Så skal der læses: Over 90 DR-romanklubber er klar til at slå bøgerne op

Seks nye danske bøger skal læses og endevendes, når over 90 læseklubber på 60 tilmeldte biblioteker mødes. DR-romanklubberne gør klar til en ny sæson fra december, og kåringen af vinderen foregår på en ny måde i år.

Seks nye, danske bøger skal i den kommende tid læses i DR Romanlæseklubber over hele Danmark og i Sydslesvig.

De seneste to sæsoner har været ganske usædvanlige, og i perioder har landets biblioteker ligefrem været lukkede.

Men fra den 1. december og et halvt år frem er DR Romanklubberne atter klar til at mødes og debattere romaner rundt omkring i Danmark og i Sydslesvig. Og håbet i år er, at det bliver en mere ’normal sæson’.

Seks nye danske bøger skal læses og endevendes, når over 90 læseklubber på 60 tilmeldte biblioteker mødes. Og det hele skal gerne ende med, at modtageren af DR Romanprisen 2022 kan udpeges direkte på P1 fra Dokk1 i Aarhus lørdag den 11. juni næste år.

- På mange måder får DR Romanklubberne endnu mere indflydelse end tidligere. I denne sæson arbejder vi ikke længere med en jury eller et finalefelt. I år bliver vinderen fundet blandt de seks kandidater via en direkte afstemning i alle landets DR Romanklubber, forklarer journalist og vært for DR Romanprisen Diana Bach.

Hun kommer også selv til at arbejde på en ny måde i år. Hver måned taler Diana Bach med en af de nominerede forfattere, og i år bliver samtalerne en integreret del af programserien ’Skønlitteratur på P1’. Den første onsdag hver måned de næste seks måneder taler hun med en af de nominerede forfattere, og samtidig bliver samtalerne også udgivet selvstændigt som podcast.

Både Diana Bach og DR Romanklubberne starter derfor den 1. december med forfatteren Christina Englund, der har skrevet romanen ’Slugt’. Det er samtidig december måneds genstand for bogdebatterne i DR Romanklubberne. Alle bøgerne, der skal læses og drøftes, kan du se nederst i artiklen her.

Covid har haft en afsmitning

DR Romanprisen er blevet uddelt helt siden 1999 – i starten under navnet Radioens Romanpris, og de første DR-romanlæseklubber så dagens lys i 2005. Hvor der sidste år var cirka 100 læseklubber, ser der i år ud til at være 92 på landets biblioteker.

- Jeg tolker det sådan, at de sidste to år med covid trods alt har haft en afsmitning. Der har over sæsonerne i 2020 og 2021 været en del udfordringer – både for bibliotekerne i at udbyde møderne og for læseklubmedlemmerne omkring det at mødes. Fællesskabet har i perioder ændret karakter, og det har nok givet udslag for dem, der synes, det er knapt så hyggeligt at mødes via skærmen eller diskutere via mails, siger Diana Bach, der fortsætter:

De nominerede til DR Romanprisen 2022 er:

December: Christina Englund, ’Slugt’

Den amerikanske fotograf Francesca Woodman var kun 22 år gammel, da hun i 1981 valgte at tage sit eget liv. Alligevel efterlod hun sig tusindvis af kunstfotografier, som har vakt stor anerkendelse. Christina Englund har med romanen skrevet sig ind i de sidste seks måneder af Woodmans liv og sammensat sit eget billede af en levende og legende, ambitiøs, men også usikker og krævende ung kvinde. Det er blevet et velkomponeret og indlevet portræt, der fortæller om de kunstneriske processer, forhold til forældre, venner og kæreste.

