Stine er stemmen på corona

Stine Schwennesen er speaker på DR1 og har i nu et år indtalt de landsdækkende coronakampagner. Det har været mærkeligt at være stemmen på et så alvorligt anliggende, men for Stine har rollen som coronaspeaker været en oplevelse, hun aldrig glemmer.

Stine Schwennesen er speaker på DR1, men det sidste år har hun også haft travlt med at speake sundhedsmyndighedernes coronaspots. (Foto: © (Privat foto))

- Det, du gør nu, gør en forskel.

Langt de fleste danskere har sikkert fået denne besked leveret. I radioen, i fjernsynet og endda butikker har man det sidste år hørt en seriøs kvindestemme, der husker os på de gældende retningslinjer. Stemmen tilhører Stine Schwennesen, der normalt arbejder som speaker på DR1.

Når der kommer et nyt tiltag i forbindelse med et pressemøde, skal der laves ny speak til et spot til TV, radio og eksterne interessenter. Det står Stine Schwennesen for, og hun er som mange andre danskere delvist hjemsendt for tiden.

- Jeg har en lille mikrofon, der er fast inventar i min taske. Det er sådan en, man kan sætte i smartphonen, og så kravler jeg ind i et skab, tager en dyne over hovedet og indtaler mine speaks. Det er en lidt speciel løsning, men det har vist sig at fungere rigtigt godt til formålet, siger hun.

Et år med restriktioner

Stine Schwennesen har et lille hjemmestudie, og da hendes chef for et år siden spurgte, om hun havde mulighed for at lave nogle speak hjemmefra, havde hun aldrig forestillet sig, at hendes arbejde med coronakampagnen ville komme til at vare et helt år.

- Da de spurgte, om jeg havde lyst til at lave det første spot, tænkte jeg: ’Nå, ja. Det kan jeg da godt lige’. Men så blev de ved med at komme - tre spots, fire spots. I starten blev de sendt hver time på alle DR’s flader, og dér indså jeg, at der var tale om en kæmpe kampagne.

For Stine Schwennesen har det været præget af modstridende følelser at blive stemmen på corona. Hun har det seneste år arbejdet med et dybt seriøst og alvorligt emne, og det har bestemt været svært. Dog har kampagnens store rækkevidde givet hende mulighed for at bidrage med grin og lette stemningen i en svær tid.

- Jeg har speaket en sjov udgave af retningslinjerne i P3-studiet og indtalt gakkede indslag. For eksempel til familier, som ikke kunne holde jul sammen og også til et bryllup, hvor de skulle have hjælp til at holde afstand. Det har en sjov effekt, for når man hører stemmen, tænker folk: ’Gud, det er jo den rigtige’.

Stine har netop indtalt noget meget festligt: Nemlig introen til årets Melodi Grand Prix 2021, hvor musikken blev komponeret efter Stines speak af kapelmester Peter Düring.

- Det har jeg godt nok aldrig prøvet før, og det var da unægtelig noget sjovere at indtale og en noget mere lystig opgave end coronaspottet.

Stine Schwennesen speaker blandt andet introen til TV-Avisen og har netop speaket starten til Dansk Melodi Grand Prix 2021. (Foto: © Carsten Wolf Andersen)

At lave en ’Dronning Margrethe’

Stine Schwennesens stemme er en af de mest hørte i Danmark. Normalt speaker hun for DR1 og lægger for eksempel op til TV-Avisen. Dog har det været specielt at supplere de normale opgaver med et emne, der har været præget af stor seriøsitet og alvorlige omkostninger for mange danskere.

- Det er jo en kæmpe anerkendelse, at min stemme skal bruges til at formidle noget så vigtigt. Man er jo selv meget bekymret på landets og mine gamle forældres vegne, så det er et trist emne, men på trods af det, har det også været meget spændende at arbejde med, siger hun.

Taglinen ’Det, du gør nu, gør en forskel’, er på en måde blevet et gennemgående tema i kampagnen, og netop opfordringen til at følge retningslinjerne håber Stine Schwennesen, at hun er trængt godt igennem med.

- Når jeg indtaler mine tekster, lukker jeg øjnene. Jeg tænker, at hvis jeg siger det inderligt, kan det være, at der er flere, som lytter efter. Lidt i stil med, da Dronning Margrethe kiggede ind i kameraet og sagde: ’Det kan man ikke være bekendt’. Jeg er glad for, hvis jeg bare har været en lille del af, at folk har overholdt reglerne lidt bedre.

Her er de danske myndigheder…

Når man taler med Stine Schwennesen, kan man ikke umiddelbart høre, at det hende, der speaker de mange coronaspots. Dog kan hun hurtigt sætte stemmen i speakergear, og på få sekunder er omstillingen til den dybe og myndige stemme, som man kender fra kampagnen, komplet.

- Hvis jeg ændrer stemmen og siger: ’Her er de danske myndigheder’, kan folk pludseligt genkende det. Nogle gisper, går et skridt tilbage og siger ’Gud, er det dig? Hvor vildt!’ Nogle kan måske genkende min stemme fra introen til TV-Avisen, men alle har efterhånden hørt de her coronaspots.

På trods af den genkendelige stemme, har Stine Schwennesen udelukkende modtaget positive tilbagemeldinger fra folk, der har genkendt hende. Det samme har hun på lyden, der er optaget under helt særlige forhold. Som mange andre danskere har Stine Schwennesen været hjemsendt, og her speaker hun fra sit eget skab, hvor lyden efter hjemmeforholdene er bedst.

- Man går efter så stump en lyd som overhovedet muligt, for hvis der kommer noget uønsket på optagelsen, kan man ikke bare redigere det væk bagefter. Det er bedre at have en helt simpel rålyd, hvilket man kan opnå, når man sidder inde i skabet med en dyne over hovedet. Jeg glæder mig dog meget til at komme ud af skabet igen på den anden side af nedlukningen, siger hun.

At ramme den rigtige stemning

Når man speaker noget så alvorligt som DR’s coronakampagne, har det været vigtigt for Stine Schwennesen, at hun rammer det rigtige forhold mellem at lyde glad og seriøs.

- Det gælder om at finde en balance. Det er jo et lidt trist budskab, men det skal leveres på en ordentlig måde. Jeg er musiker af uddannelse og har nogle ret gode ører, så jeg kan godt kopiere den lyd og den stemning, der skal være i kampagnen. Jeg har efterhånden lavet så mange af den slags speak, at jeg ved, hvordan stemmen skal lyde, og hvilket punkt, jeg skal ramme i halsen, siger hun.

Ifølge Stine Schwennesen er det vigtigste for en god speaker, at man er i stand til at træde i baggrunden, og at man ikke tager fokus fra de vigtige budskaber.

- Det vigtigste er i virkeligheden, at man ikke lægger mærke til mig. Hvis min speak stikker ud, ødelægger det flowet og oplevelsen. Det er bedre, hvis man bare blender ind. Det vigtigste er, at modtageren synes, det er behageligt at høre på, at de får den info, som de har brug for.

Dog er Stine Schwennesen også helt forstående overfor, at der sikkert er mange, som på nuværende tidspunkt er godt trætte af at høre på hende.

- Kan man lide min stemme eller ej? Det er nok en smagssag. Min stemme er over det hele og bliver brugt så meget i coronasammenhæng, at jeg sagtens kan forstå, hvis folk føler, at de har hørt min stemme alt for mange gange i den seneste tid.

Se Stine Schwennesen besøge P3-studiet tilbage i januar her: