(Foto: © Børge Walther, Scanpix)

Kong Frederik IX dirigerer DR Symfoniorkestret på Dronning Margrethes runde dag

Dronningens far havde musik som sin store passion, og i al fortrolighed blev han regelmæssigt inviteret til at dirigere DR Symfoniorkestret. P2 og DR2 sender nogle af optagelserne torsdag og søndag.

  • Når Dronning Margrethe torsdag fylder 80 år, bliver dagen markeret med en helt særlig P2-koncert til lytterne. Her er det nemlig Dronningens far, Kong Frederik IX, der står for musikken - sammen med DR Symfoniorkestret. Allerede som teenager var den senere Kong Frederik 9. nysgerrig efter musik, og 12. april 1919 dirigerede han som 20-årig for første gang et orkester. (Foto: © Dr arkiv)
    1 / 8
  • Musik var Kong Frederik IX's helt store passion, og i al fortrolighed blev han fra 1940’erne og frem til sin død i 1972 regelmæssigt inviteret til at dirigere DR Symfoniorkestret. Som regel var der ikke andet publikum end de gæster, Kongen selv måtte have indbudt. Det første samarbejde mellem Kongen og DR Symfoniorkestret fandt sted den 3. maj 1941, hvor Frederik IX dirigerede et af sine favoritværker, Tjajkovskijs 'Pathétique-symfonien'. Båndoptagere og 78-plader løb med, når Kongen dirigerede, så Majestæten kunne få dagens prøvearbejde og opførelser med sig hjem. DR har bevaret kopier af en del af disse lukkede koncerter, og det er nogle af dem, P2 bringer optagelser fra torsdag den 16. april fra klokken 19.20-22.00. Fotoet her er fra 1960. Foto: DR Arkiv.
    2 / 8
  • Her ses Kong Frederik IX i marts 1960 sammen med DR Symfoniorkestrets to daværende koncertmestre Charles Senderovitz og Leo Hansen. Helt frem til foråret 1971 - eller tre kvart år før kongens død - var han gæstedirigent. Den dag i dag kan man stadig købe det album, hvor Kong Frederik IX dirigerer DR Symfoniorkestret i værker af Beethoven, Wagner og Gade. Det fysiske album er for længst udsolgt, men det ligger til streaming hos pladeselskabet Dacapo. Kongen indvilgede i 1948 i at lade en række egne indspilninger udkomme hos et pladeselskab på betingelse af, at pladerne skulle bortloddes til fordel for det nystiftede FN’s flygtningeindsamling. Foto: DR Arkiv.
    3 / 8
  • Dronning Ingrid og Kong Frederik IX var med på balkonen i 1958, da daværende Prinsesse Margrethe fyldte 18 år og blev hyldet på Amalienborg Slotsplads. På datterens 80-års dag er det optagelser fra Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg i perioden fra 1949-1969, du kan høre. P2 byder blandt andet på Wagners 'Ouverture til Den flyvende hollænder', Beethovens Symfoni nr. 1 og nr. 7, Wagners 'Siegfrieds sørgemusik' fra Ragnarok, Griegs 'Våren' og Hakon Børresens 'Forspil til Den kongelige gæst'. Kongen kunne bestemt ikke bare de samme fem værker. Kong Frederiks repertoire afspejler med stor tydelighed hans musikalske smag. Ifølge Ved 62 registrerede koncerter blev der opført 107 programpunkter med i alt 51 forskellige værker af 18 komponister. Allervildest var kongen med Beethoven og Wagner. - Der er nu noget ganske særligt ved disse koncerter med jer; jeg hygger mig, skulle Kongen have udtalt under en af koncerterne i Radiohusets Koncertsal. (Foto: © Aage Sørensen)
    4 / 8
  • Kong Frederik gik nu også gladeligt ud for at se, hvordan andre dirigenter arbejdede. Her hilser han sammen med Prinsesse Benedikte på dirigent og komponist Leonard Bernstein. Sidstnævnte modtog i 1965 Leonie Sonnings Musikpris i København. (Foto: © Bjarne Luthcke, Scanpix)
    5 / 8
  • Det er P2's Mette Greiffenberg, der er vært for 'P2 Koncerten' torsdag med optagelserne med Kong Frederik IX og DR Symfoniorkestret. Som altid starter 'P2 Koncerten' klokken 19.20 - og har du ikke tid til at høre optagelserne der, er der også mulighed for at høre programmet natten mellem lørdag og søndag klokken 0.05 og søndag klokken 12.15 på P2. Udsendelsen vil også være at finde på dr.dk/p2koncerten og DR's radioapp efterfølgende. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
    6 / 8
  • P2 er ikke det eneste sted, hvor du kan høre Kong Frederik IX dirigere DR Symfoniorkestret i denne uge. P2-vært Mathias Hammer er søndag den 19. april klokken 18.00 vært på en halv times 'DR2 Klassisk', hvor du kan se nyfundne optagelser med Kong Frederik IX som dirigent for DR Symfoniorkestret i 1969. Det er optagelser, hvor man ser kongen holde prøve med orkestret, hører ham tale og instruere musikerne og dirigere værker af Beethoven og Wagner. Mathias Hammer præsenterer udsendelsen sammen med DR Symfoniorkestrets nuværende klarinettist Klaus Tönshoff, der har stor indsigt i kongens evner som dirigent. Programmet hedder 'Med Kongen på podiet – Frederik IX møder DR Symfoniorkestret'. De nye optagelser dukkede pludselig op sidste år, da der skulle ryddes nogle gamle arkiver i TV-Byen i Søborg. (© Framegrab)
    7 / 8
  • Hvis du har endnu mere lyst til at fordybe dig i, hvordan det lød, når Kong Frederik IX dirigerede DR Symfoniorkestret, er der snart endnu mere at dykke ned i. I juni udgiver pladeselskabet Dacapo et bokssæt, som, foruden de tidligere udgivne indspilninger i forbedret kvalitet, også rummer en ekstra CD med aldrig tidligere udgivet materiale med kongen. Ifølge Dacapo oplevede man en stor efterspørgsel på indspilningerne efter DR’s serie 'Frederik IX' i december og januar. Her så man både en stigning i streamingen af albummene, ligesom man også havde flere efterspørgsler på cd’erne, som var udsolgt for mange år siden. Det er derfor en af grundene til, at pladeselskabet nu genudgiver musikken i det nye bokssæt. Her ses Kasper Leisner som Kong Frederik IX i DR1's stort anlagt serie, som fortsat kan ses på DRTV. (Foto: © Anders Nydam)
    8 / 8