Landets samfundsfagslærere er glade for programserien ’Detektor’ på DR2, der blandt andet tjekker fakta og tal i aktuelle debatter. I hvert fald planlægger lærerne at overrække Columbus-prisen 2018 på 50.000 kroner til ’Detektor’-redaktionen, når de den 29. oktober mødes til årsmøde i Foreningen af Lærere i Samfundsfag på Rosborg Gymnasium i Vejle.
Prisen bliver, som det hedder, ”ved passende lejligheder tildelt personer eller institutioner, der i den offentlige debat holder fast i ideerne om demokrati, ægte politisk engagement og betydningen af saglige argumenter”.
’Detektor’ får blandt andet Columbus-prisen for at ”give den demokratiske samtale fast grund under fødderne og værdifulde redskaber til undervisningen i samfundsfag”, skriver samfundsfagslærerne i en pressemeddelelse.
”Misinformation og falske nyheder går som en steppebrand over sociale medier og trænger endda ind i de etablerede nyhedskanaler. Konsekvenserne kan være alt fra uskyldige misforståelser til alvorlige forstyrrelser af den politiske proces. Derfor er der mere end nogen sinde brug for faktatjekkere, og for at de unge lærer at forholde sig kritisk til politiske påstande og måden, de præsenteres på. DR’s ’Detektor’ er en afgørende modvægt til ”fake news” og en guldgrube til samfundsundervisningen,” lyder det blandt andet.
Guld værd i undervisningen
Janne Wikman, der er lektor i samfundsfag ved Aarhus Katedralskole og formand for Columbus Fond, som uddeler prisen, siger:
”Det er guld værd, at et program som ’Detektor’ findes og kan bruges i undervisningen. Med ’Detektor’ har vi fået et meget anvendeligt værktøj, som giver elever metodisk forståelse og samtidig serverer aktuelle sager om alt fra forårets overenskomstforhandlinger til spørgsmål om, hvorvidt lamaudlejning er en ny konfirmationstrend.”
Hun tilføjer, at ’Detektor’ på et mere samfundsmæssigt plan udstiller magthavere, der ikke vil stå på mål for deres påstande i den politiske debat, og Janne Wikman kalder ’Detektor’ et meget konkret eksempel på, at medierne – som man da også fortæller eleverne – kan være ”samfundets fjerde statsmagt”.
’Detektor’ bliver sendt hver torsdag klokken 21.00 på DR2, og har Camilla Stampe og Kristoffer Eriksen som værter. Programmet, der er en DR-opfindelse, startede oprindeligt som radioprogram i januar 2011, og i oktober samme år var der tv-premiere på ’Detektor’ med Thomas Buch-Andersen som vært. Det var han frem til marts 2016, hvor Mette Vibe Utzon tog over frem til udgangen af 2017.
Motiverende for redaktionen
Redaktør for ’Detektor’, Marie Rask Glerup, glæder sig ikke overraskende over prisen:
”Vi er meget glade for at modtage så fin en pris. Det er motiverende for redaktionen, som har knoklet for at gøre ’Detektor’ endnu mere relevant og sikre, at det ikke er konsekvensløst for politikere, medier og debattører at misinformere og sprede falske historier. Vi håber, at vi også i fremtiden kan være med til at styrke unge gymnasieelevers kildekritik og øge deres forståelse for politik og statistisk,” siger hun.
’Detektor’ bliver ikke kun sendt i Danmark. Programmet er også blevet lavet i en svensk radioudgave og en norsk TV-udgave forud for stortingsvalget sidste år. DR Salg har også formatet med til Cannes senere i denne måned, når tv-købmænd mødes til den verdensomspændende MIPCOM-messe, hvor man udveksler tv-programmer og -formater.