Poul Berg sender os på den anden tidsrejse: ’Der er skruet op for humoren denne gang’

Poul Berg har både instrueret og været hovedforfatter på årets DR-julekalender ’Tidsrejsen 2’, ligesom han også skrev 1’eren. Hør ham her fortælle om arbejdet og tankerne bag.

Poul Berg fortæller her om ’Tidsrejsen 2’ i forbindelse med, at DR i november holdt pressemøde om DR-julekalenderen. Foto: Sofie Gerdes.

DR ’s julekalender ’Tidsrejsen 2’ har netop haft premiere, og det er Poul Berg, der har været instruktør og hovedforfatter på den, ligesom han også var det, da DR sendte børn og forældre på den første tidsrejse for præcis 10 år siden.

Poul Berg er efterhånden en meget erfaren tv-serie-manuskriptforfatter, for han har skrevet flere end 150 episoder på forskellige tv-serier. Både ’Tidsrejsen’ 1 og 2, ’Mille’, ’Julie’ og ’Limbo’ for DR og som episodeforfatter i’Herrens Veje’ og ’Absalons Hemmelighed’ for DR og ’Sygeplejeskolen’ på TV 2 Charlie. Derudover har Poul Berg instrueret omkring 100 episoder af tv-serier – også en anden DR-julekalender – nemlig ’Julehjertets hemmelighed’.

Hør ham her fortælle om arbejdet med ’Tidsrejsen 2’ og tankerne bag her:

Hvad tiltrak dig i første omgang ved at komme tilbage til Tidsrejsen-universet?

- Tidsrejsen er et univers, hvor fantasien kan udfolde sig, og mulighederne er utallige. Man kan i én og samme julekalender være i middelalderen, 90’erne, nutiden og fremtiden – og det er vi. Det er en fantastisk dramatisk gave, som jeg havde lyst til at udfolde endnu mere.

- Og jeg havde lyst til igen at være i selskab med de karakterer, som vi skabte for 10 år siden, og i særdeleshed med de skuespillere, som spiller dem. Det føles lidt, som når man til jul er samlet med sin familie.

- I Tidsrejse-universet har du også mulighed for at skabe mindre universer i det store univers. Det er meget inspirerende og lystfuldt at være i. Vi kan udfordre den logiske måde at tænke på. Vi kan eksperimentere med noget, som ikke kan lade sig gøre, men forhåbentlig alligevel kan fortælle om, hvad vi kan betyde for hinanden, uden at det bliver abstrakt.

Hvordan adskiller anden sæson sig fra første sæson?

- I ’Tidsrejsen 2’ er der skruet gevaldigt op for humoren, og den har fået mere kulør. Den er mere langt ude, gakket og tosset end dens forgænger. Vi tager nogle flere chancer med en vild handling, og det håber jeg, at seerne belønner os for.

- Sofie er blevet voksen. Hun er nu vikar på den skole, hun selv gik på, da to elever kommer på sporet af hendes fortid, og et nyt eventyr tager fart.

- I denne sæson beskæftiger vi os med, hvad der sker, hvis tidsrejseteknologien falder i de forkerte hænder. I første sæson var det Sofie, der skabte teknologien, og vi skildrede, hvad det medførte. I denne sæson får et ambitiøst og skruppelløst rejseselskab fat på teknologien, og så har vi balladen.

- Vi dyrker også i højere grad forskellige genrer i de enkelte afsnit. Den 14. december er Romeo og Holly endt midt i en ridderturnering i middelalderen. Det er ren Robin Hood. Den 7. december holder Hollys far - som teenager - en skæbnesvanger kikset fest i 1994.

- Hvor Sofie var den altdominerende hovedrolle i første sæson, introducerer vi i anden sæson to nye ligeværdige hovedroller, Romeo og Holly, som kommer fra hver deres familie, der strides med hinanden. Vi har hentet inspiration fra Shakespeares ’Romeo og Julie’. Dog kan jeg godt allerede nu afsløre, at vi har undladt den tragiske slutning.

- Anden sæson er en romantisk komedie, som udfolder sig over tid og sted i hele december mellem to unge mennesker, som søger anerkendelse på hver sin måde, men ender med at finde hinanden. Derudover opdager de, at deres kærlighed spiller en væsentlig rolle i en dystopisk fremtid, som kun de og deres forhold kan forhindre.

Hvad har været vigtigt at holde fast i fra første sæson af ’Tidsrejsen’?

