Normalt sender ’Public Service’ mandag til fredag på P1 - men på grund af coronakrisen i Danmark har radioprogrammet fået en ny rolle. Sendetiden er flyttet til hver søndag formiddag på P4, hvor redaktionen i tre timer behandler forskellige corona-relaterede emner.
Det er en stor ændring, men det skyldes programmets helt specielle måde at lave konstruktiv journalistik på.
- Vi ser på de nye fælles problemer, der er opstået i denne tid, og leder efter gode måder at løse dem på. Vi tager også nogle svære samtaler med lytterne: for eksempel hvad er det svære rent mentalt ved at gå derhjemme hver dag og være isoleret fra andre? Og hvad kan man gøre for at løse det problem eller i det mindste forholde sig til det på en konstruktiv måde, siger Jesper Borup, der er vært på programmet.
Reaktionerne på programmet har været positive selvom det er et nyt format.
- Vores konstruktive journalistik lever i høj grad af, at modtagerne deltager og reagerer på de problemer, vi sætter på dagsordenen. Og det skal jeg lige love for, de gør! Det er ret overvældende at opleve de mange ideer, forslag og initiativer fra lytterne, siger Jesper Borup.
’Public Service’ er før blevet rost for sin konstruktive måde at arbejde på, og det har også medført en større interesse fra udlandet.
Før coronakrisen kom til Danmark havde ’Public Service’ besøg af repræsentanter for det japanske svar på DR, NHK. De var inspirerede af den måde, som programmet laver konstruktiv journalistik på, som de ønskede at fortælle om i udsendelsen ’NHK World Special’.
Radiostudie nu med kameraer
Da NHK optog til sit program om konstruktiv journalistik i begyndelsen af marts, sendte ’Public Service’ stadig på P1. NHK havde hyret et dansk filmhold, der kunne optage video, og en japansk journalist, Masumi Daito, der til daglig bor i Sverige og arbejder i Skandinavien.
Studiet blev godt proppet på dagen. Vært Jesper Borup fik besøg af et panel på to personer, der skulle være med til at udveksle ideer. Samtidig fyldte kameraer, lamper og lyd akkompagneret af tre kamera- og lydmænd og Masumi Daito studiet godt op. Radiostudiet blev hurtigt forvandlet til et kombineret radio- og tv-studie.
’Public Service’ bliver sendt fra DR Fyn i Odense, så mens teknikerne satte op, blev brunsvigeren rullet frem til hele flokken.
NHK’s interesse i ’Public Service’
’Public Service’ har gjort sig bemærket med sin konstruktive journalistik. Blandt andet er programmet blevet fremhævet som et godt eksempel på journalistik, der skaber tillid mellem lyttere og medier i et inspirationskatalog, udgivet af EBU (European Broadcasting Union) i 2018.
Det konstruktive arbejde, som ’Public Service’ laver, har også vækket interesse fra andre steder end Japan. Jesper Borup har for eksempel tidligere været i Sverige og holde oplæg om programmets metoder.
- For os er det vigtigt at fortælle, hvad der sker med en historie efter at nyheden er blevet fortalt. På den måde får vi også ideer, demokratisk proces og løsninger med – ikke kun problemet. Derfor har vi eksempler på historier, der er både tre måneder og tre år gamle, som vi stadig arbejder på i dag, siger vært Jesper Borup.
NHK skulle lave en udsendelse om konstruktiv journalistik rundt om i verden. Her har stationen blandt andet eksempler med fra Holland, USA og nu også Danmark.
- Ligesom mange andre steder oplever Japan også, at folk mister troen på medierne og er trætte af, at det altid er problemer og konflikter, der fylder. Vi er derfor her for at se på en anden form for journalistik, siger Masumi Daito, der er freelancer for NHK.
Et konstruktivt journalistisk program ligger dog ikke umiddelbart i kortene for NHK.
- Der er et ønske om at lave lignende programmer, men på nuværende tidspunkt er der ikke tid eller ressourcer til det. Konstruktiv journalistik er stadig nyt, så lige nu informerer vi kun om programmer som ’Public Service’, uddyber Masumi Daito.
Ideerne kommer fra alle
- Goddag, hvad er din idé? Sådan lyder det spørgsmål, som journalist Cecilie Elmose Warnich stiller de lyttere, der ringer ind til programmet.
Det er den slags spørgsmål, der er med til at gøre ’Public Service’ konstruktivt og løsningsorienteret. Lytterne får lov til at komme med metoder og ideer, der kan inspirere andre.
- Det er fedt at være med til at udvide paletten af mennesker, der deltager i debatten. Helt almindelige danskere bidrager til vores program, og de mennesker, vi har inde i studiet, er ikke nødvendigvis eksperter eller politikere – de er her for at komme med ideer, siger Jesper Borup.
Efter udsendelsen og en kort pause, var det de danske journalisters tur til at blive interviewet. Jesper Borup blev placeret ved sit skrivebord. På engelsk skulle han svare på, hvad hans motivation er for at arbejde konstruktivt, og hvorfor det adskiller sig fra andre former for journalistik.
Mens batterierne i kameraerne blev skiftet, diskuterede Masumi Daito og Jesper Borup, hvor dejligt det er at kunne følge en sag til dørs. Det kunne Masumi Daito godt misunde ’Public Service’-redaktionen.
NHK’s hold skulle efter besøget hos DR Fyn videre til næste sted, der beskæftiger sig med konstruktiv journalistik. Dagens optagelser blev sendt til Japan, hvor det hele bliver klippet sammen til et program.
Lyt til 'Public Service' på P4 hver søndag formiddag under coronakrisen eller som podcast. Programmet kan også findes på dr.dk ved at trykke her.