  • Hør Diana Bachs interview med december måneds forfatter, Christina Englund, på DR Lyd her

Januar: Charlotte Weitze, ’Rosarium’

’Rosarium’ er en vild og sanselig tur gennem fem generationer, hen over kontinenter, ind i væksthuse og ud i urskoven, i fortiden og i fremtiden. Det er en stort anlagt og kompleks klima- og slægtsroman med internationalt tilsnit om overlevelse, køn og identitet, kærlighed og botanik. Charlotte Weitze har skabt en fortælling, hvor menneskets forhold til planteriget spiller en ekstraordinær rolle. Og er baseret på forestillingen om, at planter og mennesker er mere forbundne end som så og dybt afhængige af hinanden for at overleve.

Februar: Thomas Korsgaard, ’Man skulle nok have været der’

En roman om at være hjemløs i verden og i sin egen familie. Thomas Korsgaard er nået til afslutningen af sin eminente romantrilogi om Tue, og denne gang er Tue flyttet væk fra sin samspilsramte familie for at stå på egne ben. Tue må hutle og nasse sig igennem tilværelsen, hele tiden med frygten for at blive opdaget. Romanen er fyldt med tragikomiske scener, og den står samlet som en rørende, tåkrummende og overbevisende fortælling om et ungt menneske, der kæmper for en plads i verden.

Marts: Josefine Klougart, ’Alt dette kunne du få’

Forfatteren Barbara sidder i barndomshjemmet på Mols sammen med sin mor og søster og sit spædbarn, mens faren er indlagt på hospitalet. Herfra ser hun tilbage på sit og familiens liv, og de mange erindringer væves sammen og kaster lys over hinanden på en kalejdoskopisk måde.

I romanen beskriver Josefine Klougart, hvor vi hænger sammen som væv gennem tid og sted. Der er lyriske beskrivelser af naturen, som vores hovedperson er tæt forbundet med. Undervejs stilles spørgsmålet, hvornår og hvordan man har ret til at fortælle sin historie, når den historie også involverer familien.

April: Kristian Ditlev Jensen, ’Bar’

’Bar’ er en delvist selvbiografisk roman om et liv, der går ud på at distancere sig fra sin opvækst i underklassen og få afdækket de regler, der eksisterer i middelklassen. Kristian Ditlev Jensen skriver, uden at skåne sig selv, skarpt, nøgternt og råt om sit voldsomme alkoholmisbrug. Romanen peger på et samfund, hvor vi hylder festkultur og hvor et massivt forbrug af alkohol er udbredt. Hovedpersonen falder gradvist, men hele tiden dybere, ned i sit eget misbrug.

Maj: Anne-Marie Vedsø Olesen, ’Vølvens vej’

En 12-årig powerpige fra jernalderen er hovedpersonen i denne hyldest til fantasien. Anne-Marie Vedsø Olesen fører os ind i den nordiske mytologi, hvor Loke og Tor, jætter, norner og alfer, griber ind i menneskernes kærlighedsliv og magtkampe. En fjern verden, der alligevel giver et relevant perspektiv på det moderne menneskes forhold til naturen, religion og åndsliv, samt relationer mellem elskende og forældre/børn.

Tabuer, svigt og komplekse følelser

Samlende om de seks nominerende bøger siger Lise Vandborg, der er redaktør på Litteratursiden.dk, som er bibliotekernes fælles webredaktion. Hun er med i projektgruppen bag DR Romanklubberne og DR Romanprisen.

- Selv om det er seks vidt forskellige romaner, vi har nomineret i år, sætter de alle ord på tabuer, svigt og komplekse følelser. Flere af romanerne stiller skarpt på vores forhold til naturen ligesom vi får nye vinkler på tabuer som selvmord, alkoholisme, hjemløshed og det svære moderskab. Feltet giver masser af stof til dialog l læseklubberne, hvad enten det gælder autofiktion og exofiktion eller vores samfund før og nu, lige fra den nordiske mytologi til nytidens økokrise og store sociale forskelle, siger Lise Vandborg.

  • Du kan se og høre meget mere om bøger her fra de seneste års romanpris-uddelinger her.