Carl er født for tidligt. Han har brug for livsvigtig medicin, som hjælper ham med at trække vejret. Men da en ny producent får eneret på markedet, stiger prisen på medicinen med 4.000 procent. I ’Medicinens Pris’ viser DR Dokumentar, hvordan medicinalselskaber forsøger at holde konkurrenter ude af markedet og hæver prisen på medicin, som vi kunne have fået til et langt lavere beløb.
Livsvigtig medicin stiger fra 20 kroner til 800 kroner
Carl er to måneder gammel og har været indlagt på Aalborg Universitetshospital lige siden fødslen. Da han kommer til verden, vejer han 925 gram. Han har derfor brug for medicin, som stimulerer hans vejrtrækning. Men en dag må de danske apoteker, som producerer medicinen, ikke længere fremstille produktet. Et medicinalfirma har fået eneret til at markedsføre medicinen under et nyt navn, og firmaet hæver nu prisen fra 20 kroner til 800 kroner for den samme mængde.
På Aalborg Universitetshospital er personalet chokeret over prisstigningen. Den nye medicinpris risikerer at koste neonatal-afdelingen en halv million kroner ekstra om året. Prisstigningen sker på trods af, at medicinen er let at fremstille – lige så let, som at ”putte sukker i kaffen”.
Store konsekvenser for regioner og sygehuse
De stigende medicinudgifter har store konsekvenser for landets regioner og sygehuse, der tvinges til at spare flere hundrede millioner kroner. Ansatte fyres, stillinger nedlægges og sengepladser fjernes. I Viborg har Ulla efter 20 år mistet sit job som social- og sundhedsassistent. Hun er bekymret for patienternes omsorg og pleje og frygter, at sygehuspersonalet presses for hårdt.
Lægemiddel fordoblet i pris
Sidste år brugte Danmark over hundrede millioner kroner på et nyt lægemiddel, som kan kurere patienter for hepatitis C – en sygdom, der giver risiko for leverkræft. 63-årige Lena blev ramt af sygdommen, da hun som ung var narkoman og delte kanyler med andre. Hun og mange andre hepatitis C-patienter har brug for behandling, som kan hjælpe dem til at blive raske.
Den nye medicin er opfundet af et lille firma i USA, men da et stort internationalt medicinalselskab køber firmaet og sender lægemidlet på markedet, er prisen fordoblet. Nu koster et behandlingsforløb i Danmark over 300.000 kroner per patient. Og regionerne kan ikke sige nej til medicinen på grund af pris – sådan er reglerne.
Dokumentarudsendelsen skildrer dilemmaet og taler med amerikanske eksperter om prisen på medicinen. Men programmet ser også på en amerikansk senatsundersøgelse, der afdækker vigtige dokumenter om hepatitis C-behandlingen, som koster det danske sygehusvæsen dyrt.
'Medicinens pris' - mandag den 12. september klokken 20.45 på DR1.