'Mø er den superstjerne, verden ikke vidste, den havde brug for'

Mø er blevet større end sine hits, mener radiovært. Onsdag spiller hun på Smukfest.

(Foto: © ROD CLEMEN, Ritzau Scanpix)

"Uden sammenligning ét af landets stærkeste livenavne."

"Det perfekte idol."

"Et ikon."

Det er de helt store ord, der bliver fundet frem, når snakken falder på danske Karen Marie Ørsted fra Fyn, eller – som de fleste nok kender hende – den internationalt anerkendte popsensation Mø.

Ordene kommer fra P3-radiovært Pelle Peter Jencel, og de falder i anledning af, at kvinden bag monsterhits som 'Kamikaze', 'Final Song' og 'Lean On' onsdag aften har fået det ærefulde hverv at være med til at sparke gang i dette års Smukfest, når hun går på scenen klokken 21.30 – ti år efter sit helt store gennembrud.

- Mø er ét af sin generations mest definerende navne, lyder det fra Pelle Peter Jencel, der blandt andet har lavet podcasten 'Hvem er Mø?' med den danske musiker.

- Hun har vist, at man godt kan være fra et provinshul og samtidig være en international superstjerne. Hun har vist, at man sagtens kan være punk og samtidig lave giga hits. Og at man sagtens kan danse "grimt" og vildt og stå på de allerstørste scener. På den måde er hun en pionér og et ikon, uddyber radioværten.

- Hun er en vanvittigt dygtig sangskriver, som kan lave radiobangers med sjæl og kant. Og så har hun hele vejen igennem været ydmyge Karen fra Ubberud.

Det er en helt utæmmelig passion, der findes i Mø, mener radiovært Pelle Peter Jencel. (Foto: © Emma Sejersen, Ritzau Scanpix)

Fik overrakt pris af Sporty Spice

Mange af os hørte første gang om hende – Karen fra Ubberud – tilbage i 2013, da hun udgav singlen 'Pilgrim'. På Roskilde Festival samme år spillede hun på teltscenen Pavillon Junior, hvor der var plads til omkring 2.000 publikummer.

Der dukkede i omegnen af 25.000 op til koncerten.

Endnu flere af os stiftede bekendtskab med den ydmyge fynbo, da hun året efter vandt P3 Prisen, som hun fik overrakt af sit store barndomsidol Melanie C – eller Sporty Spice – fra Spice Girls.

Men faktisk startede Møs musikalske løbebane endnu tidligere.

- Hun begyndte med at være kæmpe fan af Aqua og Spice Girls, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Og da hun så blev teenager, opdagede hun hele punkscenen og en række tungere navne, som også havde en helt særlig eksplosiv energi live. Noget, hun også selv praktiserede i punkbandet Mor, som hun dannede med sin roomie og bedste veninde Josefine.

Mor blev opløst i 2012, men levede på en måde videre, da Karen sprang ud som Mø, mener Pelle Peter Jencel:

- Det var, som om hun sidenhen tog det bedste fra begge verdener – henholdsvis Spice Girls- og punkverdenen – og byggede sit eget univers. Det indeholdt både tusind tons girlpower og kæmpe popsange, men havde samtidig en helt særlig skramlet og autentisk vildskab og charme.

Og det var netop denne kombination af genrer og udtryk, der på ingen tid fik Mø til at lyse så tindrende klart på pophimlen for omkring et årti siden, mener Pelle Peter Jencel.

- Hun skabte lidt en lyd, der på dét tidspunkt ikke fandtes. Dengang var genrerne lidt skarpere defineret – enten lavede du pop, rock, elektronisk, indie eller rap. Og det var, som om Mø som én af de første blandede alle genrerne på numre som 'Pilgrim', 'Maiden' og 'Glass'.

Mø er især kendt for sine vilde liveoptrædener – her på Northside i 2017. (Foto: © Axel Schütt, Ritzau Scanpix)

'Mø ramte noget helt unikt'

Med den danske succes sikkert i hus gik der ikke længe, før udlandet også fik øje på fynboen.

Og ligesom i Danmark var hendes musikalske sammenskudsgilde af genrer også med til at gøre hende til noget helt særligt uden for landets grænser.

- Mø ramte noget helt unikt. Hvor tidligere generationer ofte sværgede til én genre – enten hiphop, rock eller noget tredje – var Mø det perfekte idol for en generation, der er vokset op med alle typer musik tilgængelige igennem blandt andet internettet, lyder det fra radioværten.

- Helt konkret bredte hendes hjemmelavede sange og videoer fra hendes værelse sig til teenagere over hele verden via de helt tunge musikmedier som Pitchfork og Rolling Stone. Og da hun så fulgte det op med at spille en masse shows, hvor de kunne opleve hendes uovervindelige energiudladninger, så tror jeg, at det meste af den internationale musikbranche vidste, at hér var noget specielt.

Ifølge Pelle Peter Jencel var Mø "den superstjerne, verden ikke vidste, den havde brug for".

Rihanna kunne have fået hendes største hit

Mø viste sig snart også at være den superstjerne, som den amerikansk-jamaicanske gruppe Major Lazer ikke vidste, de havde brug for at arbejde sammen med.

Da hun en dag blev spurgt i et interview, hvem hun gerne ville arbejde sammen med, nævnte hun Major Lazer, fordi hun var stor fan af gruppens sang 'Get Free'. Dét opdagede en del af hendes og Major Lazers fans, som derefter tweetede det til Diplo, som er front- og bagmand i Major Lazer.

