Oktober er national cybersikkerhedsmåned, og her skal danskernes digitale sikkerhed have et løft, så vi står bedre rustet til en hverdag med flere og flere digitale trusler.
I den forbindelse sætter læringsindsatsen ultra:bit fokus på cybersikkerhed for eleverne i 7. og 8. klasse. ultra:bit er en fem-årig læringsindsats, som DR står bag i partnerskab med CFU og Astra, støttet af Industriens Fond.
- Vi vil gerne gøre det nemt for lærerne at sætte cybersikkerhed på skoleskemaet. Vi har med læringsindsatsen ultra:bit en unik mulighed for at lave et spændende undervisningstilbud, hvor vi kombinerer et digitalt undervisningsforløb med en engagerende læringsevent, siger Morten Skov Hansen, chef for DR Ultra, Ramasjang og Minisjang.
Elever deltager i læringsevent på ny måde
Det bliver en helt utraditionel undervisningstime i selskab med DR-vært Jonas Madsen fra Ultra Nyt.
Læringseventen ’ultra:bit LIVE’ tager eleverne i 7. og 8. klasse med på en rejse ind i en ellers lukket og ukendt verden, hvor værten Jonas Madsen udforsker hackernes metoder. Han får blandt andet besøg af en ’etisk hacker’, der arbejder med de samme metoder som hackerne, men med et godt formål – nemlig at forhindre cyberangreb.
- Vi vil gerne være med til at give de unge et indblik i, hvad de skal være opmærksomme på for ikke at blive udsat for hacking. Der findes et hav af udspekulerede måder, som kan blive brugt mod os alle - voksne som børn. Det er ikke skamfuldt at blive hacket, for det kan ske for alle. Vi vil gerne give de unge gode råd og redskaber til at undgå hackernes fælder, for det er vigtigt, at vi alle sammen kan have en tryg digital hverdag, siger Morten Skov Hansen.
Eleverne deltager digitalt i læringseventen hjemme fra deres eget klasselokale, og de bliver sat på en prøve, hvor deres viden om cybersikkerhed bliver afgørende for at løse udfordringerne, som værten Jonas Madsen stiller dem undervejs.
Forløbet starter på DR’s læringsplatform DR Skole, hvor klasserne skal gennemgå et digitalt undervisningsforløb. Her stifter de bekendtskab med flere forskellige metoder, som hackere bruger, og ikke mindst hvilket forsvar de selv kan stille op for ikke at blive hacket.
Lærerne kan forud for læringseventen deltage i et forberedende kursus, som Center for Undervisningsmidler (CFU) har skræddersyet til forløbet. Kurserne foregår digitalt og er gratis.
Ni ud af 10 skoler er med i ultra:bit
Ni ud af 10 skoler i Danmark er tilmeldt ultra:bit-læringsindsatsen, som siden 2018 har inspireret tusindvis af børn og unge til at arbejde med teknologi og programmering af mikrocomputeren ’BBC micro:bit’ bl.a. gennem undervisningsforløb og læringsevents.
Fra dette skoleår tilbyder ultra:bit som noget nyt også undervisningsmaterialer og særlige undervisningstilbud for 7. og 8. klasserne – blandt andet med fokus på cybersikkerhed.
- Vi har set, hvordan eleverne i 4. til 6. klasse gennem ultra:bit er blevet inspireret til at lære at kode og skabe løsninger med teknologi. Nu hvor eleverne i 7. og 8. klasse også er ombord, glæder vi os til at se, hvordan de løfter kompetenceniveauet, så de kommer til at stå bedre rustet til en digital hverdag og på længere sigt et digitalt arbejdsliv. Danmark har brug for, at nye generationer både kan bruge og skabe teknologiske løsninger – men samtidigt også kan tage kritisk stilling til digitaliseringen. Og her er cybersikkerhed essentielt, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
Alle lærere kan tilmelde deres 7. og 8. klasser til læringseventen ’ultra:bit LIVE om cybersikkerhed’ på www.dr.dk/ultrabitlive.
Læringseventen foregår onsdag d. 3. november 2021.