1.200 børn i 4. og 5. klasse fra Aarhus Kommune og 1.200 børn fra andre dele af Jylland er inviteret med, når DR afholder læringseventen ’ultra:bit camp’ i hjertet af Aarhus. Eventen har teknologi, leg og læring i fokus, og det er DR’s populære børnevært Sofie Østergaard, der skal styre showet. Sammen med CFU kodeeksperten Martin Exner guider hun elever og lærere gennem et hæsblæsende interaktivt show fyldt med teknik-gadgets, vilde udfordringer og sjove kodeopgaver. Fra scenen underviser Martin Exner børnene i sjove opgaver med små mikrocomputere ved navn ’BBC micro:bits’, som eleverne kender fra undervisningen i skolen.
Læringseventen ’ultra:bit camps’ er en del af DR’s digitale lærings- og undervisningsprojekt ”Projekt ultra:bit” som er støttet af Industriens Fond, og udviklet af DR og CFU i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen. Alle tilmeldte skoler i projekt ultra:bit tilbydes klassesæt mikrocomputere, de såkaldte ’BBC micro:bits’, som kan bruges i undervisningen på 4.-6. klassetrin. Projektet giver børn og lærere en unik mulighed for at lære om kodning, teknologi og digital dannelse på en sjov og kreativ måde.
Stor opbakning fra værtsbyen
I Aarhus er der stor opbakning til projektet. Over 9.000 aarhusianske elever fra 50 forskellige skoler er med i projekt ultra:bit, som ultra:bit camps er en del af. Byens Rådmand for Børn og Unge er begejstret for titlen som værtsby.
- Det er superfedt for elever, lærere og for Aarhus, at vi bliver dansk centrum for digital leg og læring. Der er lagt op til et brag af en event med masser af sjove opgaver og oplevelser, som viser hvordan kodning og kreativitet går hånd i hånd. Det er helt afgørende, at børn får indblik i den verden af oplevelser, muligheder og innovation, som ligger i det digitale, og uge 38 er en fantastisk mulighed for det, siger rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Thomas Medom.
Fra gymnastiksal til læringsunivers
Det bliver Katrinebjergskolen i Aarhus, der kommer til at danne rammerne for arrangementerne. Her er der nemlig plads til de mange elever og lærere, der i løbet af tre dage skal deltage i ultra:bit camps. På Katrinebjergskolen er man også glade for ultra:bit projektet og for rollen som værtsted. Her bliver teknologi og BBC micro:bits i høj grad integreret i undervisningen til glæde for både lærere og elever.
- At arbejde med BBC-micro:bits er en enkel, effektiv og spændende måde for elever at blive digitale producenter på. Programmeringen er meget intuitiv, og da micro:bitten samtidig er lille og nem at bruge, kan eleverne udvikle smarte dimser, som de designer på baggrund af egne erfaringer og fantasi. At arbejde med at designe algoritmer på micro:bits er på mange måder en fremragende indgang til arbejdet med det 21. århundredes learning skills, siger IT-underviser på Katrinebjergskolen, Klaus Ørum.
Han ser frem til, at hans elever skal deltage i ultra:bit camps, når deres egen skole skal danne rammerne for læringseventen. Det samme gør skoleleder på Katrinebjergskolen, Christian Hellum.
- Vi er glade for, at vi på Katrinebjergskolen får mulighed for at være rum for alle de kreative og nysgerrige teknologikyndige elever, der i løbet af de tre dage i september kommer til at fylde skolen, og vi glæder os til at se vores gymnastiksal forvandle sig til et højteknologisk læringsunivers i børnehøjde, siger skoleleder Christian Hellum.
I DR er man glad for samarbejdet med Aarhus Kommune om det store læringsevent, som en del af ultra:bit indsatsen.
- Vi håber, at vi med ultra:bit camps kan give børnene en oplevelse af, at teknologi er sjovt og fyldt med muligheder for selv at være skabende. Det glæder os meget, at vi i år kan invitere endnu flere børn til ultra:bit camps, lyder det fra kanalchef for DR Ultra, Morten Skov Hansen.
ultra:bit camps løber af stablen d. 17., 18. og 19. september i Aarhus og i uge 39-41 i København.
Tilmeldingen til ultra:bit camp er åben på www.dr.dk/projektultrabit.