Snart satte Mø sig sammen med Major Lazer og DJ Snake. Og i marts 2015 ramte Møs – indtil videre – største succes så alverdens radiostationer og streamingtjenester.

Mø på toppen af sin karriere, da hun optræder på Roskilde Festivals Orange Scene i 2016. (Foto: © Melissa Kühn Hjerrild, Ritzau Scanpix)

Monsterhittet 'Lean On' blev i første omgang forsøgt solgt til Rihanna og Nicki Minaj, der dog begge takkede nej. Mø endte til slut med at lægge sine egne vokaler på sangen, som hun havde været med til at skrive.

Resten er pophistorie.

- 'Lean On' blev én af de første sange nogensinde til runde en milliard streams (i dag har den omkring 1,7 milliarder streams). Det var et historisk øjeblik for dansk musik, lyder det fra Pelle Peter Jencel, som uddyber:

- Det var jo én af sin tids absolut største sange overhovedet. Der er få mennesker, der i dag lever på jordkloden, der ikke har hørt Møs stemme og tekst, og det er takket være den sang. Den lå jo nærmest nummer ét i hele verden. Den gjorde både Major Lazer og Mø til verdensstjerner.

Som at køre med en brækket albue og en skadet storetå

Mø var ikke sen til at udnytte succesen. Der blev udgivet ny musik – blandt andet sangen 'Cold Water' med verdensstjernen Justin Bieber – der blev givet konstante interviews, og der blev sat en verdensturné i søen.

Men i 2019 – fire år efter det helt store, internationale gennembrud – knækkede filmen.

- Mø fik nogle signaler fra kroppen, der prøvede at fortælle hende, at hun havde kørt sig selv for hårdt, forklarer Pelle Peter Jencel.

I 'Hvem er Mø?' forklarer Mø selv, hvordan hendes liv i den periode føltes som at køre med en brækket albue og en skadet storetå. Hun begyndte at få angstanfald.

- Hun havde lyst til at sige ja til alt – spille koncerter, lave musik, promovere det, give interviews og rejse jorden rundt. Alle hendes drømme gik jo i opfyldelse på én gang – gange 10.000, siger Pelle Peter Jencel, der interviewede hende til podcasten.

- Men det svarede lidt til at passe to fuldtidsjobs samtidig med at være konstant på interrail og desuden have ansvaret for en gigantisk millioninvestering liggende på sine skuldre – og så blive filmet imens.

- Det kan man ikke overleve så mange år i træk.

Heller ikke Mø, der i slutningen af 2019 valgte at trække stikket.

Mø til én af sine sidste koncerter i lang tid: på Roskilde Festival i 2019. Kort efter valgte hun at holde en pause. (Foto: © Malthe Ivarsson, Ritzau Scanpix)

Hun vendte først tilbage tre år senere. Da 2019 var blevet til 2022, havde hun lært at sætte grænser og skiftet ud i sit team. Hun havde lært at passe på sig selv. Det havde hendes team også.

Hun udgav pladen 'Motordrome' og begyndte at holde koncerter igen.

Mø-fan: 'Hun er 100 procent sig selv'

Én af dem, der netop har været til koncert med Mø, er Martin Buhl fra Aalborg, der oplevede hende til Grøn Koncert.

- Det var en meget speciel oplevelse, fortæller den 34-årige jurastuderende.

- Jeg har lyttet til hende i mange år, så det var vildt lige pludselig at stå foran hende og mærke hendes energi. Hendes originalitet og personlighed skinner virkelig igennem på scenen. Hun er 100 procent sig selv i en verden, hvor rigtig mange prøver at være nogle andre.

Martin Buhl stiftede første gang bekendtskab med Mø, da han gik og hørte radio, mens han gjorde rent. Han har været fan lige siden. (Foto: © PRIVAT)

Martin Buhl har dyrket Mø, lige siden han en dag for mange år siden tilfældigt hørte 'Final Song' i radioen. Sangen fik ham til at dykke ned i hendes univers, og han fandt snart ud af, at Mø både har lavet sange, der passer til, når man er glad, når man er forelsket, eller når man har personlige problemer.

- Hun giver virkelig udtryk for sine egne, personlige følelser i musikken. Det gør, at man connecter med hende, mener Martin Buhl.

Det gjorde han – og resten af publikum – også til Grøn Koncert i Aalborg:

- Det var tydeligt, at folk ikke bare lyttede til musikken. De mærkede den også.

'Nogle artister er meget mere end et hit'

Ifølge radiovært Pelle Peter Jencel, er Mø da også mere relevant end nogensinde her i 2023. Og hvis man er på Smukfest, er der god grund til at lægge vejen forbi hendes koncert, mener han:

- Når du har lavet så sindssygt mange store sange og samtidig været med til at definere en lyd, en stil og en hel generation, så vil Mø resten af sit liv være relevant på de store scener. Nogle gange laver du noget så vigtigt, at du indskriver dig i musikhistorien – eller endnu vigtigere – i folks hjerter, siger han og slutter:

- Man skal huske, at nogle artister er meget mere end et hit. Mø er en pionér og et ikon. Og uden sammenligning ét af landets stærkeste livenavne.

Onsdag aften spiller dét livenavn på Smukfests største scene.

Mø på dette års Heartland Festival tilbage i juni. Onsdag aften gælder det Smukfest. (Foto: © THOMAS RUNGSTRØM, Ritzau Scanpix)