Måske kender du ikke Simon Stefanskis ansigt, men du kender eller kommer til at kende hans stemme. Simon Stefanski er ny vært på DR-podcasten 'Genstart', der behandler tidens største historier. Han deler nu værtstjansen sammen med Anna Ingrisch, så podcasten udkommer seks dage om ugen og i alle ferier.
I de sidste 10 år har Simon Stefanski arbejdet med radio og reportager - overvejende i DR.
Radiorejsen startede, da Simon Stefanski på en turné med sit band 'Vinnie Who' i 2012 fik hjernerystelse og blev tvunget til at tage en lang pause fra både arbejde, fra koncerter og fra studiet i statskundskab.
I månedsvis var han tvunget til kun at lytte til taleradio, men det fik hans kærlighed til mediet til at vokse, og han besluttede at udskifte politologi med journalistik. Han startede i praktik på 'P1 Orientering' og 'P1 Dokumentar', hvor han herefter blev en fast del af 'P1 Orientering' og fortsatte i DR.
I 2020 var Simon Stefanski med til at udvikle dét, der blev til 'Genstart', og fortsatte som tilrettelægger på podcasten, indtil han blev vært på podcasten 'Tiden' i 2022. Nu vender han så tilbage til 'Genstart' som fast vært.
I januar giver Simon Stefanski tre anbefalinger til tv og lyd fra DR, som han selv har nydt.
- Film et menneske. Den simple opgave får dokumentarist Lea Glob på Filmskolen, men da hun vælger at pege sit kamera mod den unge kunstner Apolonia Sokol, ender hun med at indfange et drama, der er på størrelse med selve livet. I 13 år (!) følger hun Apolonias kampe; for at for at redde faderens Paris-teater, med at blive anerkendt for sit kunsthåndværk og finde mening i det rodløse. For mig er det mest tiltalende ved filmen dens store uforudsigelighed. Jeg har altid selv arbejdet med meget korte deadlines, og man kommer ofte til at fortælle historier med skabeloner, så jeg er dybt fascineret af en dokumentarist, der åbensindet observerer i så lang tid - og tilmed bryder ud af rollen som fluen på væggen på en meget meningsfuld måde. DR's udvalg af dokumentarer byder på masser af den slags kraftpræstationer.
- Jeg hører ekstremt mange nyhedsprogrammer om verden, og de handler som udgangspunkt altid om konflikter, magtmisbrug og menneskelige tragedier. Derfor er 'Vistis Vinyler' også en perfekt anderledes opløftende måde at komme verden rundt på. Oplev Afrika, Sydamerika og Asien på tusind nye måder og med et blik for den kulturelle rigdom, som alle verdens lande rummer. I ærlighedens navn skal det nævnes, at jeg er gode venner med Jonas - og endda har været i praktik hos ham i Guadeloupe - men jeg vil alligevel opfordre alle til at opdage verdens glemte musik med ham. Han har nemlig fundet gamle vinyler i støvede butikker på de fleste kontinenter. Særlig godt bliver det, når Jonas Visti er på reportagetur til Ghana eller Brasilien og opstøver sine egne idoler til eminente portrætter. Lyt for eksempel bare til episoden, hvor Jonas Visti besøger det brasilianske ikon Marcos Valle, og fremkalder hans livshistorie i stærke farver (Marcos Valle Special).
- Hver gang en eller anden onkel udbryder; ‘man må fandeme ik lave sjov med noget længere’, så lad dem lytte til podcasten 'Absolut Mathias Helt'. Jeg er virkelig imponeret over, hvordan skarpe holdninger blandes med selvudlevering og absurde platheder, uden at programmet mister følelsen af at være et fællesskab, hvor man må sige alt. Og prøve alt. Det er det eneste radio, der får mig til at grine med lyd på, og nu hvor sidste episode lige er udkommet, gør jeg mig klar til at sluge det hele en gang til lige ind gennem mumsehulllet.
Læs også flere anbefalinger fra Sara Bro, Peter Qvortrup Geisling, Maria Rossing og Mette Frisk.