Nye videoformater skal fortælle de nære historier

DR har lanceret 'Projekt Nærsyn', hvor personbårne historier bliver fortalt af hovedpersonen selv.

Jens Bromann medvirker i den første video i 'Projekt Nærsyn'.

Det skal være vigtigt. Det skal være relevant. Og så skal det have lang holdbarhed. Det er nogen af nøgleordene for ’Projekt Nærsyn’, som er en af DR’s nye digitale video-fortælleformer.

’Nærsyn’ skal være en kontrast til ’fjernsyn’. For i det nye samarbejde mellem DR Nyheder Event og DR Design handler det om de nære personbårne historier fortalt fra hovedpersonens eget perspektiv. Hovedpersonernes fortællinger er en måde at tale ind i brede problemstillinger om eksempelvis at være blind eller digital chikane.

Videoerne skal leve på DR.DK og på de sociale medier, og mandag var der premiere på den første om Jens, der skød sig selv i hovedet som 10-årig - og overlevede. Historierne bliver ikke speaket af en journalist – de skal fortælles direkte af hovedpersonen selv. Respekt for historien Men hvordan producerer man videoer, der har fascination og væsentlighed som de to væsentligste nyhedskriterier?

”Det handler i bund og grund om at have respekt for den historie, man vil fortælle, og hvordan den bedst egner sig til at blive fortalt. Det skal både være tæt på og visuelt meget stærkt,” siger redaktøren på ’Projekt Nærsyn’, Sabine Matz.

Videoindslagene kan variere meget i indhold, og fortælleformen kan ændre sig afhængig af hvilken historie, der skal fortælles. På længere sigt er målet at skabe en række forskellige ”skabeloner”, som kan bruges på tværs af DR’s redaktioner, forklarer Sabine Matz.

I første omgang bliver enkelte videoer lagt ud, så redaktionen bag projektet har mulighed for at teste indholdet af i virkeligheden. Resten af videoerne kan rettes til, når holdet er klogere på, hvordan videoerne klarer sig blandt brugerne.