Læselysten er helt i top: Næsten 110 DR Romanklubber åbner bøgerne den næste tid

Seks nye danske bøger skal læses og drøftes, når 109 læseklubber på 66 biblioteker landet over mødes i den kommende tid. DR Romanklubberne går fra 1. december i gang med en ny sæson.

Lysten til at læse sammen og drøfte danske romaner fejler bestemt ikke noget hos danskerne efter coronatiden.

Når læsningen i DR Romanklubberne fra 1. december går i gang på biblioteker over hele landet, er antallet antallet af DR-romanklubber og tilknyttede biblioteker rekordhøjt. En opgørelse, som Slots- og Kulturstyrelsen har lavet, viser, at der i sæsonen 2022-2023 er 109 DR Romanklubber på 66 tilmeldte biblioteker, og det er en pæn fremgang i forhold til sidste år, hvor de tilsvarende tal var henholdsvis 92 klubber og 60 biblioteker.

Når romanklubberne i den kommende tid kaster sig over bøgerne og debatten, er Dorrit Willumsens roman ’Tjeneren og hans søster’ den første bog, der skal endevendes. Senere følger romaner af Cecilie Lind, Kristian Himmelstrup, Keld Conradsen, Lea Marie Løppenthin og Michael Holbek, og det hele ender munder ud i, at modtageren af DR Romanprisen 2023 bliver fundet til sommer.

Overvældet over opbakningen

Journalist og vært for DR Romanprisen Diana Bach siger, at hun er helt overvældet af den store opbakning fra både læsere og biblioteker.

- Jeg tror, det er et udtryk for vores behov for at finde sammen om vigtige samtaler. Det kan være svært at tale om de største ting i livet med sine nærmeste. Men sammen med en flok andre læsere og med udgangspunkt i en konkret tekst, er det mindre farligt at sætte ord på egne erfaringer, siger hun.

Diana Bach fortsætter:

På flere kommunale budgetter er der blevet skåret på kulturen, men heldigvis prioriterer bibliotekerne opgaven med at give læserne et fælles rum til at opleve og italesætte litteraturen. Der skal både sættes mandskab af og indkøbes bøger for at kunne gennemføre læsegrupperne. Jeg er glad for, at det er noget af det, bibliotekerne vælger at holde fast i, siger hun.

Sidste år fik DR Romanklubberne endnu mere indflydelse, end de har haft førhen. For modsat tidligere blev modtageren af DR Romanprisen fundet blandt de seks forfatterkandidater via en direkte afstemning i alle landets DR Romanklubber. Førhen var der et finalefelt at vælge imellem og en overgang var der også en jury, der bestod af medlemmer fra DR Romanklubberne.

Som en optakt til at klubberne hver måned skal drøfte en ny roman, taler journalist og vært for DR Romanprisen, Diana Bach, med hver af de nominerede forfattere om deres bøger. Det er interviews, som kan høres på DR Lyd, og som senere bliver sendt på P1. De første tre programmer kan høres her på DR Lyd.

DR Romanprisen er blevet uddelt helt siden 1999 – i starten under navnet Radioens Romanpris, og de første DR Romanklubber så dagens lys i 2005.

DR Romanprisen bliver uddelt i samarbejde med Litteratursiden.dk og bibliotekerne, og du kan læse mere om forfatterne på Litteratursiden.dk.

Bøgerne, der skal læses i klubberne og dermed de nominerede til DR Romanprisen 2023 er:

December – Dorrit Willumsen: ’Tjeneren og hans søster’ (Gyldendal)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 1: Dorrit Willumsen: Tjeneren og hans søster (december)

Vera Sørensen er en ældre kvinde, der pludselig står i en enorm opgave med at passe sin syge lillbror Alf. Hun hjælper med alt fra stomi og vask til hårde løft og madlavning, mens hun tager imod Alfs bitterhed over at skulle sige farvel til livet.

Det er blandt andet Dorrit Willumsens egne erfaringer med at stå som pårørende, der har sat hende igang med at skrive om det ældre søskendepar. I romanen følger vi også Vera i tiden efter Alfs død, hvor hun rydder op i hans hus og finder et brev, der fortæller om Alfs lidenskabelige erfaringer med hævn og kærlighed.

