VIDEO: 2018 står i videnskabens tegn i DR

Hvor danmarkshistorien i 2017 blev det store samtaleemne, står 2018 i videnskabens tegn i DR. I en lang række programmer og aktiviteter året igennem sætter DR spot på, hvordan dele af videnskaben ændrer vores liv, og hvad den betyder for den måde, vi ser os selv på

Hvor danmarkshistorien i 2017 blev det store samtaleemne, står 2018 i videnskabens tegn i DR. I en lang række programmer og aktiviteter året igennem sætter DR spot på, hvordan dele af videnskaben ændrer vores liv, og hvad den betyder for den måde, vi ser os selv på. Under overskriften ’Viden skaber os’, vil danskerne komme med ud i det ydre rum, over i den geniale menneskekrop og ind i den fremtid, vi selv skaber med videnskab og teknologi.

Hver dag giver videnskaben ny viden og ny teknologi, der er med til at ændre vores omgivelser, os selv som mennesker, vores relationer til hinanden og det samfund, vi lever i. Men hvad betyder videnskaben for vores liv? Det ser DR nærmere på i en lang række programmer i 2018.

Satsningen er allerede i gang med blandt andet dokumentarer på DR2, temaer i en række af P1s programmer som for eksempel Digitalt, Recept samt features på dr.dk/viden. I den kommende tid skruer DR op for blusset, og allerede i slutningen af januar kan seerne komme med helt ud i verdensrummet for at se nærmere på grænserne for vores verden og vores liv. Derefter går DR tæt på mennesket – og helt ind i kroppen, hvor det handler om biologiens blik på mennesker fra liv til død. Til efteråret er der fokus på relationer mellem mennesker, og sidst på året handler det om teknologi og den innovative fremtid, som mennesket skaber.

Samarbejder bringer videnskaben tæt på befolkningen

Som en del af ’Viden skaber os’ samarbejder DR med landets biblioteker og Experimentarium om at udbrede flere sider af videnskab og forlænger dermed danskernes oplevelse af de programmer, de har set eller hørt hos DR. Biblioteker fra hele landet undersøger kroppen indefra og ud med videnskabelige beskyttelsesbriller på. Der bydes blandt andet på interaktive aktiviteter, hvor hele familien opfordres til at eksperimentere, lave sammenligninger og tests af, hvordan ydre faktorer og livsstil kan påvirke menneskekroppen.

I hele uge 7 vil alle besøgende på Experimentarium kunne opleve menneskets centrale livsstadier, fra foster til gammel, når DRs VR-film indtager foyeren. De efterfølgende tre uger, rejser DR & Experimentarium sammen afsted til flere udvalgte biblioteker i landet, og fører kommunens skoleklasser gennem både VR-oplevelser, hjerneøvelser og dissektioner. Alt sammen for at give et videnskabeligt indblik i vores geniale krop.

"Videnskaben har en enorm betydning for både vores samfund, for det liv, vi lever og den måde, vi forstår os selv på. I 2017 var DR med til at sætte spot på betydningen af vores fælles historie, og i år lukker vi dørene op til videnskabens gemakker, i tæt samarbejde med blandt andre bibliotekerne og Experimentarium. Vores mål er at engagere hele befolkningen i samtalen omkring videnskaben - ikke for videnskabens egen skyld, men for bedre at forstå os selv og vores samfund, siger generaldirektør i DR," Maria Rørbye Rønn.

’Viden skaber os’

Under det fælles tema ’Viden skaber os’ tager DR livtag med videnskaben i en lang række programmer på alle kanaler. Samtidig skruer DR op for den løbende formidling af videnskab i både de faste programmer på P1 og ikke mindst på dr.dk/viden, som året igennem lancerer nye temaer og aktiviteter. DR Viden har som mission at rykke grænserne for den digitale formidling, og videnskabens år vil derfor byde på et væld af kreative indslag på dr.dk. Allerede nu kan brugerne via spil, grafikker og videoer blandt andet udsætte Andreas Mogensen for tyngdekraften på Mars og klikke sig rundt på en 3D-model af NASAs vildeste rumdragt. Senest har DR ansat Carsten Nielsen, der fra 1. februar bliver viden- og tech-korrespondent, med fast base i Aalborg sammen med DR Viden.

