”På en onsdag morgen, hvor din radio kommer til at lyde en lille smule anderledes, for vi er rykket ud af huset. Vi sender lige nu fra Mjølnerparken på Nørrebro i København.”
I to kurvestole sidder værterne Maja Rosager og Jacob Pries fra P4 København Morgen. De har sat sig ind i tørvejr på ”Mødestedet” i Mjølnerparken. Udenfor er det slud og kun enkelte har bevæget sig ud i mørket fra de røde murstensblokke.
Det er Eskild Dahl, der er sekretariatsleder ved den boligsociale indsats i Mjølnerparken, der har inviteret dem indenfor på samlingsstedet for områdets beboere.
Maja Rosager får dog ikke lov at sidde ned længe, før hun bliver sendt ud mellem blokkene med en mikrofon. Eskild Dahl viser hen til opgang 38.
”Det var her, Omar el-Hussein voksede op, han boede oppe på anden sal,” fortæller han.
”Hvordan har det påvirket beboerne og Mjølnerparken, at området efterfølgende er blevet nævnt rigtig mange gange i forbindelse med terror?” spørger Maja Rosager og vender mikrofonen over mod Eskild Dahl.
”De ville da helst være fri for det, men vi kan jo ikke vende ryggen til virkeligheden. Jeg synes dog, det er vigtigt at sige, at det er et rigtig rart sted at bo i Mjølnerparken, og folk har taget det ret afslappet omkring det hele.”
Terror er i lokalt perspektiv
Redaktionschef for P4 København Casper Dall synes, det var oplagt som regionalstation i hovedsatsområdet at lave en række temaudsendelser om terror.
”Terrorangrebet i København har påvirket rigtig mange mennesker i hovedstadsområdet. Efter angrebet i København og angrebene i Paris har mange fået tanker, de aldrig har haft før om terror i Danmark. De overvejelser og bekymringer skal vi som regional radiostation behandle journalistisk, hvis vi vil være et relevant tilbud til folk.”
Mødestedet i Mjølnerparken
Der kommer en mand ind og sætter sig på ”Mødestedet”. Han hilser pænt og præsenterer sig som Ralil Aders. Han kommer der dagligt og vil lige se, hvad der sker. En anden mand stikker hovedet ind, han hedder Ali El Hajj. Han taler ikke så godt dansk, men Ralil Aders oversætter.
”Jeg siger tusind tak, fordi der kommer radio herud, så folk kan forstå, hvordan her er”
Journalist Ida Nathan, der har været med til at forberede temaet på P4, glæder sig over at folk har taget så positivt imod dem, når de har spurgt, om de måtte komme og sende et program om terror.
”Jeg blev overrasket over, hvor imødekommende alle har været. Alle har virkelig vist stor åbenhed. Jeg tror, det hænger sammen med, at de gerne vil vise et mere nuanceret billede af, hvordan tingene hænger sammen, og hvordan for eksempel Mjølnerparken er.”
Et svært emne
På P4 København gjorde de sig en del overvejelser i forhold til, hvordan de skulle dække et prekært emne som terror. Og Ida Nathan var derfor med til at tage en beslutning om ikke at nævne Omar el-Hussein ved fornavn, fordi de ikke ville have en jovial tone overfor ham.
”Vi har også tænkt meget over, hvordan vi bruger den skud-lyd, der blev optaget ved Krudttønden. Det er en voldsom lyd, der ikke bare skal bruges som effekt. Vi siger for eksempel heller ikke, at det var det dræbende skud, for det har vi ikke belæg for.”
På redaktionen havde de også en diskussion om, hvordan de skulle forholde sig til, at et af programmerne bliver sendt fra en moske, så terrorisme og islam ikke bliver koblet sammen.
”Vi har valgt at tage lytternes tvivl på os og bruger det aktivt, så vi eksplicit fortæller om dilemmaet. Derefter tager vi debatten om, hvad terrorangrebet har betydet for muslimer.”
Casper Dall håber, at lytterne vil sætte pris på, at debatten om terror bliver bredt ud i et regionalt perspektiv.
”Vi kommer virkelig godt rundt om emnet. Vi har debatter om, hvorvidt det var terror. Så kommer vi også til at tage fat i, om politikerne efterfølgende overreagerede med øgede tiltag. Vi har en række kilder, der reflekterer over, hvad det har betydet for deres hverdag. Og så løfter vi debatten op på et overordnet niveau, hvor vi har justitsminister Søren Pind, og forhåbentlig statsminister Lars Løkke Rasmussen til at give perspektiv på, hvad det har betydet for Danmark som nation.”
Du kan høre mere om temaet på P4 København onsdag til fredag klokken 6.00-10.00 og lørdag klokken 6.00-9.00 samt søndag fra klokken 7.00-10.00