Vera selv er en stille eksistens med et rigt indre liv. Hun har altid drømt om en mand, der kan feje benene væk under hende, men han dukkede aldrig op.

Januar - Cecilie Lind: Pigedyr (Gyldendal)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 2 Cecilie Lind: Pigedyr (januar)

Det er den klassiske fortælling om Lolita, der bliver vendt på hovedet i Cecilie Linds roman 'Pigedyr'. I stedet for at høre om den midaldrende mands besættelse af den unge pige fra mandens perspektiv, ser vi noget lignende udspille sig fra den unge piges perspektiv.

Vi følger Sara fra hun er konfirmeret til hun bliver student. Hun forsøger at tage magten over sit liv, krop og seksualitet. Sara indleder med præsten Dario et forhold, som udvikler sig gradvist mere seksuelt og grænseoverskridende. Sara nyder den magt der ligger i at hendes unge pigekrop tænder mændenes begær. Men hun er afmægtig, da hendes far dør eller når veninderne vender hende ryggen.

Februar - Kristian Himmelstrup: Pio (Arabesk)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 3 Kristian Himmelstrup: Pio (februar)

En af danmarkshistoriens store skikkelser, Louis Pio, bliver beskrevet som både helt, kujon, agitator, opportunist og hykler i Krisian Himmelstrups roman 'Pio'.

Hans roman om den danske arbejderbevægelses grundlægger giver et indblik i det selvbedrag, der i høj grad drev Pio til både storhed og fald. Romanen beskriver tiden, hvor han blev et samlende symbol for den spirende arbejderbevægelse og tiden i fængslet, hvor han var tæt på at dø.

Senere kommer han ud og kæmper om at få magten i arbejderbevægelsen, men efterhånden som både statsmagten og de personlige problemer rykker tættere, vælger han at flygte til USA. Han dør i Chicago af tyfus efter en stribe kuldsejlede projekter.

Marts – Keld Conradsen: Byen og havet (Modtryk)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 4 Keld Conradsen: Byen og havet (marts)

Hvis man var ung i firserne, vil Keld Conradsens roman 'Byen og havet' virke som et gensyn med det modsætningsfyldte årti. Yuppier, evighedsstuderende og Dan Turells digte udgør kulissen for denne fortælling om tabte familierelationer og en genial forskers bristede drømme.

Forfatteren er selv uddannet geolog, og det bruger han til at skrue et plot sammen om en kvinde, der er langt forud for sin tid, når det gælder teorier om kontinenternes bevægelse. Hendes liv får en tragisk ende, men hvad var det egentlig, der førte til hendes død? Det udforsker romanens fortæller.

April – Lea Marie Løppenthin: Livet går over sine bredder (Gyldendal)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 5 Lea Marie Løppenthin: Livet går over sine bredder (april)

Det begynder med en helt almindelig togrejse fra Bruxelles til Danmark. Men efterhånden udvikler Lea Marie Løppenthins roman 'Livet' går over sine bredder sig til at være en sci-fi- klimafortælling om kompostering af mennesker og genopstandelse i form af hurtigtvoksende jord-væsener.

Vi møder 37-årige Felix, der er på vej mod sin veninde Eva i København, hvor hun har bosat sig med sin danske mand Simon og deres datter. Felix bliver inddraget i en begravelse i Simons familie. Det foregår hos virksomheden Cyklus, som komposterer afdøde i en klimavenlig proces, men med uventede sidegevinster.

Maj – Michael Holbek: Strøm (Politikens Forlag)

DR Romanprisen 2023 – nomineret nummer 6 Michael Holbek: Strøm (maj)

Opvæksten i en boligblok i Virum har inspireret Michael Holbek til denne spraglede og vildtvoksende familiekrønike, hvor vi følger drengen Kims vej til at blive voksen gennem tre vilde årtier fra 1966 til 1987.

Kims far er elektriker, moren er syerske, men bliver ansat som blådukke, porcelænsmaler, på den Kongelige porcelænsfabrik. Kims morbror er tømrer, men finder sig bedre til rette som hashsmugler. Det er håndværkernes, arbejdernes og de småkriminelles liv og dagligdag, Michael Holbek har syet sammen til roman, der gør læserne nysgerrige på både det, der sker med familien, og de tidsbilleder, som rammer fortællingen ind.