På din TV-skærm er en oversigt over alle de politiske partier. Et tal under partiernes listebogstav angiver, hvor mange mandater, de står til at få med de stemmer, der er talt op. Ask Rostrup trækker med en finger, et efter et, partierne op i en anden grafik for at vise, hvordan de kan danne regering.
Sådan kommer resultaterne fra de to kommende valg til at blive præsenteret, mens stemmerne ruller ind.
- Vi har haft en ambition om, at Ask i virkeligheden skulle røre ved seernes tv-skærme. Vi vil gerne have, at seeren oplever, at Ask justerer grafikken direkte på deres fjernsyn, fortæller Rune Frewald, der er teknikchef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.
Han er manden bag den nye gennemsigtige skærm, som DR tager i brug for første gang under EP-valget på søndag. Sammen med hovedproducer Per Zachariassen, eksterne partnere, programmører fra DR TU Produktionsteknik og andre kreative hjerner i huset, har han udviklet løsningen, der sætter nye standarder for måden at formidle grafiske fortællinger.
- Tidligere har vi brugt meget virtuel grafik, som er computerskabt og kun kan ses af kameraerne. Der skal værten kigge på en monitor for at se grafikkerne. Det kan godt være svært at navigere i, og man kan godt blive usikker, når man skal forholde sig til noget i den virtuelle verden, som man ikke kan se. Med vores nye skærm kan værten ikke bare se grafikken, men også røre ved det på en måde, der virker meget naturlig, forklarer Rune Frewald og tilføjer:
- Det kommer til at virke meget simpelt, og de ting, der virker naturlige og simple, er ofte de ting, der fungerer. Men det er ret vildt, at det kan lade sig gøre, og at det er vores ide. Det kan blive en markant ændring i måden at fortælle grafik på. Ikke kun for os, men for alle
En vigtig del af valgdækningen
Kristian Basballe, der er resultatredaktør på valgaftenerne, er meget glad for de muligheder, den nye skærm giver, og han ser frem til at føre ideerne ud i livet ved valgene.
- Vi kommer til at bruge det i stort set alt, der har med valgresultater at gøre. Vi kommer til at bruge det til at vise lokale resultater, og til at give det samlede overblik, og så kommer vi til at bruge det til at kunne vise, hvordan man kan danne forskellige flertal på baggrund af mandaterne, siger han.
Kristian Basballe forventer, at skærmen kommer til at give Ask Rostrup endnu bedre muligheder for at forklare folk, hvad der foregår ved valget.
- Ask står med resultaterne i hånden. Han kan pege på det hele, han kan flytte rundt på det hele, han kan fremhæve geografiske områder på et kort, og han kan fremhæve de partier, han taler om. Med andre ord bliver han ét med grafikken,
Ask Rostrup selv har også svært ved at skjule begejstringen for sit nye legetøj:
- Jeg synes, det er sindssygt blæret. Det er helt vildt, at det kan lade sig gøre, siger han og fortæller, at han forventer, at han kommer til at fremstå mere nærværende.
- Den helt store fordel for mig er, at jeg kan kigge direkte ind i kameraet, mens jeg præsenterer grafik. Jeg står aldrig med siden eller ryggen til, og jeg skal ikke kigge i en monitor et andet sted. Nu går det godt nok ikke begge veje, men jeg kan kigge folk i øjnene, og det tror jeg kommer til at øge opmærksomheden hos folk. Det bliver vedkommende og intenst.
Spejlvendte kort
Skærmen, som DR kommer til at bruge, er en speciel transparent OLED-skærm. Den er ikke lavet specifikt til måden, den skal bruges på, og derfor har det krævet en stor holdindsats at få lagt de adskillige systemer på skærmen for at få den til at virke efter hensigten.
Når der filmes på en gennemsigtig skærm, hvor værten står på den anden side, vil de grafikker, der er på skærmen være spejlvendte for enten kameraet eller værten. Derfor var en af udfordringerne at lave et system, hvor både seerne og Ask Rostrup vil se grafikkerne på den rigtige måde.
- Vi har løst det ved at have to grafiksystemer, som spejler hinandens bevægelser. Så når Ask trækker i noget grafik, er der et af de systemer, der registrerer det og sender det over til den anden del af systemet, som kommer ud til seerne. Her har vi så lagt ny grafik udover, så det ikke er spejlvendt for dem, forklarer Rune Frewald.
Det har dog kun løst nogle af problemerne.
- Hvis vi bruger former, som for eksempel et kort over Danmark, er det nødt til at være spejlvendt for Ask. For hvis han peger på Bornholm på højre side af Danmark, vil han pege til venstre for fra seernes perspektiv. Så danmarkskortet til Folketingsvalget og europakortet til EP-valget, er han nødt til at lære spejlvendt, siger Rune Frewald.
Udfordring at pege rigtigt
Ask Rostrup er heller ikke i tvivl om, at den største udfordring bliver at få peget de rigtige steder, når han skal placere byer og lande på de spejlvendte kort.
- Det skal jeg godt nok øve mig meget på, for det er sgu svært. Lige pludseligt ligger Esbjerg i det sydfynske øhav og ikke på vestkysten, så den er godt nok lidt stram, siger han grinende, og tilføjer:
- Jeg vil forsøge at orientere mig løbende i kortene, mens i kampens hede, når det skal gå rigtigt stærkt, vil jeg ikke udelukke, at der godt kan komme en svipser.