I de danske stuer har man siden den 17. marts i år kunnet høre klaverspil og sangklassikere hver mandag til fredag klokken 9.05 og klokken 10.05 i weekenderne.
DR’s ‘Morgensang’ har på den måde været samlingspunkt for mange danskere og tilbudt sammenhold og fællesskab i en tid, hvor meget bliver ændret og underlagt restriktioner.
I alt har produktionen bag ‘Morgensang’ gennem de sidste syv måneder modtaget over 15.000 brugerhenvendelser med sangønsker, forespørgsler og historier. Imellem disse har blandt andre været sangønsker fra familier, skoleklasser, løbeklubber,og ekstra udsatte og ensomme.
- Når man synger med på ‘Morgensang’, synger man måske alene i sin stue, men man ved også, at der er andre rundt omkring i Danmark, der synger med. På den måde synger vi sammen, og når først man har lukket munden op og sunget, så har man startet dagen på en god måde. Det løfter bare humøret. Særligt i svære tider som denne, hvor vi skal begrænse vores kontakt med andre. Musik er jo kommunikation, så når vi sender noget ud, så sender danskerne deres svar og historier tilbage, siger Ole Kibsgaard, der i dag sidder bag klaveret til ‘Morgensang’.
Det særlige fællesskab omkring morgensang, som på mange måder har samlet danskerne på tværs af generationer og kulturer, har også gjort stort indtryk på folkene bag programmet.
- Vi kan se, at morgensang har samlet danskere. Det er vi rigtig glade for og meget stolte af. Det er vigtigt, at DR bruger sin centrale position til at styrke sammenhængskraften i Danmark gennem inkluderende fællesskaber for alle generationer. Derfor er det også overvældende med alt den positive respons, vi har fået, siger den programansvarlige for DR’s morgensang, redaktionschef Ralf Richardt Strøbech.
Hør Kaya Brüel og Ole Kibsgaard fortælle om det fællesskab, de synes, Morgensang skaber:
Hjælper i krisetider
At danskerne samles om sang i krisetider er ikke noget nyt. Under Anden Verdenskrig deltog tusindvis af danskere i de såkaldte alsangsstævner, hvor man gennem sang og fællesskab forstærkede det danske sammenhold og den nationale stolthed.
- Sang og morgensang er jo to ældgamle traditioner, der ligger dybt forankret i os danskere. Vi synger stadig på mange skoler, i kirker og til højtider netop fordi, der sker et eller andet, når vi synger sammen. Især i denne tid tror jeg, musikken er ekstra vigtig. Vi må ikke længere røre hinanden eller kramme. Sangen er en ny og forstærket måde at kommunikere sammen på. På den måde når vi hinanden i musikken, og vi når hinanden med stemmerne, siger Kaya Brüel.
Den første udgave af Morgensang blev i marts sendt på DR Pigekorets Facebook-side. Allerede efter første sending var begejstringen så stor, at det blev besluttet, at konceptet skulle indgå som en fast del af DR’s programflade om morgenen. Dette er sidenhen blevet et fælles samlingspunkt for mange danskere, hvor op til 300.000 danskere dagligt har set med undervejs.
Efter 100 afsnit med komponist og dirigent for DR Pigekoret Phillip Faber ved klaveret, overtog Silja Okking og Ramasjang programmet hen over sommeren. Programmet har siden den 12. august haft Kaya Brüel og Ole Kibsgaard som værtspar.
- Det er et stort privilegie, at Ole og jeg får lov til at bringe de her sange videre til danskerne i den her svære tid. Vi får ubeskrivelig mange seerønsker, og det er vi rigtig glade for. Hele meningen med morgensang er, at vi synger sammen med seerne derhjemme. Og der er bare nogle af sangønskerne, der går lige i hjertekulen, siger en rørt Kaya Brüel.
