Hvad ligger der egentligt bag de konflikter, der opstår rundt omkring i danske lokalsamfund? Det undersøger ’Frisk og Pind’ i en ny programserie med Mette Frisk og Søren Pind som værter, der sendes som optakt til kommunalvalget den 16. november.
I seriens fire afsnit beskæftiger værtsparret sig med sommerhusstridigheder, friplejehjem, vindmøller og diskussionen om en tredje limfjordsforbindelse. Fælles for de fire emner er, at de for alvor kan få lokalbefolkningen op i det røde felt.
Stærke følelser i spil
Mette Frisk er kendt fra blandt andet ’Forsvundne Arvinger’, og ifølge hende ligger der noget fundamentalt interessant i muligheden for at stille skarpt på uenighederne.
- Man hører som regel kun om en problemstilling fra en af parterne, men det er meget interessant at få muligheden for at nå 360 grader rundt og se sådan en sag fra alle sider. Fælles for problemstillingerne er, at der ikke er nogen nem løsning, og at det er svært at finde et kompromis. Det er de nuancer, vi prøver at sætte fokus på med programmet, siger Mette Frisk.
Den anden vært er Søren Pind, som er tidligere minister og borgmester i København for Venstre.
- Vi afdækker problemer, der er nærværende for ægte levende mennesker og deres omgivende samfund. Programmet handler simpelthen om virkeligheden. En virkelighed, hvor kommunale beslutninger har store konsekvenser for det enkelte menneske, siger Søren Pind.
I første program sætter de to fokus på en sag fra Marielyst på Falster, hvor nogle gamle sommerhusejere vil have nogle helt nye og store sommerhuse revet ned.
’Frisk og Pind’ er ikke et program, der handler om at sætte folk op overfor hinanden eller at opildne konflikter. Derimod har værterne forsøgt at sætte rammerne for, at de uenige parter kan mødes og se hinanden an som mennesker.
- Det lykkedes at få sommerhusejerne til at sidde overfor hinanden og sige ’det er jo ikke personligt. Det er ikke, fordi jeg ikke kan lide dig, men det generer hele min drøm om et sommerhus, at dit sommerhus skal ligge lige der’, siger Mette Frisk, hvorefter Søren Pind fortsætter:
- Jeg bryder mig grundlæggende ikke ret meget om, at man ikke kan mødes i de her situationer, og det prøver vi at gøre noget ved. Men der har da været episoder, hvor det sitrede i rummet. Der opstår en ret vild energi, når folk har så stærke følelser i spil, siger han.
Forsøg på forsoning
Spørgsmålet er, om ’Frisk og Pind’ kan få de uenige parter til at forsones eller nærme sig hinanden? En opgave, der har vist sig svær at løse, når sagerne i mange tilfælde ikke er helt så ligetil.
- Jeg havde en lidt naiv forhåbning om, at Søren og jeg kunne sætte os ned med de her mennesker, få frembragt flere nuancer i sagerne og derved komme frem til en form for løsning. Dog kunne vi konstatere, at det i flere tilfælde simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Verden er kompliceret, men det er lykkedes at skabe en forståelse for, at modstanderen i sådan en sag også bare er et menneske, der vil deres lokalsamfund det bedste. Problemerne opstår, når folk er uenige om, hvad det bedste er, siger Mette Frisk og Søren Pind tilføjer:
- Jeg synes, at det har været interessant at afdække, at danskerne grundlæggende bedst kan lide at sidde omkring et bord, spise lidt mad og få talt ud om tingene. I den her polariserede tid kan man godt glemme den del af den danske folkesjæl, og at man sådan set kan være lige gode venner, selvom man er uenige, siger han.
Ifølge værterne skyldes de store uenigheder især, at problematikkerne rykker hjem i folks egen baghave, hvor vilde kræfter hurtigt kan mobiliseres.
- Der er en udbredt fornemmelse af, at ens hjem er et helle, og hvis du piller ved det, så er det simpelthen løven, der træder frem i folk. Det har der været et mønster i, som er værd at tage til efterretning. Hvis man gerne vil mobilisere kræfter, så er det altså i baghaven, man skal starte, griner Mette Frisk.
Søren Pind tilføjer:
- Det, at nogen mennesker vil rive et hus ned eller fjerne muligheden for, at ældre kan vælge et friplejehjem er alvorlige ting. Og det gør, at mennesker bliver bange eller ramt, hvilket vækker de her stærke følelser.
To meget forskellige værter
På trods af det konfliktfyldte tema har de to værter haft det enormt sjovt sammen, og ifølge Lotte Funder, der er redaktør på ’Frisk og Pind’, er værternes forskellige baggrunde en stor styrke i programserien.
- Søren Pind har gennem sine mange år som både kommunal- og folketingspolitiker stor erfaring med forhandlinger og at færdes i dét, der kan være konfliktfyldt farvand. Samtidig har han et stort indblik i kommunalpolitiske problemstillinger fra sin tid som bygge- og teknikborgmester i København, siger hun og fortsætter:
- Mette Frisk er en dygtig vært og skarp journalist, der går til tingene med en undersøgende tilgang, og de to værter supplerer på den måde hinanden godt i arbejdet med at møde danskerne med empati og stor nysgerrighed, der giver de uenige parter lyst til at mødes og udveksle meninger hen over bordet.
Også Søren Pind er begejstret for samarbejdet og de to værters forskellige fagligheder.
- Mette er en fremragende værtinde, og hun arbejder med tingene ud fra en journalistisk vinkel, hvor jeg selv arbejder ud fra en mere politisk vinkel. Ud af det kommer det menneskelige, og jeg synes selv, det fungerer rigtig godt, siger han.
Netop den politiske vinkel er også en drivkraft i programmet, der sendes i ugerne op til kommunalvalget den 16. november. Nedrivning af et sommerhus eller opsætning af en vindmølle er i høj grad kommunale beslutninger, og ’Frisk og Pind’ skal derfor også fungere som en opfordring til, at danskerne stemmer til kommunalvalget.
- Selvom vi ikke beskæftiger os med traditionel partipolitik, dykker vi ned i, hvordan de her lokale konflikter spiller ind i kommunalvalget. Jeg håber, at vi med programmet kan inspirere folk til selv at sætte sig lidt ind i, hvad der rører sig i deres lokalsamfund. Og dermed også stille sig selv spørgsmålet: ’Hvad skal jeg egentligt selv stemme?’ siger Mette Frisk.
’Frisk og Pind’ kan ses på DRTV fra torsdag den 21. oktober og første afsnit sendes samme aften på DR1 klokken 21.25. De næste afsnit kan ses de efterfølgende tre torsdage.