Ambitionen var, at 50.000 børn og unge skulle have deres musikalske nysgerrighed pirret i 2016, men det er blevet til langt flere. 70.800 børn og unge mellem 2 og 18 år har i løbet af det seneste år været til deres livs måske første live-koncert med DR Musikariet og fået en musikalsk oplevelse sammen med deres klassekammerater, de andre børn i børnehaven, deres forældre eller bedsteforældre.
Efter at DR Musikariet startede som et forsøg i 2013, har DRs musikalske værksted siden 2015 været skrevet ind i medieforliget som en af DRs public service-opgaver. Og siden har den levende musik sneget sig ind i tusindvis af nye øregange.
”DR Musikariet er et sted for alle børn – og ikke kun for dem, der går til violin. Nogle oplever en symfonisk koncert for første gang, andre piller ved instrumenter og eksperimenterer på lydværksteder, ligesom en stribe piger for eksempel bliver indført i, hvordan man arbejder som musikproducer. Og så er der som regel noget mere eller noget andet på spil end ved almindelige koncerter. Det gælder, uanset om det er vores ’Peter og Ulven’ med Kaj & Andrea, Shaka Loveless-skolekoncerter eller vores årlige Orkesterfestivalen” forklarer Dorte Bennike, der er leder af DR Musikariet og fagottist i DR Symfoniorkestret.
I de fleste tilfælde er det i form af skolekoncerter, at børnene og de unge stifter bekendtskab med musikken og DR Musikariet. Men der er også koncerter, som man kan gå til med familien.
Åbenhed og nysgerrighed
”DR Musikariet bygger på musikalsk åbenhed og nysgerrighed, og derfor er det musik inden for alle genrer, som børn og unge kan støde på. Det seneste år har både budt på klassisk musik, verdensmusik, jazz, hip-hop og pop forklarer Dorte Bennike.
Lige nu pusler DR Musikariet med familie-heavy metal-koncerter i april i ’Musikariets Metalskole’ – i et samarbejde med festivalen Copenhell. Man arbejder ligeledes med, at børn skal fordybe sig i schlagermusik og dansktop, så de også lærer den genre at kende.
”Børn er af natur nysgerrige og åbne, og samtidig er det noget helt særligt for dem at opleve en koncert live. Det er noget helt andet end at høre musik på mediefladerne - og samtidig får de oplevelsen sammen med andre, så de kan tale om den bagefter, ligesom de måske får en ny og dybere indgang til den musik, de allerede kender,” forklarer Dorte Bennike.
Vil meget ud i landet
Et af de helt store projekter i DR Musikariets første leveår har været projektet ’Ind til Musikken’, hvor 75.000 børn fra hele landet bliver kørt i busser til DR Koncerthuset, får en symfonisk koncert, ser DR Koncertsalen og fordyber sig i undervisningsmateriale om musik. Det har kunnet lade sig gøre, fordi A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret penge til projektet.
”I den første tid er mange kommet til DR Byen - men det er også vores strategi at komme så meget ud i landet som muligt. Omkring 25.000 af vores 70.800 gæster i 2016 har mødt os ude i landet, hvor vi for eksempel har været i Ringkøbing, Sønderborg, Skjern, Aarhus, på Mors, til Heartland Festival på Egeskov Slot på Fyn og på Louisiana i Humlebæk,” forklarer Dorte Bennike.
Hun tilføjer samtidig, at DR Musikariet hele tiden prøver at komme til flere byer, så nye børn og unge får pirret deres musikalske nysgerrighed.
”Selv om DR er et musikalsk hus og Danmarks største musikerarbejdsplads, er Musikariets arrangementer aldrig nogen, vi laver alene. Vi har som udgangspunkt altid en samarbejdspartner inde over hvert projekt – det kan være kulturinstitutioner, spillesteder, orkestre, ensembler, kommuner og regioner,” forklarer Dorte Bennike og fortsætter: ”Noget af det, vi har lært rigtig meget af, er kommunesamarbejdet. Der er en enorm velvilje hos kommunerne for at give eleverne en stor kulturel oplevelse, og Ringkøbing-Skjern har for eksempel kørt tusindvis af børn til koncert,” siger hun.
Bruges i samfundsfag og oldtidskundskab
Det er lidt forskelligt, hvordan koncerterne er og bliver brugt. Men de har for eksempel givet anledning til, at 7., 8. og 9. klasser i Aarhus drøftede konflikten i Mali og Syrien med eleverne, da koncerten ’Verdens brændpunkter’ blev holdt i 2016 med musikere fra de to lande - som en del af samfundsfag. Og når DR Musikariet til efteråret har premiere på komponisten Christos Farmakis’ ’Odysseen’-koncerter i samarbejde med Athelas Ensemble, er koncerten for gymnasieelever. Den lægger sig op ad fagene oldtidskundskab og musik.
”Udover at vi gerne vil give børn og unge gode musikoplevelser og måske ligefrem selv lyst til at spille, bidrager DR Musikariet også til, at der bliver skabt ny, dansk musik. Vi bestiller typisk mindst ét nyt værk om året hos komponister i det danske musikliv, og det er værker, der nok ikke ville være blevet til, hvis vi ikke havde efterspurgt dem,” siger Dorte Bennike.
Indtil videre har det for eksempel givet arbejde til komponisterne, Mathias Madsen-Munch, Moussa Diallo, Siobhan Lamb og som nævnt Christos Farmakis.
Selv tror Dorte Bennike, at DR Musikariet er ved at have fundet sit rette niveau, og hun håber på, at der i 2017 vil være lige så mange børn og unge, der får oplevelser med levende musik som i 2016.
”Jeg håber, vi kan komme endnu mere rundt i genrerne og endnu mere rundt i landet. Der er rigtig mange børn, der bor langt fra et spillested og koncerthus, så der er rigtig mange at give en live-oplevelse endnu. Og så kommer der jo også hele tiden nye børn,” siger Dorte Bennike.
Elever fra disse kommuner har i 2016 været til Musikariets koncerter
- •
Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring, Mariagerfjord, Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Tønder, Esbjerg, Varde, Vejen, Furesø, Roskilde, Holbæk, Odsherred, Helsingør, Rudersdal, Herning, Albertslund, Køge, Hillerød, Bornholm, Fredensborg, Frederikssund, Kalundborg, Guldborgsund, Egedal, Lejre, Høje- Taastrup, Roskilde, Sorø, Morsø, Københavns, Frederiksberg og Aarhus.