Et af disse sangønsker var fra unge Laura Kehler, der gennem sin barndom flere gange har været indlagt på Rigshospitalet. Under indlæggelserne har Laura Kehler og andre børn på Rigshospitalet flere gange haft besøg af Ole Kibsgaard og hans trofaste følger, guitaren. Hun sendte derfor sangønsket ‘Under stjernerne på himlen’ af Tommy Seebach til morgensangsprogrammet med en stor tak til Ole Kibsgaard for den forskel, sang og musik kan gøre.
- Jeg vidste ikke, at Laura havde skrevet ind, så det slog lidt benene væk under mig. Jeg blev meget rørt, siger Ole Kibsgaard om Laura Kehlers sangønske til ‘Morgensang’.
Dansk koncept
Det stærke fællesskab, som er opstået blandt danskerne om sangen, er også blevet bemærket i udlandet. Historien om det danske morgensangskoncept har blandt andet været bragt i PBS NewsHour i USA, BBC Radio 3 i Storbritannien og det engelske magasin Choir & Organ.
- Dele af den positive modtagelse af programmet skyldes selvfølgelig krisen, men jeg tror også, der ligger noget meget væsentligere bag. Det, at vi i Danmark har ‘Morgensang’ som samlingspunkt, er helt særligt sammenlignet med mange andre lande. Vi tænker måske ikke over det, men her i landet synger vi sammen i mange sammenhænge. Både på skoler, stadioner, til fødselsdage, jul og sankthans. Det er en vigtig og meget unik del af den danske fællesskabsånd, og noget vi skal styrke sammen, siger Ralf Richardt Strøbech.
Dette har også betydet, at nye traditioner er opstået i forbindelse med morgensangskonceptet. I weekenderne har 'Morgensang’ særligt fokus på familien og opfordrer til, at børn og forældre synger sammen. I hverdagene står en skoleklasse hver onsdag for en af programmets to sange.
- Jeg tror, vi rammer mange forskellige danskere med ‘Morgensang’. Fælles for os alle er nok, at det hver morgen giver os en følelse af, at vi gør det sammen, og at vi alle lige nu befinder os i den samme krise. På den måde kan det være en form for erstatning til fysisk samvær og det fællesskab, som vi i høj grad har manglet de sidste mange måneder. Vi går gennem denne tid i fællesskab, og vi kan mærke hinanden ekstra meget, når vi synger sammen, siger Kaya Brüel.
Programmet ‘Morgensang’ sendes alle hverdage klokken 9.05 og i weekenderne klokken 10.05 på DR1, DRTV og P2. DR har netop meldt ud, at 'Morgensang' også fortsætter ind i 2021.
DR styrker fællesskaber i Danmark
- •
I DR’s strategi frem mod 2025 har DR tre centrale public service-ambitioner: DR understøtter demokratiet, DR bidrager til dansk kultur og DR styrker fællesskaber i Danmark.
- •
Artiklen her ser på (et af) DR's bidrag til fællesskaber i Danmark. DR har en ambition om at samle danskerne om det, der er vigtigt – i de daglige, små fællesskaber og ved de store begivenheder, der bevæger og optager os alle. DR vil være et inkluderende fællesskab for alle generationer og sidst – men ikke mindst – styrke sammenhængskraften i befolkningen gennem indsigt i hinanden, samfundet og os selv.
Morgensangs tidslinje
- •
16. marts 2020: Morgensang sendes første gang på DR Pigekorets Facebookside.
- •
17. marts 2020: Morgensang sendes første gang på DR1, DRTV og P2.
- •
16. april 2020: Specialudgave af Morgensang i anledning af H.M. Dronning Margrethes 80-års fødselsdag. Der sendes ’Fælles fødselsdagssang for Dronningen’ fra klokken 9.00 til 13.00.
- •
23. juni 2020: Sidste Morgensang med Phillip Faber.
- •
Sommeren 2020: Morgensang sendes på Ramasjang med Silja Okking og gæster.
- •
12. august 2020: Morgensang sendes igen på DR1, DRTV og P2 – nu med værtsparret Kaya Brüel og Ole Kibsgaard.