Vært Adrian Hughes og daværende TV-direktør Bjørn Erichsen tæller ned - 10, 9, 8 … - til starten på den nye TV-kanal, DR2. Det er i 1996, og da kanalen gik i luften den 30. august, skulle den modsat moderkanalen DR1 satse på mere specialiserede programmer med blandt andet samfundsdebat og satire.
Sidenhen har DR2 fået en unik position netop inden for specialiseret kultur, historie og samfundsstof. Gennem tiden har DR2 været væksthus for programmer med kant, der startede specialiseret på DR2, men endte på DR1 som store brede programmer, som for eksempel brødrene Price, ’Bonderøven’ og ’Nak og Æd’. Endnu en af DR2-successerne i mange sæsoner er ’Indefra med Anders Agger’, som kommer på DR2 til efteråret, men har vokset sig så stor og bred nu, at den fra 2022 rykker til DR1.
Større streaming-fokus
Det er stadig DR2’s opgave at udvikle nyt, unikt specialiseret indhold til de særligt interesserede inden for kultur, historie og samfund. De kommende år vil DR i endnu højere grad sørge for, at programmerne appellerer til det stødt stigende antal af danskere, der streamer:
- Vi har senest blandt andet haft succes med ’Kunstnerkolonien’, der i to sæsoner har taget seere med ind i nogle af de største danske kunstneres kreative maskinrum og formået at gøre det med nyskabende greb, der også i høj grad har appelleret til streamerne. Det samme lykkes vi for eksempel med inden for politisk satire med ’Tæt på sandheden’ og inden for historie på blandt andet vores seneste serie om ’Klaksvik-striden’. Vi går aldrig på kompromis med nørderiet og at målrette programmerne til danskere, der allerede ved noget eller har en særlig nysgerrighed på de emner, vi tager op. Men formen ændrer vi markant i disse år, fordi streamere har helt andre forventninger til det, fortæller programchef for DR2 Lisbeth Langwadt.
Fortsat ’Debatten’ og ’Deadline’
Blandt DR2’s mangeårige fyrtårne rager stadig 'Debatten' og det daglige nyhedsprogram 'Deadline', der indtil 1999 hed 'Før Deadline', op. Men også det mere eksperimenterende samfundsstof har gennem årene med nyskabende greb rusket op i danskerne, som det skete med ’De uaktuelle nyheder’ med Mikael Bertelsen, ’Danmarks lækreste spasser’ og senest ’Signe Molde på udebane’. Den tradition fortsætter, når DR2 i efteråret blandt andet får premiere på ’Konspirationsfolket har ordet’.
- DR2 har altid haft modet til at tage svære emner op, som er hamrende vigtige for os som samfundsborgere at få talt om. Det er ofte programmer, der er meget svære at lave og giver en del etiske overvejelser, og det er ofte emner, der peger ind i understrømme og blinde vinkler i samfundsdebatten, som de fleste helst ikke vil røre ved. Men DR2 tør godt – fordi det er vigtigt. De programmer hjælper til med at facilitere de svære samtaler, der kan være i samfundet lige nu og hjælper os med måske at forstå dem, der er anderledes end os selv, bedre, fortæller programchef for DR2 Lisbeth Langwadt.
Gennem årene har DR2 også eksperimenteret med skarp satire ved at byde på en række populære programmer, som eksempelvis det prisvindende satireprogram 'Normalerweize', 'Drengene fra Angora', ’Banjos Likørstue’, ’Krysters Kartel’ og ’Casper og Mandrilaftalen’. Senest har politisk satire fået en tilbagevendende vigtig position i form af bl.a. det ugeaktuelle ’Tæt på Sandheden’ med Jonathan Spang og ’Ugen plus det løse med Huxi Bach’.
Den 30. august klokken 21.30 sender DR2 programmet ’25 år med DR2 - fra Banjo til Bonderøv’. Her vil en lang række af kanalens koryfæer se på danmarkshistorien, som den har set ud gennem DR2’s briller de seneste 25 år. Du kan se programmet nu her på DRTV