og til jobsamtaler blev spurgt, hvor meget han drak og hvor ofte.
- Personligt har jeg ikke selv oplevet vildt meget, fordi jeg er halvt grønlænder og ser meget dansk ud. Men alligevel vil jeg gerne sætte fokus på det her, fordi jeg vil være talerør for andre grønlændere. Det er vigtigt for mig, fordi det gør mig ked af det. Der ligger jo i det, at man gør lidt grin med der, hvor jeg kommer fra.
Hun gør det ikke kun, fordi hun er træt af fordommene på et personligt plan, men fordi hun mener, det er vigtigt i forhold til at have et godt rigsfællesskab, hvor man kan rumme og hjælpe hinanden.
- Mit land er så meget mere end det her - og det vil jeg godt have, at danskere ved. Vi er en masse veluddannede grønlændere, iværksættere, kunstnere og skuespillere. Vi har højhuse og et shoppingcenter, og så har vi også snescootere og slædehunde.
Hun mener, at meget af det bunder i uvished, hvor folk dømmer uden at vide, hvad der faktisk foregår.
- I Grønland lærer man rigtig meget om Danmark, men i Danmark lærer man ikke meget om Grønland, så når man ikke ved bedre, kommer de her fordomme. Mange har ikke hørt om det moderne Grønland og de gode ting, vi har at byde på.
'Jeg har så meget på hjerte'
Talen gik så godt, at Aviaya blev udvalgt til også at holde sin tale i Bergen i Norge i starten af maj i år. Og det har gjort så stort indtryk på folk, at hun nu er en af de fem nominerede til Danske Talers talentpris 'Årets Nye Stemme'.
I sin tale starter Aviaya med at tale på grønlandsk, også kaldet kalaallisut, inden hun skifter til dansk. Juryen lægger blandt andet vægt på, at Aviaya "med sine grønlandske rødder insisterer på at bruge humor og positivitet til at sætte fokus på et ellers alvorligt emne, nemlig fordomme om grønlændere fra den danske del af rigsfællesskabet."
Og det er netop meningen med talen, siger Aviaya.
- Jeg føler, jeg har et ansvar for at vise alt det gode, så derfor er det så fedt, at jeg kan få mit budskab ud til et endnu større publikum. Jeg nyder at stå på scenen og fortælle om Grønland, og jeg synes, det kommer meget naturligt til mig foran et publikum, fordi jeg har så meget på hjerte.