15 hurtige til Andreas Odbjerg: 'Det ville være fedt, hvis jeg kunne slippe for det der selfie-noget'

I år har Andreas Odbjerg på godt og ondt lært, hvad det vil sige at være kendt. Heldigvis kan han slappe af med at stene cykelsport.

I 2023 glæder Andreas Odbjerg sig allermest til at blive gift med sin forlovede. (Foto: © Mathias Eis, Ritzau Scanpix)

Andres Odbjerg ser frem til at holde helt fri indtil marts og gå en masse til psykolog.

For han skal lige have tid til at fatte, hvordan 2022 har budt på alt, han nogensinde har drømt om. Godt nok vandt han mange store priser i 2021, men først i år kom koncerterne for alvor. Her mærkede han, at musikken lever i virkeligheden, da han rakte mikrofonen ud mod Smukfests publikum og 42.000 mennesker kunne teksten på hans sange.

Andreas Odbjerg ville ønske, at alle oplevelser som popstjerne ikke skete på så kort tid. At de der priser og store kontrakter kunne være fordelt over lidt flere år.

Vi har stillet ham 15 spørgsmål om de her popstjerne-oplevelser, hans yndlingsmusik, 2023 og et endnu ikke udgivet nummer, der nok kommer til at hedde 'Er det nu'.

Hvad har været din vildeste oplevelse i år rent professionelt?

- At spille på Tinderbox! Fordi jeg er fra Odense. Dér så mine forældre mig på så stor en scene for første gang. Det samme gjorde alle mulige andre, jeg har mødt på min vej, og som nok har tænkt, jeg var en smule vanvittig. De kunne se, at det lykkedes. Så det var ekstra specielt, og jeg tudede på storskærmen.

  • Odbjergs optræden på Tinderbox i Tusindårsskoven i Odense var hans største oplevelse i år. (Foto: © Per Lange, Ritzau Scanpix)
  • I de coronaprægede år 2020 og 2021 kunne Odbjerg godt se på statistikkerne, at hans musik blev lyttet meget til. I år kunne han høre publikum synge med. (Foto: © Per Lange, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Hvad har været dit største moment med en fan?

- Det er beskederne, jeg modtager omkring 'I morgen er der også en dag'. At pårørende har siddet rundt om en døende og hørt min sang. At den er blevet sunget til begravelser. Eller beskeder fra helt unge mennesker, der bruger 'Hvad skal verden med sådan en som mig?'. Det kan ikke blive større end det.

Hvad har været din værste oplevelse i år?

- Der kom en kvinde hen til mig på Northside, mens jeg stod og lyttede til Kashmir, som jeg ikke havde set live i ti år. Hun spørger om et billede, jeg siger nej, og så kigger hun mig surt i øjnene og siger: "Nå, så mister du jo folk hen ad vejen." Det var en kniv i hjertet, og jeg havde det så noieren i flere dage efter. Kunne jeg virkelig miste det hele ved en gang imellem at sige nej?

En besked fra en 13-årig til Odbjerg. 'Hvad skal verden med sådan en som mig?' er skrevet i anledning af programmet 'Min sang til Danmark' på DR1, så Andreas Odbjerg er glad for, at helt unge mennesker har taget den til sig. (© Fra Odbjergs Instagram)

Apropos, hvad er så det værste ved at blive et kæmpe navn herhjemme?

- Det ville være fedt, hvis jeg kunne slippe for det der selfie-noget. Hvis folk henvender sig om musikken, vil jeg gerne snakke, men det virker nogle gange, som om de bare gerne vil have et billede for at vise, at de har mødt mig.

Er der noget, du lader være med at gøre så?

- Alt i offentligheden bliver overvejet en ekstra gang! Det er sværere at gå ud med min forlovede og sidde i fred, så jeg har lige fået et tip om, at man skal tage til Malmø. Folk siger, at jeg selv beder om det, men jeg ser det mere som et nødvendigt onde, når man gerne vil leve af at spille musik. Man skal gå i terapi, for ellers dør man af det her.

Hvad har du lært i 2022?

- Jeg har lært, hvad det vil sige at være kendt. På godt og ondt. Jeg prøver at være lidt mindre festlig, for det er ret elitesportsagtigt at præstere så meget. Og så er jeg blevet bedre til at skulle i tv. I begyndelsen var jeg hamrende nervøs og havde det dårligt i flere dage op til. Nu har jeg lært, at det bare er fjernsyn, og dagen efter kommer der en ny regering eller sådan noget, og så har folk glemt det.

Hvordan slapper du af?

- Jeg ser cykelsport. Jeg kan se de samme løb igen og igen. Mads Pedersens etapesejr i Tour de France har jeg set fem gange.

Er der en af dine sange, som er blevet populær, uden du havde forventet det?

- At 'Hvad skal verden med sådan en som mig?' blev sådan et radiohit, kom bag på mig! Den har ikke et stort omkvæd eller tempo til fest.

Hvad har du lyttet mest til på Spotify i år?

- Artigeardit.

Har du noget, du lytter til, som vil komme bag på folk?

- Soundtracket til musicalen 'Les Misérables' fra 1998. Det kan jeg godt få skæld ud over at sætte på i bandbilen.

Har du selv været til en koncert i år, du kommer til at tage med dig?

- Den der Kashmir-koncert fra Northside, for dem har jeg været kæmpe fan af i mine ungdomsår. Generelt går jeg ikke så meget til koncert, for jeg kan ikke overskue det. Musik er så professionaliseret for mig, at jeg ikke kan lide at stå der i midten af en masse folk og lytte.

Har du sådan en cover-sang, du ville optræde med i et talentshow?

- 'Lyse nætter' med Alberte eller 'Efter festen' med Sneakers.

Hvilken af dine egne sange kan du bedst lide at synge?

- 'I morgen er der også en dag' og alle de stille sange. Jeg hader at synge 'Hjem fra fabrikken', fordi den er så teknisk svær med den der falset. Måske ender 'Er det nu' med at blive den, jeg bedst kan lide at synge.

Uh ja, vil du fortælle, hvad din kommende sang, 'Er det nu', handler om?

- Den handler om at slå op med en ven. At en venskabsrelation kan være mindst lige så kompliceret som en kærlighedsrelation. Det syntes jeg ikke, der fandtes så mange sange om.

Så det var en sang, du syntes manglede i verden?

- Ja, det er tit udgangspunktet for mine sange. Jeg har faktisk ikke selv skrevet melodien, men da jeg hørte den første gang, blev jeg så rørt. Lige dér var jeg midt i en konflikt med min bedste ven, som også er den ven, jeg kan blive allermest irriteret på. Så jeg vidste bare, at det var dét, den skulle handle om.