Det er torsdag morgen, og redaktionen bag den nye nyhedspodcast er samlet. Det er redaktør Sofie Tholl, vært Knud Brix, reporter Simon Stefanski, lyddesigner Thomas Arent og lyddesigner-praktikant Jens Rønne. Få timer forinden er det første tilfælde af coronavirus konstateret i Danmark, og det præger redaktionsmødet.
- Hvad skal vi stille op med den? Vi har Anna Gaarslev linet op til mandag eftermiddag, siger Sofie Tholl.
Redaktionen har planer om en podcast om coronavirus til fredag den 6. marts, men på grund af morgenens udvikling vil de fremrykke den til tirsdag. Og nu er Europa-korrespondent Anna Gaarslevs oplevelser med udbruddet i Italien ikke den mest oplagte historie.
- Jeg har lagt snor ud til Sundhedsstyrelsen, siger Simon Stefanski.
- Hvad med TV-lægen, Peter Qvortrup Geisling? spørger redaktøren.
- Det er en god idé.
- Vi skal have ham i studiet hurtigst muligt, hvis vi skal have det klart til tirsdag, siger Sofie Tholl.
- Hvad med nogle af dem fra Roskilde Sygehus – hvordan har de håndteret den smittede? siger Knud Brix.
- Spørgsmålet er, hvordan vi kommer til at skille os ud og er holdbare, siger Sofie Tholl.
- Kunne man bygge noget op om myndighedernes war room? spørger værten.
Sofie Tholl rejser sig og skriver forskellige muligheder på tavlen. Roskilde Sygehus, TV-lægen og ’war room’.
- Vi må afprøve nogle ting, og så må vi beslutte os inden for et par timer, siger hun.
Reporter Simon Stefanski vil straks tage fat i DR’s sundhedsredaktion for at høre, om det er muligt at få Peter Qvortrup Geisling med.
Redaktionsmødet slutter, og arbejdet med nyhedspodcasten om coronavirus fortsætter.
Vil skabe den god fortælling
’Genstart – DR’s nyhedspodcast’ udkommer mandag-fredag klokken 6.00 og har en varighed på 15-25 minutter.
Hver podcast tager fat på én historie, fortæller redaktør Sofie Tholl:
- Vi vil gerne folde historien ud, så lytterne kan mærke, hvorfor den er vigtig. Vi ligger af og til lidt på bagkant af den dagsaktuelle nyhedsdagsorden for at få skabt de bedste fortællinger med nye perspektiver og gode formidlere. Hen over 1-2 uger skal lytterne regne med, at vi har episoder om de store historier, der har fyldt i deres feeds, hvor de måske kun har fået læst overskriften.
Nyhedspodcasten er bygget op om den velmonterede, godt fortalte produktion. Derfor spiller lyddesigner Thomas Arent en vigtig rolle.
- Podcasten bliver den narrative fortælleform, der møder nyheder. Vi dykker ned i den sceniske struktur, hvor kilden tager os med ind i sin fortælling. Vi låner lidt fra filmens verden med musik og lydeffekter, men på en diskret og smagfuld måde, der hjælper historiens fremdrift. Jeg elsker nyheder, når de bliver en skidegod historie. Historier med stærke karakterer, plot og overraskelser, siger Thomas Arent, der er uddannet fra Filmskolen.
Nyheder på en anden måde
Claus Cancel, der er redaktionschef for P1 Morgen og Orientering, ser nyhedspodcasten som et godt public service-tilbud til den stigende gruppe mennesker, der ikke lytter til live-indhold på flowradio.
- Vores håb er, at de vil bruge podcasten, når de kører rundt med hovedtelefoner, eller når de har scrollet igennem overskrifter på deres telefon og gerne vil i dybden med en nyhed, som bliver fortalt på en ny og anderledes måde. Thomas har forstand på historiefortælling, så man ikke keder sig. Der sker noget med sceneskift og lydskift. Og Knud er god til at stille andre spørgsmål til kilderne end de gængse. Podcasten bliver ikke ung i sproget, den bliver neutral. Vi skal nå de mennesker, der ikke nødvendigvis lytter til DR’s liveprogrammer, men som i stigende grad hører podcast, siger Claus Cancel.
’Genstart – DR’s nyhedspodcast’ kan hentes via DR’s radioapp eller der, hvor du henter dine podcast.
Du kan høre den første podcast her