Natten til mandag dansk tid kæmpede filmen ’Druk’ om hele to statuetter ved årets Oscar-prisuddeling i Los Angeles.
Thomas Vinterberg og Zentropas drama om fire udbrændte gymnasielærere og deres jagt på den perfekte promille var nomineret til ’bedste internationale spillefilm’, mens Vinterberg selv er nomineret til ’bedste instruktør’. Som bekendt lykkedes det at få en Oscar i den første kategori.
For journalist Torben Schou fra DR Nyheder var det oplagt at lave et indslag om ’Druk’ til ’21Søndag’, der sendes få timer før, showet begynder i den amerikanske filmby.
- Jeg synes, det var interessant at interviewe den norske psykiater Finn Skårderud. Han er jo alfa og omega for filmens historie. Men i disse coronatider er det ikke sådan lige at tage til Oslo. Jeg skulle være i 10 dages karantæne på et hotel, når jeg kom derop. Min redaktør og jeg var enige om, at det ikke var en god idé at sidde 10 dage dér uden at kunne lave optagelser til indslaget, fortæller Torben Schou.
Han kender flere kolleger på NRK – Norges pendant til DR, og han tog kontakt til en af dem, Christian Ingebrethsen.
- Jeg spurgte ham, om det ikke kunne være interessant for NRK at lave noget om ’Druk’. Hvis han kunne interviewe Finn Skårderud, kunne jeg interviewe en dansk kilde, der kunne være interessant for nordmændene. Christian spurgte, om vi kunne få fat i Thomas Bo Larsen, der spiller den ene af de fire gymnasielærere i filmen.
Foregik simultant
Herefter begyndte de to journalister at koordinere arbejdet om det danske Oscar-håb. De kom med ønsker til spørgsmål, som de hver især skulle stille de to medvirkende, de fik talt om billedstilen i interviewene og ikke mindst fik de planlagt det således, at de to interviews kunne finde sted simultant i Danmark og Norge.
Det skete i tirsdags, hvor Torben Schou mødte Thomas Bo Larsen på Zentropa, samtidig med at Christian Ingebrethsen interviewede Finn Skårderud på Villa Sult – Institutt for spiseforstyrrelser i Oslo, hvor psykiateren arbejder.
- Når det skulle ske på samme tid, var det fordi, Finn Skårderud og Thomas Bo Larsen skulle møde hinanden på Facetime til sidst. De havde aldrig mødt hinanden før, og den idé var for god til ikke at blive udført, smiler Torben Schou.
Han glæder sig over det gode samarbejde på tværs af landegrænserne, og siger, at der er mange andre historier, man kunne lave på den måde.
- Jeg ville sindssygt gerne have mødt Finn Skårderud i Norge, men det kunne ikke lade sig gøre. Så blev det i stedet et eksempel på, hvordan vi kan få ting til at lykkes i coronatider. I stedet for at få Skårderud på en dårlig Skype-forbindelse, har vi ham nu i en rigtig samtale med en norsk journalist. NRK kom med Christians indslag lørdag, og der var mest med Thomas Bo Larsen. Vi kom med det i ’21Søndag’, hvor vi vinklede mere på Skårderud, som er ukendt i Danmark. Så der kom to indslag ud af det samme materiale, forklarer Torben Schou.
’Et glass til’
Christian Ingebrethsen sætter også pris på samarbejdet med sin danske kollega om ’Et glass til’, som er filmens norske titel:
- Det er klart, at denne film er relevant for os nordmænd. Fotografen er norsk, der er en norsk skuespillerinde med, og filmen bygger på en norsk psykiaters tese. De to interviews er et godt eksempel på en måde, vi kan samarbejde på. Det har fungeret veldig bra, og vi har haft en god dialog om, hvordan vi kunne løse tingene. Det er en måde, vi også kan samarbejde på, når pandemien er ovre, siger NRK-journalisten til dr.dk/omdr.
Du kan se Torben Schous indslag i ’21Søndag’ fra den 25. april DRTV her