I dag bliver Radioavisen formateret, så lytterne får en nyhedsudsendelse, der passer til den kanal, de lytter til.
Men fra det nye år skal hver kanal ikke længere have sit eget format. Der skal kun være én radioavis til lytterne på P1, P2, P4, P5 – og P6, P7 og P8, indtil de tre kanaler lukker med udgangen af 2019.
”Radio står midt i en rivende udvikling, hvor podcast-lytning fylder mere og mere for lytterne, og derfor skal vi have et større digitalt fokus. Det betyder for vores nyhedstilbud, at vi laver to tydelige spor: På flow-radio vil de voksne fremover få den samme radioavis på tværs af vores kanaler, mens de unge fortsat vil få P3 Nyheder. På den digitale front vil vi skabe et nyhedstilbud på podcast til både voksne og unge. Til den sidste gruppe har vi allerede Den daglige dosis, der ligger i P3-regi,” fortæller DR's radiochef Gustav Lützhøft og understreger:
”Det bliver langt vigtigere at tænke formatering mellem traditionel og digital radio, end at hver kanal har sin egen radioavis med små forskelle.”
Radiochefen fortæller, at man i arbejdet med den nye radioavis ikke bare kan slå de forskellige formater af Radioavisen sammen til ét nyt format.
”Vi vil udvikle en ny radioavis til en ny tid. Vi kommer til at kigge på, hvordan en radioavis skal lyde i 2019. Hvad fungerer, og hvad skal vi have udviklet på. Vi vil skabe et format, der kan servicere alle, og sikre, at lytterne hænger på, så vi også fortsat kan løfte den vigtige opgave, det er, at formidle nyheder til de danske radiolyttere,” siger Gustav Lützhøft.
Ambitionen er uforandret
Netop nu er et udviklingsarbejde i gang for at sikre, at man kan gå fra målgrupperettede radioaviser til én radioavis, der kan dække behovet for nyheder lige godt hos alle målgrupper. Det fortæller Thomas Falbe, nyhedschef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter:
”Ambitionen for Radioavisen er uforandret. Det skal fortsat være et vigtigt pejlemærke for lytterne, uanset hvilken kanal de lytter til. Radioavisen skal bringe det nyeste om det vigtigste. Det mest centrale bliver, at intet fravælges, fordi det er vanskeligt stof. I lidt karikeret form har P1 mest fokus på væsentlighed, mens P4 vægter relevans og forståelighed højere. I den nye radioavis vil vi vægte de elementer lige højt.”
Det betyder ifølge Thomas Falbe, at en klassisk P1-lytter fremover vil opleve, at relevans fylder mere i udsendelserne, mens en P4-lytter vil opleve, at væsentlighed fylder mere. Men der bliver næppe tale om de store forandringer.
”Formaterne er de senere år kommet til at ligne hinanden mere og mere, og derfor tror jeg ikke, det bliver den store udfordring for os at gå fra flere formater til ét,” siger Thomas Falbe.
Radioavisen vil i det nye år komme i 3, 5 eller 15 minutters udgaver, og det betyder, at udsendelserne på visse tidspunkter af dagen vil være kortere, end de er i dag.
”Udfordringen bliver at give plads til hovedhistorien i et strammere format. Vi skal udfolde de vanskelige historier med analyser og lives på kortere tid, end vi hidtil har skullet. Men P1 er omgivet af andre perspektiverende udsendelser om morgenen og eftermiddagen, og på P4 skal distrikterne blive bedre til at gribe store historier og gå videre med dem,” fortæller Thomas Falbe.