Et særligt fokusområde bliver børnene, hvor der blandt andet skal bygges rumraketter, reddes bier på DR Ramasjang og fortælles fiktion i Minecraft på DR Ultra. Samtidig vil DR Ultra fra efteråret 2018 fokusere på børns digitale udvikling, især deres teknologiske kreativitet og deres forståelse og kritiske stillingtagen til teknologien.

"Vores ambition er at gøre danskerne nysgerrige på videnskabens rolle. Med hjælp fra blandt andre DRs nyåbnede videnscenter i Aalborg, DR Viden, har vi en række programmer og aktiviteter i støbeskeen, som skal gøre det komplekse stof både relevant og nærværende. Samtidig har vi året igennem et særligt fokus på børnene på både DR Ultra og DR Ramasjang, hvor vi med både programmer og events vil vække børnenes interesse for forskellige aspekter af videnskaben," siger mediedirektør Henriette Marienlund

Rumrejsen 2018 - live

Turen starter ude i rummet, hvor det hele begyndte for os alle inden mennesket havnede på Jorden. Men engang i fremtiden kan vi måske ikke længere bo på Jorden. Hvor i det enorme univers kan vi så bo, og hvordan kommer vi derhen? Det forsøger værterne Line Friis og Anders Lund Madsen at finde svaret på i et stort live-program til hele familien. Nogle af verdens førende danske rumeksperter fortæller om den allernyeste viden fra rummet, og om de millioner af nyopdagede planeter vi muligvis kan bo på i fremtiden.

Forsøg live i studiet viser, hvilke udfordringer vi mennesker oplever ved at bo på andre planeter og på lange rejser i rummet. For eksempel skal Line og Anders afprøve en nyudviklet maskine, der laver deres tis om til en væske, de skal drikke. Og Versus- og Ultra-duellanterne Hjalte og Tjelle kæmper om, hvem der kan blive den bedste astronaut. Under hele programmet svarer eksperterne på seerspørgsmål, og som afslutning sendes seernes egen hilsen afsted til en af de planeter, der måske har liv som på Jorden. Programmet sendes live den 31. januar klokken 20.00 på DR1

Din geniale krop

Kroppen er en enestående konstruktion – faktisk er den så genial, at den overstiger meget af det, vi mennesker selv har formået at skabe. Hver dag trækker vi vejret 23.000 gange, vores hjerte slår 100.000 gange, og vi bekæmper konstant milliarder af bakterier og virusser. Hyperkomplekse mekanismer sørger for, at vi overhovedet kan overleve. Fra vi står op, til vi går i seng - og endda når vi sover - arbejder kroppen konstant. Men hvordan påvirker vi selv og vores moderne livsstil den krop, vi allesammen har haft i årtusinder? Det finder vi ud af, når vi i fire programmer går helt tæt på - og ind i - vores krop - for bedre at forstå, hvad der sker med os - og indeni os - fra vi tager de første skridt, gennem turbulente teenageår, og til voksenliv, alderdom og død. Den fascinerende rejse kan opleves i programmerne ’Din geniale krop’, der sendes på DR1 fra den 12. februar og de næste tre mandage.

I foråret udforsker P2 forholdet mellem klassisk musik og videnskab i en ny serie. Der er formler og proportioner i musik. Der er matematik i akustik. Der er ligheder mellem astronomi og musik, og så går P2 tættere på det sted i hjernen, der tilsyneladende kun kan aktiveres af musik og fra uge 8 sender DR K en serie og en række dokumentarer om hjernen.

Børns muligheder for at skabe fremtiden

Til efteråret ser DR Ultra på børns teknologiforståelse. Børn har taget mobiltelefoner, tablets og hverdagens teknologi til sig. Nu får de chancen for at få en større forståelse for, at produkter og teknologi både rummer uanede muligheder for at skabe fremtiden og samtidig kalder på kritisk stillingtagen. Med børnenes skaberkraft i centrum skal indsatsen understøtte børns kreativitet, så deres teknologiforståelse kommer gennem lysten til at undersøge, opleve og sammen skabe nye lege og idéer til løsninger på hverdagens udfordringer.

DR har indkøbt de bedste videnskabsdokumentarprogrammer, som man kan se hen over hele året – Desuden har P3 en række podcasts om videnskab. Viden skaber også fremtidens generationer, som vil møde DRs satsninger direkte i klasseværelset. DR Skole og DR Undervisning vil løbende hen over året lancere digitale undervisningsmaterialer, som tager udgangspunkt årets tv-programmer og tematikker.