”Nordvision er blevet endnu bedre til at producere programmer sammen”

Generalsekretær Henrik Hartmann fortsætter sit arbejde – også de næste fire år - med at få Norden til at samarbejde på mediefronten. Han har store visioner for fremtiden.

Generalsekretær Henrik Hartmann fortsætter sit arbejde fra Nordvisionskontoret i DR Byen – også de næste fire år. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Det nordiske tv-samarbejde, Nordvision, er efterhånden godt indarbejdet.

I år er det 60 år siden de nordiske public service-udbydere fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island besluttede at indlede et samarbejde om produktion og udveksling af tv-programmer. Et samarbejde, der formelt blev indledt året efter i 1959.

Siden 2006 har Henrik Hartmann stået i spidsen for Nordvisions-sekretariatet som generalsekretær, og det blev for nylig afgjort, at han også i de kommende fire år med base i København kommer til at lede det samarbejde, der står i en brydningstid med mange nye og store spillere på markedet. Man kan så spørge om det samarbejde stadig er relevant?

”Ja, absolut, men der er også et dilemma,” siger Henrik Hartmann og fortsætter:

”På den ene side oplever vi, at befolkningerne er mere eller mindre ligeglade med nabolandskanalerne, på den anden side oplever vi en meget stor interesse for det nordiske indhold, samarbejdet kan tilbyde af unikt public service-indhold inden for drama, undersøgende journalistik og programmer udviklet til børn og unge, og som de nordiske public service-udbydere hver især tilbyder.”

Højt niveau

Netop opmærksomheden om det nordiske drama blev i 2017 styrket gennem en forpligtende aftale, der vil betyde flere nordiske co-produktioner, en fælles vision for dramaindholdet og etableringen af et koordinerende samarbejde, der skal træffe hurtige beslutninger om nye produktioner med co-produktionspotentiale.

”Den aftale er en milepæl i Nordvisionssamarbejdet,” mener Henrik Hartmann, der også peger på, at programmer som danske ’Bonderøven’ og til dels norske ’Skam’ er eksempler på programmer, der – udveksles eller samproduceres i samarbejdet – kan slå igennem på tværs af landegrænser.

”Vi udveksler rigtige mange nordiske programmer, vi sender på hverdagsformiddage eller i sommerperioden, men vi er blevet endnu bedre til at samproducere programmer af høj kvalitet, hvilket er et resultat af, at vi har opbygget en kæmpe tillid til hinanden de nordiske lande imellem.”

Teknologi på tværs af grænser og platforme

Det er ikke længere alene et spørgsmål om udveksling og udvikling af nordiske tv-programmer, der er kernen i Nordvisions-samarbejdet. Med den teknologiske udvikling er der nu også kommet ekstra fokus på at samarbejde om f.eks. publiceringstekniske løsninger på tværs af både grænser og platforme.

”Den radio-app, DR lancerede i 2017, er for eksempel udviklet sammen med NRK og lidt af et gennembrud på den teknologiske front. Det var også nordmændene, DR samarbejdede med om digitalt indhold i forbindelse med fodbold-EM i 2016, hvor man kunne hente informationer om de mange forskellige hold, mens man ventede på bussen, og DR og NRK kommer med et tilsvarende tilbud til brugerne under denne sommers VM i fodbold,” siger Henrik Hartmann.

Og netop sammenhængen mellem indhold og teknologien bliver en af de kommende fire års store udfordringer, mener han.

”Her kan vi hjælpe hinanden med at finde løsninger på, hvordan vi hver især kan håndtere nogle af de spørgsmål, der rejser sig om for eksempel brug af metadata og personalisering, ” siger Henrik Hartmann, der samtidig ser et kæmpe potentiale i de muligheder, det giver at kunne producere indhold til nettet, hvor materialet kan ligge tilgængeligt over længere tid.

”Jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan et nordiske dokumentarsamarbejde om for eksempel Panama eller Paradise Papers ville kunne udfolde sig i et web-univers,” siger han.

Henrik Hartmann tiltræder i sin nye periode som generalsekretær for Nordvision den 1. juli 2018.