Rift om DRs dokumentarer i udlandet

DR Salg har juletravlt, da mange vil have fingre i DR-dokumentarer. Taiwan skal vise Snowden-dokumentar, og belgierne skal for eksempel møde ’Christianias Børn’.

Dokumentaren om ’Christianias Børn’ og bagsiden af opvæksten på fristaden skal nu vises i Belgien. (Foto: © Nils Vest)

Taiwan skal snart vise Poul-Erik Heilbuths dokumentar om ’Snowdens store flugt’, og de belgiske seere har udsigt til at skulle se Nille Wesths dokumentar ’Christianias Børn’, om hvordan det var at vokse op på fristaden i 1970’erne.

De to programmer er blot nogle af de mange DR-dokumentarer, som lige nu er på vej til udenlandske skærme.

”Man kan faktisk godt sige, at vi har juletravlt, og at der er rift om vores dokumentarer. Mange tv-stationer vil gerne sikre sig rettighederne til at kunne vise dokumentarerne til næste år, men de vil gerne have aftalen i hus inden jul og nytår,” forklarer salgs- og marketingchef Helene Aurø fra DR Salg. Den 10. december kunne DR2’s seere se Jakob Gottschaus dokumentar ’Facebookistan’. Det er en undersøgende dokumentar om Facebook, censur og ulovlig dataopsamling, og udlandet viser pæn interesse for den.

Canada og Australien viser Facebook-dokumentar

”Canada har købt programmet, og flere andre er interesserede, og det er en af de dokumentarer, vi forventer os meget af i den kommende tid. Ikke helt overraskende er det dokumentarer med en international vinkel og en krog til noget i tiden, der er størst interesse for, men rent danske emner kan også sælge, som for eksempel Christiania-dokumentaren, eller når vi sælger programmer om det danske kongehus,” forklarer Helene Aurø.

Irland har købt en hel pakke med dokumentarer fra DR, blandt andet Jakob Kroghs ’Ebolas Børn’ fra Sierra Leone, som DR1 viste i ’Horisont’, mens Frankrig, Polen, Holland og Japan – også skal vise én af Poul-Erik Heilbuths dokumentarer, nemlig ’Østarbejdernes Bagmænd’.

DR Salg står også for det internationale salg af Andreas Kofoeds film ’Våbensmuglingen’, der bygger på Niels Holcks personlige historie fra en oprørsgruppe i Indien. Filmen er netop solgt til Frankrig og Tyskland, ligesom flere andre har købt den tidligere. ”Helt generelt oplever vi, at der er stigende interesse for at vise gode dokumentarer, og dem har DR heldigvis mange af,” siger Helene Aurø.