- Da jeg blev spurgt, om jeg ville lave en fortsættelse, ringede jeg straks til Bebiane, som spiller Sofie, og spurgte, om hun kunne tænke sig at være med igen. Det kunne hun heldigvis, for det ville være umuligt uden hende. Hun er ’Tidsrejsen’.

- Men det er også en ny historie, hvor nye karakterer kommer ind, og den forholder sig til første sæson som et mysterium. Et mysterium som Romeo forsøger at opklare i sine bestræbelser på at finde sin formodede tidsrejsende far.

- På den måde deler seerne en stor hemmelighed med Sofie, om alt det hun har oplevet i den første sæson.

Hvad håber du, seerne tager med sig fra ’Tidsrejsen 2’?

- Bag den underholdende, rørende og eventyrlige historie er ’Tidsrejsen 2’ en fortælling, der handler om anerkendelse. En serie, der forhåbentligt taler direkte ind i seernes liv, unge som voksne, og som aktiverer en refleksion om anerkendelse hos den enkelte. Enten i sin stræben, given eller modtagelse af den.

- Ønsket er, at den enkelte gør sig overvejelse om, hvilken rolle anerkendelse spiller i ens liv. Overskygger stræben efter anerkendelse alt andet? Findes den kun i afmålt omfang? Kunne man op til jul være bedre til at give anerkendelse? Eller modtage den?

En af de første, Poul Berg ringede til, var Bebiane Ivalo Kreutzmann, der spillede Sofie i den første ’Tidsrejsen’. Hun ville gerne være med igen. Foto: Thomas Gerhardt/Ian N. Tomkins. (Foto: © Thomas Gerhardt, Ian N. Tomkins)

Hvad handler ’Tidsrejsen 2’ om?

- På det ydre er ’Tidsrejsen 2’ en kærlighedshistorie mellem de to teenagere, Romeo og Holly, der kommer fra hver deres familie, som har bekriget hinanden i generationer, og som sammen kommer ud på en eventyrlig tidsrejse, hvor de hver især vil forsøge at opnå deres illusoriske mål i tilværelsen. De finder dog noget langt vigtigere og dybere. Nemlig deres kærlighed til hinanden.

- Den dobbelte historie, som ligger nedenunder eventyret, forholder sig til anerkendelse, og vi vil med ’Tidsrejsen 2’ undersøge, hvad anerkendelse gør ved os som mennesker. På godt og ondt. Hvad det får os til at tilsidesætte? Hvad det får os til at gennemføre? Hvad det får os til at ofre? Hvor langt det får os til at gå?

- Vi vil forsøge at besvare en række spørgsmål. Hvorfor er anerkendelsen fra vores forældre så vigtig? Hvad sker der i en familie, hvor anerkendelse kommer i første række? Og hvad gør det ved familiemedlemmerne, at nogen bliver elsket og anerkendt mere end andre?

- Hvordan styrer anerkendelse - eller mangel på samme - vores liv? Netop en tidrejsefortælling er den optimale ramme til at vise de forskellige varianter af den anerkendelse, som vores karakterer længes efter og drømmer om.

- Vi vil fortælle, at anerkendelse er et paradoks og et livsvilkår for et godt liv. Mangel på anerkendelse kan være ødelæggende. Men overdrevent stræben efter anerkendelse kan også være skadeligt. Jagten kan føre til succes, men ende i fortabelse og ensomhed.

Hvad er de tematiske overvejelser i ’Tidsrejsen 2’

- Anerkendelse er til stede mellem os i mange former – og hele tiden – og er derfor dybt relevant som tematisk kit i en moderne julekalender for hele familien. 

- Anerkendelse er en essentiel universel størrelse, som vi alle - på den ene eller anden måde - relaterer os til, og derfor spejler os kraftigt i. De fleste karakterer i ’Tidsrejsen 2’ stræber efter anerkendelse i en eller anden form, ubevidst eller bevidst. Det gør sig gældende både for børn og voksne. Men i særdeleshed for vores to unge hovedpersoner.

Tidsrejsen: En snedig plan

- Romeo er drevet af at bevise, at hans tidsrejsende far er forsvundet under mystiske omstændigheder, og ingen tror ham. Naturligvis. Holly er drevet af at opnå sine forældres anerkendelse og kærlighed. Hun forsøger at køre sig selv i stilling til at overtage familiens rejseselskab, når den tid kommer.

* Hver dag klokken 6.00 bliver dagens afsnit af ’Tidsrejsen’ lagt ud på DRTV, og på DR1 kan afsnittet ses hver aften klokken 19.30 samt igen næste morgen 6.30.