Podcasts fra DR kommer også i spotlyset ved dokumentarfestival

For første gang nogen sinde beskæftiger filmfestivalen CPH:DOX sig i år også med dokumentar-podcasts, og flere af DR’s podcasts har premiere eller er omdrejningspunktet for sessions frem til den 26. marts.

  • I tretten måneder var danske Daniel Rye kidnappet af Islamisk Stat i Syrien, inden han som det sidste gidsel kom ud i live. Herefter begyndte likvideringerne af de tilbageværende gidsler. I podcasten 'Opgøret' dykker DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård og journalist Merle Baeré ned i sagen sammen med dem, hvis liv blev forandret af de forbrydelser, der blev begået i Islamisk Stats mørklagte fangekældre. (Foto: © Phoebus Alfredo Detlov Moreleón, Michael Sperling)
  • DR-journalisterne Louise Dalsgaard og Victor Reddersen fortæller live på scenen om 'Mørklagt: Agent SamSam'-sagen og deres tilgang til arbejdet (Foto: © Kasper Jørgensen)
  • Puk Damsgård fortæller om DR-podcasten 'Opgøret' og sin nye dokumentarfilm 'Gidseltagerne' i løbet af CPH:DOX-ugen.
1 / 3

Når CPH:DOX, Københavns internationale dokumentarfilmfestival, fra den 15.-26. marts slår dørene op og viser en stribe nye dokumentarer, kommer en del af ’visningerne’ denne gang også til at foregå for det indre lærred.

For første gang nogen sinde beskæftiger festivalen og Center for Podcasting sig i år også med de bedste og mest nyskabende dokumentar-podcasts. I alt bliver der holdt 16 podcastarrangementer med danske og internationale podcastnavne, og i fire af tilfældene er det podcasts fra DR, der kommer i særligt fokus.

To af dem er fra DR Dokumentar, og her siger podcastredaktør Jens Vithner Hansen:

- Vi kan se, at lytterne er meget engagerede i de undersøgende podcastserier, vi laver. Derfor er et live-event som det på CPH:DOX en unik mulighed for, at de dedikerede fans af en podcast kan komme ind og få et endnu dybere indblik i, hvordan podcasten bliver til og hvilke overvejelser, journalisterne har haft i produktionen. Og måske får de en historie eller to, der ikke fandt plads i selve podcasten, siger han.

Det første arrangement om en DR-podcast foregår torsdag - den 16. marts - klokken 19.30 på teatret Aveny-T på Frederiksberg. Her handler det om DR-podcasten ’Mørklagt: Agent Samsam’, som i indtil videre otte afsnit fortæller den betændte historie om den terrordømte Ahmed Samsam, der hævder at være agent og hyret af den danske efterretningstjeneste.

DR-journalisterne Louise Dalsgaard og Victor Reddersen fortæller live på scenen om sagen og deres tilgang til arbejdet og med sig har det tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen, som tager dagens temperatur på miseren, som CPH:DOX skriver i programmet.

Opgøret

Teatret Aveny-T lægger også scene til, når man den 20. marts klokken 20.00 kan møde skaberne bag DR-podcasten ’Opgøret’, DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård og undersøgende journalist Merle Barlé fra DR Dokumentar. De beretter om processen med at skabe den dramatiske podcast-dokumentar ’Opgøret’, som DR Lyd havde premiere på i april sidste år, og som samtidig også danner baggrund for dokumentarfilmen ’Gidseltagerne’, der har verdenspremiere under Københavns internationale dokumentarfilmfestival.

I 13 måneder var danske Daniel Rye kidnappet af Islamisk Stat i Syrien, inden han som det sidste gidsel kom ud i live. Herefter begyndte likvideringerne af de tilbageværende gidsler, og podcast og film har fokus på fangevogterne, der fik tilnavnet ’The Beatles’. Ved seancen på Frederiksberg fortæller de om processen på både film og lyd, ligesom de får besøg af nogle af de medvirkende fra dokumentarerne.

Iben Maria Zeuthen inviterer til en liveudgave af 'Hvad ville Jesus have sagt' den 20. marts. (Foto: © agnete schlichtkrull)

Jesus og liveudgave

Et af de helt særlige arrangementer med afsæt i en DR-podcast under festivalen bliver, når Iben Maria Zeuthen den 20. marts klokken 19.30 i Emmauskirken på Frederiksberg byder indenfor til en helt særlig liveudgave af sit relativt nye P1- og DR Lyd-program ’Hvad ville Jesus have sagt?’

Her sidder hun og et panel af præster klar til at besvare lytternes og publikums spørgsmål – og som arrangørerne kækt skriver, er det det nærmeste, man kommer en hotline til Vorherre.

På dokumentarfestivalen er der den 25. marts også premiere på nye episoder af DR-podcasten ’De Lovløse’. Her vil vært Emil Rothstein og lyddesigner Tobias Ingemann på Kunsthal Charlottenborg spille helt nye episoder fra serien, hvor de fortæller vanvittige historier om danskere, der endte langt uden for lands lov og ret, var med til at ændre både danmarks- og verdenshistorien, men i mange tilfælde også er gået i glemmebogen igen.

Selve festivalen CPH:DOX bliver også åbnet i DR-regi - nemlig onsdag den 15. marts i DR Koncerthuset. Her får publikum mulighed for at opleve premieren på dokumentarfilmen ‘Twice Colonized’. Filmen fortæller historien om den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som har dedikeret sit liv til kampen for de oprindelige folks rettigheder og uafhængighed.