Den sidste sne var knap nok smeltet, før de første børn kastede sig ud i en redningsaktion for Danmarks bier. De meldte sig som ”RamasjangReddere”, plantede blomster, byggede bi-hoteller og lavede frøbomber.
Dengang – i marts og april - var det hele bakket op af seks tv-shows med Kristian Gintberg som vært på DR Ramasjang, en lille fiktionsserie om vandhenter-bien Viggo, plantefester hos DR i Aarhus, undervisningsmateriale om bier på dr.dk/skole og meget andet.
Men selv om det sidste program er sendt, er den sidste bi bestemt ikke reddet endnu. Børn, forældre og arrangører af events over hele Danmark er så interesserede i at fortsætte festen, at der er udsigt til mange flere biredder-arrangementer hen over sommeren og i efteråret. Aktiviteterne er støttet af 15. Juni Fonden.
Redaktør Pelle Møller fra Ramasjang glæder sig over, hvor meget kanalens indsats har sat i gang.
”Det er fantastisk at se, hvordan Ramasjang redder bierne-eventen er blevet meget større, end vi havde turdet at forestille os. Tænk at vores indhold, på diverse skærme, har inspireret så mange børn, og deres voksne, til at gribe sagen og tage ansvaret for at passe godt på naturen,” siger han.
Lisbeth Ellebæk, der er koordinator på ’Ramasjang redder bierne’-arrangementer rundt om i landet, forklarer, at hvor det i starten var DR Ramasjang, der stod bag begivenhederne, kobler man sig nu på eksisterende arrangementer.
”Der er en lang række natur-arrangementer og havemarkeder over hele Danmark, hvor det giver god mening at være med, og mange vil rigtig gerne have, at vi kommer,” forklarer hun.
Da der for nylig var Naturmøde i Hirtshals dystede Motor Mille fra Ramasjang i viden om bier mod ikke færre end 800 3. og 5. klasser, ligesom hun gav to shows for de mindre børn. Og da der den 10. juni var have- og fritidsmesse på Karensminde i Grindsted, kunne alle børn så blomster på et stykke udvalgt Ramasjang-jord på museet, der var kæmpe blomstermarked og mulighed for at møde Silja Okking fra 'Ramasjang redder bierne'-serien.
Smagsprøver på årets første honning
Hun er afsted igen, når der er Naturens Dag på Skovskolen i Fredensborg den 9. september, men allerede når Danmarks Biavlerforening den 23. juni holder ’Honning-jordbær-dag’ og byder på årets første honning, vil der være aktiviteter over hele landet, som også relaterer sig til RamasjangRedderne.
På Vilde Blomsters Dag, Naturens Dag og Kulturnatten i København vil der for eksempel også være bi-arrangementer, og der kommer hele tiden nye tiltag til.
På Bornholm har man med kampagnen #pollinatormarathon sået en maratondistance med blomster til glæde for bier og insekter, og den 27. juli slutter motionsløbet Etape Bornholm sit børneløb af med en 4,2 km distance, hvor Isabel Ndiyae fra Ramasjang varmer børnene op, og her vil der også være bi-quiz.
”Programmerne har virkelig sat en masse i gang og været med til at skabe en kæmpe bevidsthed om, hvor truede bierne er. Børn i tusindvis har meldt sig som RamasjangReddere, og de har plantet hundredtusindvis af blomsterfrø, og man kan heldigvis stadig sagtens nå at gøre masser for bierne de næste måneder,” siger Lisbeth Ellebæk.
Bi-redder-projektet er faktisk kun det første af en række ”redder-indsatser”, som Ramasjang planlægger. I 2019 kommer der en ny sag, som børnene skal engageres i og kan gøre en forskel i. Et af årets sidste ’Ramasjang Redder Bierne’-arrangement bliver i Zoologisk Have på Frederiksberg. I efteråret sætter de nemlig et særligt spotlys på vilde og truede dyr, og her kan børn og voksne komme og lære, hvad de selv kan gøre for at redde de truede bier.